Tammelantorin mustikoiden kotimaisuus epäilyttää – Kauppiaat ovat ilmiantaneet toisiaan elintarvikevalvontaan: "Toimintamahdollisuutemme ovat rajalliset"

Joonas Alanne

Tammelantorilla kuohuu. Torilla myytävien kotimaisten mustikoiden akuperää on kyseenalaistettu.

Iltalehti(24.8.) kirjoitti, että Tammelantorin kauppiaat epäilevät kilpailijoidensa myyvän ulkomaista mustikkaa kotimaisena. Mustikkavuosi on ollut huono ja torilla epäillään, että kotimaisena myytävät mustikat on oikeasti poimittu Liettuassa.

Miksi mustikoiden alkuperämaalla on merkitystä? Koska ulkomaisissa mustikoissa piilee ainakin teoriassa loistartunnan vaara. Kyseessä on myös kuluttajan harhaanjohtaminen.

Toriasiakkaan näkökulmasta asiassa ei ole mitään uutta.

– Sehän on maailman sivu ollut aina näin, että yritetään vedättää. Käytetään vääriä mittoja ja niin edelleen. Tietenkin se haittaa, jos maksaa liikaa, pohtii Veikko Kirkkola

Hänen mielestään torikaupassa on kyse asiakkaan ja myyjän välisestä luottamuksesta.

– Luotan tuotteisiin, jos myyjä on tuttu. Jos hän sanoo, että se on täältä, niin se on täältä.

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonnan tietoon on tullut ilmoituksia ulkomaisen mustikan myynnistä kotimaisena. Elintarvikevalvonnasta kerrotaan, että se on saanut kesän aikana asiasta yhteydenottoja.

Yhteydenotot asiasta ovat tulleet pääosin torikauppiailta ja ne koskevat juuri Tammelantoria.

– Torilla on tehty kesän aikana säännöllistä valvontaa sekä joitakin ylimääräisiä tarkastuksia. Otamme jokaisen ”ilmiannon” vakavasti ja selvitämme asiaa. Elintarvikevalvonta pyrkii jatkuvasti mahdollisimman tehokkaasti valvomaan kaikkien marjojen totuudenmukaista alkuperän ilmoittamista, mutta toimintamahdollisuutemme ovat rajalliset, kertoo elintarvikevalvonnan esimies, ympäristöinsinööri Satu Virtaranta sähköpostissa.

Valvontamahdollisuudet ovat rajalliset, koska toreilla kaupiteltavien marjojen alkuperää on tällä hetkellä useissa tapauksissa mahdoton selvittää. Esimerkiksi jos marjat on ilmoitettu itse poimituiksi, ei erillisiä asiakirjoja tuotteen alkuperästä tarvita.

– Teemme varsinaisten tarkastusten lisäksi suhteellisen paljon taustatyötä asioiden selvittämiseksi, muun muassa yhteistyötä muiden kuntien elintarviketarkastajien sekä Ruokaviraston kanssa epäillessämme huijauksia marjojen alkuperässä.

Torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kopra sanoo, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa Tammelantorin tilanteesta. Hän pitää epäilyksiä mustikoiden alkuperästä huonona asiana torikaupan uskottavuudelle.

Kopra uskoo, että aiempaa tiukempi linja torimyyjien Y-tunnuksiin liittyen voisi ratkaista asian.

– Kaikilla myyjillä pitäisi olla Y-tunnukset. Lain mukaan, kun myynti ylittää tietyn rajan, siitä tulee ammattimaista ja arvonlisäverovelvollista. Tästä asiasta tulen keskustelemaan myös kaupungin kanssa.

Fakta

Ulkomaisten marjojen myyminen kotimaisina on lainvastaista. Lain mukaan toimija vastaa siitä, että elintarvikkeesta annetut tiedot ovat totuudenmukaisia ja riittäviä, eivätkä johda kuluttajaa harhaan.

Ulkomaisessa marjassa piilee ainakin teoriassa loisriski.

Evira suosittelee tuoreiden ulkomaisten marjojen huolellista pesemistä ennen syömistä. Ulkomaisten pakastemarjojen kohdalla suositellaan kuumentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.