Kannabispsykoosi vei Pekalta pojan – Amfetamiinin karistaneen ex-vangin mielestä Tampereen päihdehoito kaipaisi parantamista

Pekka Matilainen muutti elämänsä tultuaan uskoon. Nykyisessä työssään hän auttaa vankeja ja päihdeongelmaisia. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Puolitoista vuotta Kangasalla asunut Pekka Matilainen kertoo viihtyvänsä nykyisessä kotikaupungissaan mainiosti.

– Siellä on hyvä olla ja kasvattaa perhe, hän luonnehtii.

Matilainen työskentelee ViaDian toiminnanjohtajana Tampereella ja ajaa kaupunkiin päivittäin. Työssään hän on päässyt seuraamaan läheltä kaupungin huumeongelmaa.

Aiemmassa elämässään hän oli osa sitä.

Nuorempana Matilainen päätyi rikosten polulle ja alkoi kavuta aluksi pienistä rikoksista pikkuhiljaa kohti suuria. Hän alkoi myös käyttää amfetaminiinia

Hänellä oli jo tuolloin lapsi, poika nimeltä Janne, johon tuli tuona aikana pidettyä vähemmän yhteyttä. Avioliitto pojan äidin kanssa oli tässä vaiheessa jo kaatunut.

– Näimme vain muutaman kerran vuodessa. Asuin silloin Helsingissä ja pyörin jengien talleilla, ryyppäsin ja käytin aineita. En halunnut häntä siihen elämään mukaan.

Lopulta Matilainen päätyi vankilaan. Siellä noin 20 vuotta sitten istuessaan hän tuli uskoon ja karisti myös amfetamiinin pois elämästään.

– Ahdistuin ja aloin etsiä elämääni jotain, joka toisi siihen syvempää sisältöä.

Janne-poika oli 8-vuotias, kun isä joutui linnaan. Matilaisen äiti kävi toistuvasti pojan kanssa vankilassa vierailuilla, ja tuolloin isän ja pojan välit alkoivat lähentyä.

Jannella oli kuitenkin omat ongelmansa. Hänellä todettiin ADD jo yläasteaikana ja nuorena aikuisena hän alkoi käyttää päihteitä. Muutto Joensuusta Tampereelle vuonna 2016 vain pahensi asiaa.

– Muutimme perheen kanssa samoihin aikoihin Kuopiosta Tampereelle ja pidimme tiiviisti yhteyttä, kertoo Matilainen.

Janne sairastui kannabispsykoosiin ja joutui tahdonvastaiseen hoitoon. Jannen pyynnöstä isä kävi tukemassa häntä kaikissa mahdollisissa hoitopalavereissa ja hoidosta pääsemisen jälkeen he pitivät yhteyttä lähes päivittäin.

Isän mielestä kannabispsykoosista kärsinyt poika kotiutettiin Pitkäniemen sairaalasta liian aikaisin. Lääkäri varoitti, että kannabispsykoosista seuraa usein hyvin syvä masennustila. Kaikki päättyi Jannen itsemurhaan 13. lokakuuta 2017, vain kolme päivää isän syntymäpäivän jälkeen.

Matilainen on kertonut tarinansa jo monta kertaa, eikä se enää tunnu hänestä vaikealta. Hän toivoo voivansa puhumalla auttaa muita, jotka ovat joutuneet käsittelemään läheisen itsemurhan aiheuttamaa tuskaa.

– Olen jutellut monen läheisen itsemurhan kokeneen ihmisen kanssa. Ne ovat niin vaikeita asioita, että niiden käsitteleminen saattaa olla sen vuoksi hyvin vaikeaa.

– Oletan, että sillä on ollut merkitystä, etteivät miehet yleensä puhu julkisuudessa menettämisestä ja surunkäsittelystä.

Pekka Matilainen muutti elämänsä tultuaan uskoon. Nykyisessä työssään hän auttaa vankeja ja päihdeongelmaisia. Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Viime eduskuntavaaleissa Matilainen oli ehdolla kristillisdemokraattien riveissä, mutta ei tullut valituksi. Työssään ViaDialla Tampereen päihdeongelma on konkretisoitunut.

– Meillä on täällä aika paljon huumeidenkäyttäjiä, joiden arjessa olemme vahvasti mukana.

Seurattuaan huumeasiaa useista eri näkökulmista hän on havainnut, että käyttäjien auttaminen on Tampereella valitettavan yksipuolista.

– Amfetamiinin käyttäjät, satunnaiskäyttäjät ja monesti alkoholistitkin ohjataan opiaattihoitoon. Sitä käytetään myös niille ihmisille, joille ei opiaattikorjaushoito ole oikea vastaus. Ja itse, kun olen ollut myös käyttäjä, niin kyllä minun mielestäni pitäisi pystyä ihan tasapäisesti tarjoamaan lääkkeetöntä vieroitusta ja kuntoutusta ihmisille. Sitä ei riittävissä määrin Tampereelta saa.

Kuka

Kangasalla asuva neljän kouluikäisen lapsen isä.

Syntynyt 10.10.1969.

Työskentelee diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtajana.

Järjestön toimintaan kuuluvat ruoka-aputyö, kuntouttava työtoiminta, työllistämispolut, asunnottomuustyö ja vankilatyö sekä vapautuvien vankien tukeminen.

Matilainen työskentelee myös Suomen Vapaakirkon- ja ViaDia ry:n vankila- ja kriminaalityön yhdyshenkilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 2. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 3. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 4. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 5. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 11. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 12. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 13. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 14. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 15. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.