”Vain Väyrynen tai Soini voi pelastaa keskustan” – Politiikan asiantuntija toivoo, että Rinne kaivaa valtiomiehen itsestään

Tervetuloa kesälaitumilta, dosentti. Miten poliittinen kesä meni?

– Vauhdikkaasti. Toivoisin politiikan seuraajilta jopa hieman malttia. Uudelle hallitukselle voisi antaa edes syksyn aikaa näyttöihin. Lisäksi 75 prosentin työllisyysasteen jatkuva toistelu on epä-älyllistä. Taloudessa on muitakin mittareita.

Miten arvioit Rinne I:n nimihenkilön alun?

– Malttia toivoisin myös hänelle. Rinteeseen on tarttunut trumppimainen mediakäytös. Joka päivä ei tarvitse lausua jotain. Kaikkia ilmassa olevia savikiekkoja ei tarvitse ampua. Odottaisin vähän enemmän valtiomiesmäisyyttä.

Apupuolue keskusta valitsi puheenjohtajakseen Katri Kulmunin. Mitä mieltä olet valinnasta?

– Kulmunin valinta oli strateginen virhe. Tämä vain lisää keskustan kaunaa ja kahtiajakoa etelän ja etelän median kanssa. Lapissa on perinteinen kauna junan tuomia vastaan. Työskentelin vuoden Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen johtajana 1980-luvulla ja asia selvisi nopeasti.

Ei kai lappilainen puheenjohtaja koko puoluetta kaada, vaikka nuori tohtori ei Rovaniemelle soputunutkaan...?

– Keskusta on historiansa vaikeimmassa tilanteessa. Ennen oli politiikassa vasemmisto ja oikeisto ja keskusta siinä keskellä. Nyt laidoilla ovat vihreät ja perussuomalaiset. Keskustalla on harakan ongelma. Kun nokka tarttuu, niin pyrstö irtoaa ja päinvastoin.

Onko keskustan tie pikkupuolueeksi nyt vääjäämätön?

– Vain Väyrynen ja Soini voivat pelastaa keskustan, vaikka kumpikin on tehnyt megaluokan poliittisia virheitä. Soinilla on niin paljon Halla-ahoa vastaan, etten pitäisi ihmeenä, jos hänen poliittinen uransa jatkuisi keskustassa. Suurlähettilään paikkaa ei löytynyt ja vaikea uskoa, että hän jää aloilleen. Kaikkonen jo toivoi Väyrysen paluuta ja Kulmunihan oli Väyrysen avustaja.

Muilla kesä on ollut rauhallisempi...

– Kokoomus etsii rooliaan oppositiossa. Oppositio oli puolueelle shokki. Se luuli olevansa hallitusneuvotteluissa vahvemmilla kuin oli. Persut elävät yhä vaalien hypessä. Luultavasti heidän kannatuksensa katto lähellä. Vihreät ovat nyt hallituksessa ja tulokset ratkaisevat vihreiden tulevaisuuden. Pekka Haavisto on puolueen selkäranka ja mies paikallaan ulkoministerinä.

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut