Sammon koulun yhteyteen nousee uusi päiväkoti- ja koulurakennus

Sammon koulun rakennukseen tulee uutta. Armi Suojanen/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Tampereen Sammon koulun laajennuksen ja päiväkodin uudisrakennuksen suunnittelu etenee. Uuteen rakennukseen saadaan tilat kaikkiaan 750 esi- ja perusopetuksen oppilaalle sekä 120 päiväkotilapselle. Uusi rakennus otetaan käyttöön tammikuussa vuonna 2023.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti Sammon koulun laajennuksen ja uuden päiväkodin hankesuunnitelmasta 10. syyskuuta.

Koulun ja päiväkodin rakentaminen Kaupinkatu 29:n tontille aloitetaan tammikuussa 2021 ja työt kestävät noin kaksi vuotta. Koulun ja päiväkodin uudisrakennus muodostaa yhdessä Sammon nykyisen koulun kanssa yhtenäisen kokonaisuuden, Sammon kampuksen.

Sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä poistunut Liisanpuiston koulu ja terveysasema puretaan ennen rakennustöiden alkamista. Sairaalankadulle väistötiloihin vuonna 2017 siirtyneet koululuokat jatkavat toimintaansa väistötiloissa, kunnes uusi koulurakennus valmistuu. Kaksikerroksisesta rakennuksesta suunnitellaan arkkitehtonisesti korkeatasoinen kokonaisuus.

Rakennus sijoittuu tontin eteläpäähän, jolloin välituntipiha ja leikkipiha sijoittuvat puiston puolelle. Kaikkiin tiloihin on esteetön pääsy ja ne on suunniteltu myös iltakäyttöä varten. Oppilaiden ja päiväkotilasten kulku omiin opetus- ja ryhmätiloihin tapahtuu pihojen kautta. Rakennuksessa ei kuljeta ulkokengin.

Uuden rakennuksen piha-alueet avautuvat Kiovanpuiston suuntaan, ja ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Piha jaetaan toiminnallisesti isojen ja pienten oppilaiden alueisiin. Päiväkodin piha erotetaan välituntipihasta ja se aidataan. Pihalle sijoitetaan kaksi tekonurmipintaista aidattua minipeliareenaa sekä monipuolisia ulkoliikunta- ja leikkivälineitä.

Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat taito- ja taideaineiden tilat yhtenäisenä kokonaisuutena. Yleisopetuksen luokat sijaitsevat omassa siivessään. Opetustilat on suunniteltu joustavaksi kokonaisuudeksi, jossa tiloja on mahdollista yhdistää toisiinsa ja avata tarvittaessa käytävälle. Pienryhmätilat sekä erityisopetuksen luokat sijaitsevat luokkatilojen läheisyydessä.

Rakennuksen kokoavana tilana ja aulana toimii osittain kahden kerroksen korkuinen ruokasali, johon on suora yhteys muista tiloista. Ruokasali avautuu välituntipihalle suuren lasiseinän kautta. Lisäksi ensimmäisessä kerroksessa ovat pieni monitoimisali ja musiikkiluokka sekä keittiötilat.

Monitoimisalin seinä on avattavissa ruokasalin suuntaan, jolloin sitä voidaan käyttää myös esiintymistilana. Salia vastapäätä sijaitsevat opetusportaat toimivat myös katsomona. Musiikkiluokka on yhdistettävissä saliin. Ensimmäisessä kerroksessa on myös kuntosali.

Toisessa kerroksessa sijaitsevat muun muassa yleisopetuksen luokat, iso liikuntasali, mediatila, sekä henkilökunnan työ- ja taukotilat. Lisäksi toisessa kerroksessa ovat oppilashuollon tilat, jotka toimivat myös kesäaikana ja voidaan erottaa muista tiloista. Iso liikuntasali on jaettavissa kolmeen lohkoon ja siinä on katsomoparvi.

Päiväkodin tilat sijaitsevat itäpuolen siivessä kahdessa kerroksessa. Samassa siivessä sijaitsee myös esi- ja alkuopetuksen luokkien (luokat 0–2) tiloja. Päiväkodin ryhmätilat toteutetaan muuntojoustavina siten, että osa niistä on mahdollista ottaa opetuskäyttöön ilman tilamuutoksia.

Rakennusinvestoinnin suuruus on hankesuunnitelman mukaan yhteensä 30 309 500 euroa.

Kaupunginhallituksen päätöksen ja tarveselvityksen mukaisesti rakennukseen tullaan sisällyttämään taidetta. Rakennuksen katolle sijoitetaan aurinkopaneelit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.