10-vuotias Pirfest pitää tapahtumien puolta – Toiminnanjohtaja toivoo, että Blockfest pysyy Tampereen keskustassa

Pirfest on ajanut Pirkanmaan festivaalien etua jo kymmenen vuoden ajan. Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimii Tiina Kuusisto. Anne Lahnajärvi / Tamperelaisen arkisto

Joonas Alanne

Kesän aikana Suomessa on kohistu Tampereella järjestetyn Blockfestin aiheuttamista järjestyshäiriöistä.

Pirkanmaan festivaaliverkosto Pirfestin toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto sanoo, että yhdistys seisoo asiassa vankasti festivaalin tukena.

Kuusisto toivoo, että festivaalin järjestäminen Tampereen keskustassa jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Se on pohjoismaiden merkittävin hiphop- ja rap-festivaali. Toivotaan, että se myös pysyy täällä.

Pirfest perustettiin Pirkanmaan seudulla järjestettävien festivaalien kattoyhdistykseksi vuonna 2009. Yhdistys juhlii siis tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan.

Verkostoon kuuluu tapahtumia festarikentän laidasta laitaan. Mukana on muun muassa musiikki, kirjallisuus ja teatteritapahtumia. Uusin tulokas on yhteisön ensimmäinen ruokapuolen tapahtuma, Tamperrada Pintxofiesta.

Yhdistys tuottaa jäsenfestivaaleilleen erilaista tutkimusta ja mediaseurantaa. Työhön kuuluu myös festivaaliverkoston edun valvonta.

– Tuotamme festivaaleille vuotuisen kävijäkyselyn ja tunnuslukukyselyn. Näistä saadaan ruusuja ja risuja sekä myös taloudellista tietoa festivaalien vaikuttavuudesta – epäsuorista tuloista, kuten majoitus-, ravintola- ja logistiikkatuloista, kertoo toiminnanjohtajaKuusisto, joka aloitti tehtävässään syksyllä 2018.

Pelkästään Pirfestin jäsenfestivaaleilla vierailee vuosittain yhteensä noin 500 000 kävijää. Kuusiston mukaan suuri väkimäärä antaa jotain suuntaa tuloista, joita festivaalit maakuntaan tuovat.

Jäseneksi päästäkseen festivaali pitää järjestää vähintään kolme kertaa.

– Seuraamme jatkuvasti alueen tapahtumakalenteria, ja olemme kyllä aktiivisesti yhteydessä, jos jokin kiinnostava tapahtuma osuu silmiimme, kertoo toiminnanjohtajaKuusisto.

Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Lisäksi Pirfestin toimintaan kuuluu koulutusten ja erilaisten hankkeiden järjestämistä. Koulutuksissa on käsitelty muun muassa markkinointia, rahoitusta ja yhdenvertaisuutta.

Yhdistys on myös mukana nykyisessä kulttuuripääkaupunkihaussa, ja se aikoo perustaa hankkeelle erillisen festivaalityöryhmän.

Kipinä festariverkoston perustamiseen lähti, kun Tampere haki ensimmäistä kertaa kulttuuripääkaupunkititteliä. Perustajajäsenistön keskuudessa alettiin pohtia, että olisi hyvä, jos festivaalitoimijoilla olisi oma yhtenäinen verkosto, joka ajaisi niiden asiaa.

– Festivaalit ovat yllättävän pieniä organisaatioita. Ympärivuotisesti ne työllistävät usein vain nollasta kahteen henkilöä. Osa työllistää koko vuodeksi vain yhden ihmisen osa-aikaisesti. Joukolla ne pystyvät saavuttamaan paljon enemmän, kertoo Kuusisto.

Festivaalitoimijat eivät hänen mukaansa näe toisiaan kilpailijoina. Esimerkiksi musiikkifestivaaleissa kävijäkunta vaihtelee genreittäin valtavasti. Samat ihmiset, jotka käyvät vuosittain Tammerfestissä, eivät välttämättä innostu Blockfestistä. Ja vaikka festivaaleilla olisikin sama musiikkiprofiili, tapahtuma-aika ei yleensä osu samalle viikolle.

– Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä. Se näkyy esimerkiksi käsiohjelmien mainosvaihtoina tai some-kumppanuutena, jossa festivaalit jakavat myös toistensa sisältöä.

Mistä on kyse?

Pirkanmaan festivaalien yhteinen yhdistys. Siihen kuuluu 36 Pirkanmaalla järjestettävää festivaalia.

Mukana ovat muun muassa Lost in Music, Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali, Vanhan kirjallisuuden päivät sekä Tomaatteja! Tomaatteja! -stand up -festivaali.

Pirfest tarjoaa muun muassa koulutusta, teettää kävijäkyselyitä ja tarjoaa jäsenfestivaaleilleen mediaseurantaa.

Jäseneksi päästäkseen festivaali on pitänyt järjestää vähintään kolme kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.