Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Big Brotherista tutun Henna Kalinainen-Kurhisen tuomio lyheni melkein puolella – näin hovioikeus perustelee

Helsingin hovioikeus lievensi perjantaina tosi-tv-julkkisena tunnetun Henna Kalinaisen-Kurhisen pahoinpitelytuomiota yhteen vuoteen ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus tuomitsi hänet aiemmin 1 vuoden ja 10 kuukauden mittaiseen rangaistukseen.

Kalinainen-Kurhinen pahoinpiteli miesystävänsä kesällä 2016 keittiöveitsellä. Miehen päähän tuli kahdeksansenttinen ja runsaasti verta vuotanut haava. Veitsenosumia oli useita.

Hovioikeus katsoi, että teko oli tavallinen pahoinpitely. Käräjäoikeudessa Kalinaisen katsottiin syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn.

Hovioikeus punnitsi asiaa todeten, että kyse oli "törkeän ja perusmuotoisen pahoinpitelyn välisestä rajatapauksesta". Tekoa voitiin pitää törkeänä siinä mielessä, että se kohdistui pään alueelle.

Hovioikeuden mukaan teon moitittavuutta vähensi kuitenkin se, että Kalinainen oli pyytänyt miestä poistumaan asunnostaan. Tähän naisella oli oikeuden mukaan ollut oikeus, eikä mies ollut noudattanut kehotusta.

Teko tehtiin riidan päätteeksi, mutta oikeuden mukaan miehen oman käytöksen ei voitu nähdä myötävaikuttaneen varsinaiseen väkivaltatekoon.

Vamman tarkka syntymekanismi jäi epäselväksi. Lääkärinlausunnossa miehen saamaa vammaa kuvattiin viillon aiheuttamaksi, toisaalta mies kertoi naisystävänsä lyöneen häntä veitsellä.

Käräjäoikeudessa Kalinainen oli kiistänyt aiheuttaneensa miehen vammat ja vetosi siihen, ettei hänellä ole muistikuvia tapahtumista. Hovissa hän vaati, että tuomiota lievennetäään.

Kalinaisen-Kurhisen omat asianajajamenot jäivät hovioikeudessa valtiolle, koska hänen taloudellinen tilanteensa ei oikeuden mukaan mahdollistanut 1550 euron laskun maksamista. Sen sijaan hän joutuu maksamaan miehen asianajajamenot hovioikeudessa 2 350 euroa ja todistelukuluina vajaat 200 euroa.

Erilaisia vahingonkorvauksia käräjäoikeus oli tuominnut Kalinainen-Kurhisen maksamaan 5500 euroa. Korvauksiin ei tullut hovissa muutosta.

Hovioikeuden tuomioon voi hakea muutoksenhakulupaa korkeimmalta oikeudelta.