Suunnitelma: Rongankatu on tulevaisuudessa pyöräilijöiden paratiisi

Tamperelainen Säde Konttinen on tottunut pysäköimään Rongankadulle henkilöautolla. Hän toivoo, että keskusalueen puut eivät katoa muutostöiden mukana. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen Rongankatua aletaan laittaa uuteen uskoon vuonna 2021, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä Seimelä on tilaajana Rongankadun katusuunnitelmassa.

– Parhaillaan olemme laatimassa hanketta Rongankadun liikennejärjestelyjen varten. Suunnitelma muuttaa kaikkien kulkumuotojen järjestelyjä, mutta erityisesti se parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita Rautatienkadun ja Patosillan välisellä osuudella ja nämä tietysti vaikuttavat myös muuhun liikennöintiin.

Rongankadun liikennöinti on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiä. Miksi hankkeeseen tartutaan vasta vuonna 2021?

– Raitiotien rakentamisen vaikutukset keskusta-alueella ovat silloin vähentyneet ja Hämeenkatu on lähes valmis. Siitä on sovittu, että kaupungin keskustan kaikki pääväylät eivät voi olla samaan aikaan auki.

Suunnitelmassa tullaan esittämään Rongankadulle Pellavatehtaankadun ja Rautatienkadun väliselle osuudelle pyöräkatua ja muille osuuksille esitetään 3–4 metriä leveää kaksisuuntaista pyörätietä.

– Pyöräkatu mahdollistaisi liikennöinnin kadun eteläreunassa oleville kiinteistöille. Suunnitelmassa esitetyt kävely- ja pyöräilyreittien leventämiset edellyttää henkilöautojen pysäköintipaikkojen vähentämistä ja Pellavatehtaankadun länsipuolelta poistuvat kaikki kadunsuuntaiset pysäköintipaikat.

– Pellavatehtaankadun ja Rautatienkadun välisellä osuudella kaksisuuntainen autoliikenne sijoittuisi kadun pohjoisosaan, keskelle tulisi pyöräkatu ja kadun reunoille tulisi leveät jalkakäytävät. Tämä tarkoittaisi taas sitä, että nykyiset kadun keskellä olevat pysäköintipaikat poistuvat ja tilalle tulee kadunsuuntaisia pysäköintipaikkoja, Seimelä kertoo asiasta.

Hankkeen suunnittelussa mukana olevan WSP Finlandin infrasuunnittelusta vastaava projektipäällikkö Matti Eriksson kertoo, että hankkeen rakentamiseen käytettävä kustannusarvio on tämänhetkisten laskelmien perusteella 2–3 miljoonaa euroa.

– Kustannusarvio tarkentuu jatkosuunnittelussa, Eriksson sanoo.

Muutakin mietittävää Seimelällä Tampereen keskustan seudun kevyen liikenteen osalta on.

– Myös Patosilta on nykyisessä muodossaan liian kapea siihen määrään liikennettä, joka sitä päivittäin käyttää: on laskettu, että siltaa käyttää päivittäin 4 000 pyöräilijää ja 2 500 jalankulkijaa.

– Lisäksi Puutarhakadun kävely- ja pyöräilyolosuhteiden parantaminen on sellainen asia, joka pitää hoitaa lähivuosien aikana.

Suunnitelma

Vuonna 2021 Rongankadusta on tulossa Postikadun ja Patosillan välisellä alueella katu, joka palvelee jatkossa ensisijaisesti pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että keskellä Rongankatua toistaiseksi sijaitsevat autojen pysäköintipaikat poistuvat, kun kevyen liikenteen väyliä levennetään.

Hankkeen kustannusarvio asettuu 2–3 miljoonan euron hintahaarukkaan. Lopullinen kustannus riippuu muun muassa käytettävistä materiaaleista, kertoo hankkeen suunnittelussa mukana oleva WSP Finlandin Matti Eriksson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.