"Raha katoaa kerralla ja pian ollaan samassa tilanteessa kuin ennen korottamista" – Kalervo Kummola ottaisi ainakin vuoden aikalisän veronkorotukselle

Kalervo Kummola harkitsee ehdolle lähtemistä vielä kevään 2021 kuntavaaleihin. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen pitäisi pidättäytyä kuntaveron korottamisesta ainakin vielä ensi vuonna.

Tätä mieltä on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.).

Kummolan mukaan ajoitus veronkorotukselle ei ole oikea, sillä liian monia kuntien talouteen liittyviä isoja kysymyksiä on yhä auki.

– Tässä on todella paljon erilaisia epävarmuustekijöitä. Emme tiedä Rinteen hallituksen kuntien talouteen liittyviä linjauksia ja lisäksi soten kohtalo pitäisi ratkaista. Nyt pitäisi vielä ainakin seuraavaan vuoteen ja katsoa, miten soten kanssa käy.

Tampereen veroprosentti on pysynyt 19,75:ssä vuodesta 2014 saakka. Nyt veroprosentin nostoa on pidetty lähes välttämättömänä kasvavan kaupungin palvelujen turvaamiseksi.

Kummolan mukaan veronkorotus on hankala päätös, koska se saattaa kerralla syödä viime vuosien menokurin tuomat onnistumiset palvelujen tehostamisessa.

– Veronkorotus on aina vaikea ratkaisu. Sen huono puoli on se, että taloudessa kuri löystyy aina. Raha katoaa kerralla ja pian ollaan samassa tilanteessa kuin ennen korottamista. Lisäksi veroprosentin nosto iskee aina pahiten pienipalkkaisiin ja eläkeläisiin.

Kasvavan kaupungin pitkää investointilistaa Kummola ei kavahda, vaikka perääkin harkintaa esimerkiksi kaupungin keskusvirastotalon suunniteltuun megaremonttiin.

– Kun korot ovat alhaalla, niin investoinneille on otollinen aika. Varmasti suurimmasta osasta ollaan 20 vuoden päästä, sitä mieltä, että ne olivat hyviä päätöksiä.

Tällä hetkellä ilman päätöstä olevista suurhankkeista Kummola hoputtaisi ennen kaikkea Kunkun parkkia.

Erilaisia luottamustehtäviään karsinut Kummola vakuuttaa olevansa edelleenkin kiinnostunut ja motivoitunut kaupungin talousasioiden hoitamiseen ja ennen kaikkea konsernijaoston puheenjohtajan tehtävään. Tampereen taloudessa juuri kaupunkikonsernin yhtiöiden hyvä tuloskunto on ollut suurin ilonaihe.

– Tämän tilanteen säilymisestä huolehtiminen on kunniatehtävä.

Intoa riittää niin paljon, että seuraavien kuntavaalien alla jo 75 vuotta täyttänyt Kummola harkitsee yhä vakavasti lähtevänsä vielä ehdolle.

– Joka toinen päivä ajattelen toisin ja joka toinen päivä taas toisin.

Rautakanslerin mukaan suurin syy epäröintiin on se, että kunnallisessa päätöksenteossa valmistelut ja päätöksenteko on kärsimättömälle miehelle liian verkkaista ja yksityiskohdat vievät liikaa aikaa suuriin linjoihin verrattuna.

– Välillä itkettää ja naurattaa samaan aikaan, hymähtää Kummola.

kaupunginvaltuutettu (kok)

kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

73-vuotias

asuu Aitolahdessa ja keskustassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 7. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 8. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 9. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 10. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 11. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 12. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 13. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 11. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 12. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.