Särkänniemeen suunnitellaan tulevaisuuden ravintolakatua – Hiilineutraalius otetaan tosissaan: perunankuoretkin friteerataan syötäväksi

Yksi esimerkki on friteeratut perunankuoret, joilla vähennetään ruokahävikkiä. Tuija Heikkilä

Petteri Mäkinen

Särkänniemen alueesta rakennetaan kestävän matkailun esimerkkialuetta, jonka yhtenä osa-alueena ovat vähähiiliset ruokaketjut.

– Vähähiilisyys ei tarkoita, että kaikki söisivät kasvisruokaa, vaan ravintolaelämys tulee tarjoamaan kaikille uudenlaisia ratkaisuja, jotka kuormittavat ympäristöä entistä vähemmän, kertoo Mikael Lindell, projektipäällikkö Tampereen ammattikorkeakoulu Tamkista.

Tamkin vastuualueena Kestävän matkailun Hubissa ovat vähähiiliset ruokaketjut. Palveluliiketoiminnan koulutus on lähtenyt mallintamaan tulevaisuuden ravintolakatua Särkänniemeen. Sen tavoitteena on olla vähähiilinen ja ympäristöystävällinen.

– Vähähiiliset ruokaketjut ovat yksi keskeisimpiä kestävyyden osa-alueita kehitystyössämme, lisää Matti Pollari, Kestävän matkailun Hub -hankkeen vetäjä Visit Tampereesta.

Ruoan ketju tuotannosta, kuljetuksiin ja ruokailutapahtumaan sekä jätteenkäsittelyyn huomioidaan suunnittelussa. Tiivistä yhteistyötä tehdään ravintolayritysten, tukkujen, pienyrittäjien sekä kolmannen sektorin tahojen kanssa.

– Rakennamme nyt prototyyppiä Särkänniemen kanssa. Kun viemme ruokailuun liittyvän ympäristönäkökulman liiketoimintaan ja toimintatasolle, niin teemme uutta ja merkittävää. Mallintamisessa huomioidaan, että toimintaratkaisut tukisivat ympäristöystävälista ravintolakulttuuria ja matkailua, Lindell kertoo.

Yksi esimerkki on friteeratut perunankuoret, joilla vähennetään ruokahävikkiä.

Särkänniemen alueen kehittämistoimet liittyvät Tampereen kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

– Hankkeemme osuu sinänsä hyvään hetkeen, että olemme päässeet mukaan asemakaavan muutosvaiheessa ja vaikuttamaan myös sen kestävyystavoitteisiin. Olemme luoneet yhteistyöverkoston, ja tehneet monia toimijoita yhdistävän kehitysalustan pohjatyön sekä kestävyystiekartan luonnostelun, kertoo Pollari.

Hanke etsii aktiivisesti yhteistyöllä ja kokeiluilla alueelle soveltuvia uusia, kestäviä palveluratkaisuja, joiden teemoja on viisi: uusiutuva energia, kiertotalous, kestävä liikkuminen ja laivaliikenne, vähähiiliset ruokaketjut ja näitä tukevat digitaaliset ratkaisut.

Tampereen yliopiston vastuualueena on kehittää digitaalisia ratkaisuja muun muassa asiakaskokemuksen parantamiseen ja vähähiilisen matkailun markkinointiin.

EAKR-hanketta toteuttavat yhteistyössä Visit Tampere, Tampereen kaupunki, Särkänniemi, Ekokumppanit, Suomen Itämeri-Instituutti, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto sekä laaja yritysverkosto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 9. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.