Opettajat varoittavat: "Katastrofi käsillä" – ranska, saksa, espanja, venäjä ja italia eivät enää kiinnosta opiskelijoita

Lukiolaisten kiinnostus vieraisiin kieliin on romahtanut. Katja Kaikkonen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalaisten nuorten kiinnostus opiskella vieraita kieliä on romahtanut. Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry:n tiedotteen mukaan käsillä on kielikatastrofi.

Kielten opiskelijaryhmät ovat niin kutsuttujen lyhyiden kielten kohdalla pienentyneet lukioissa jopa lähes puolella.

Kieltenopettajien näkemyksen mukaan syy suosion romahtamiseen on Yliopistojen todistusvalinnoissa.

– Opiskelijat ovat hyvin tietoisia siitä, mikä heitä hyödyttää jatko-opintojen kannalta, ja he muokkaavat valintansa sitä kautta. Jos lyhyiden vieraiden kielten opiskelusta ei saa pisteitä, eivät opiskelijat valitse niitä, SUKOLin puheenjohtaja Sanna Karppanen siteeraa kyselyyn vastannutta opettajaa.

Espanjan, italian, ranskan, saksan ja venäjän opettajat ovat jo pitkään ilmaisseet huolensa vähenevistä opiskelijamääristä. Myös SUKOL on toistuvasti tuonut esille ylioppilaskokeisiin osallistuvien määrän jyrkän laskun.

– Suomalaisnuorten kielitaito yksipuolistuu samanaikaisesti, kun kieli- ja kulttuuritaitojen merkitys yhteiskunnassa ja globalisoituvassa maailmassa kasvavat, Sanna Karppanen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

Kieltenopettajien mukaan kehitys on räikeässä ristiriidassa lukion uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen ja työelämän tarpeiden kanssa.

Kyselyyn vastasi 235 lukion kieltenopettajaa eri puolilta Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 7. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 8. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 9. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.