6-vuotiaan Milenan kesä muuttui dramaattisesti, kun häneltä löydettiin pahalaatuinen syöpäkasvain – ”Ensi kesänä aion pelata jalkapalloa”

Milena Pohjalaiselta, 6 vuotta, todettiin syöpä alkukesällä. Äiti Mea on ollut tiiviisti mukana, kun tyttöä on hoidettu kuntoon Tampereella. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

10. kesäkuuta vuonna 2019 piti olla hollolalaiselle Pohjalaisen perheelle tavallinen, mukava kesäpäivä.

Sitten Mea-äiti sai soiton tarhasta.

– Milenalla oli tullut verta virtsan mukana, hän muistelee.

Päijät-Hämeen keskussairaala tutki tytön ja syy löytyi nopeasti. Toisesta munuaisesta löytyi pahanlaatuinen kasvain, lisäksi kaksi etupesäkettä keuhkoista.

– Wilmsin tuumori... se lohduttaa, että Milenalla on hyvä ennuste kuitenkin, ja yli 90% paranee muutenkin, Mea muistelee.

Sen jälkeenkuusivuotiaan Milena-tytön elämä on kulunut pitkälti Tampereella, Tampereen yliopistollinen sairaalan osastolla kuusi, jossa hoidetaan alle 16-vuotiaita syöpä- ja verisairauksista kärsiviä lapsia.

Syöpähoidot ovat vieneet tytön hiukset, mutta eivät elämäniloa. Leikkiminen kuuluu luonnollisesti osaksi arkea ja päivärytmiä.

Yksi tuoreimmista suosikeista on lautapeli Muuttuva Labyrintti. Hoitajat ovat saaneet jo kokea kuusivuotiaan suvereenin osaamisen.

– Siinä mä voitan kaikki, Milena kertoo painokkaasti.

Perhe ympärillä on yrittänyt suhtautua tilanteeseen valoisasti, olkoonkin että äiti Mea sanoo ensimmäisen kuukauden diagnoosin jälkeen sujuneen erittäin surullisessa tunnetilassa.

– Olemme olleet perheenä kovia harrastamaan ja tekemään yhdessä. Se sapluuna on tietysti muuttunut. Ihminen on kuitenkin luonteeltaan selviytyjä, Mea pohtii.

Milenalla on Taysin syöpäosastolla ollut muitakin syitä iloon. Harvemmalta taitaa sittenkään löytyä lääkärin määräystä syödä sipsejä ja pikaruokaa. Myöskin jäätelöpikareita voi hakea jääkaapista sen verran kuin vain maistuu. Leikkiseuraa löytyy aina kun leikkiseuraa kaipaakin.

On tietenkin ymmärrettävää, ettei aika saa pienellä potilaalla tulla vieraassa ympäristössä pitkäksi. Siitä syystä perhekin on joutunut hieman tinkimään aiemmin asetetuista kasvatusperiaatteista.

– Voi sanoa vaikka niin, että ruutuajan osalta ei tässä kohtaa voi miettiä mitään aikarajoituksia, äiti Mea naurahtaa.

Se on jo tässä vaiheessa selvää, että jouluaatto vietetään kotona. Milena katsoo jo aikaa tätä pidemmällekin.

– Ja ensi kesänä pelataan jalkapalloa, huomauttaa lajista kovasti innostunut tyttö.

Äiti Mea on tyytyväinen siihen, että Milena on saanut olla sairastamisen aikana paljon kotona.

– Tays tekee yhteistyötä Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa, ja osa sytostaattihoidoista voidaan antaa siellä. Jos tarvitaan verikokeita, niissä auttaa Keskussairaalan kotisairaanhoito. On ollut myös tärkeätä, että Milenan kaverit ovat voineet vierailla meillä kotona Hollolassa, Mea Pohjalainen kiittelee.

Tapahtuma

Järjestetään Hotelli Tornissa 4. lokakuuta kello 19–24. Tapahtuman pääjärjestäjä on tamperelainen Mallitoimisto Promodel.

Tavoitteena on kerätä 15 000 euroa Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:lle, josta varat menevät Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenosasto 6:n alle 16 –vuotiaille syöpä- ja veripotilaille. Voit osallistua ostamalla 100 euron gaalalipun Mallitoimisto Promodelin kautta: jenni.ahola@promodel.fi.

Tapahtuman juontavat Simo Frangén ja Joanna Kuvaja, esiintymässä Pauli Hanhiniemi. Lavalla nähdään useampia takavuosien missejä ja malleja, kuten Satu Aarnio ja Heidi Sohlberg.

Tampereen Lastenklinikan Tuki on kerännyt varoja Taysin uuden Lasten ja nuorten sairaalan varustamiseen yli miljoona euroa.

Uuden Lasten ja nuorten sairaalan valmistuttua yhdistys jatkaa toimintaansa virkistystoiminnan järjestämisellä lapsipotilaille sekä heidän perheilleen.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on kerännyt varoja ja ollut apuna Lastenklinikan tukena jo 1990-luvun alusta lähtien.

Kaupunkilehti Tamperelainen on yksi gaalatilaisuuden yhteistyökumppaneista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.