Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Päätä sydämellä

Istun eduskunnassa työhuoneeni pöydän ääressä. Olen juuri tullut Säätytalolta kokouksesta, jossa sinetöimme budjettineuvottelun lopputuloksen.

Aurinko paistaa työpöytäni ääreen. Mieli on myös yhtä aurinkoinen. Politiikan suunnanmuutos on selvä: tässä budjetissa parannetaan heikommassa asemassa olevien elämää.

Tapasin kevään aikana paljon ihmisiä, jotka kantoivat huolta tulevaisuudesta. Huolta taloudesta, työstä, turvallisuudesta ja ympäristöstä. Politiikan inhimillinen puoli näkyy juuri ihmisten kohtaamisissa - ja mielestäni nämä kohtaamiset on tuotu näkyväksi tähän neuvoteltuun budjettipaperiin.

Kuten keväällä Tammelantorilla lupasin, henkilökuntaa vanhustenhoitoon tullaan lisäämään. Se ei yksin riitä, vaan koko hoitoalasta on tehtävä houkuttelevampi, myös lompakon paksuudessa mitattuna. Samalla pitää kehittää koti- ja omaishoitoa. Valvonnasta puheenollen, aloitin kesällä Kelan valtuutettujen varapuheenjohtajana. Tehtävä on erityinen - valvoa Kelan toimintaa. Toimintakenttä miljardiluokan budjetissa on laaja, mutta yhdessä siinä voi onnistua. Ole siis yhteydessä epäkohtia havaitessasi, niin yritetään ratkoa niitä. Ensimmäisten joukossa asialistalla on Kela-taksit.

Eduskunnassa pöydälleni on tulossa lähiaikoina useita tärkeitä lakiesityksiä. Muun muassa vanhuspalvelulakia uudistetaan ikäihmisten perusoikeuksia vahvistamalla, tehostetun palveluasumisen maksupolitiikalle pannaan viimein reilut pelisäännöt ja terveyskeskuksessa lääkäriin on päästävä jatkossa seitsemässä päivässä.

Yhteiskunnan häpeäpilkkuun, eli eläkeläisköyhyyteen puututaan myös. Pienimpien eläkkeiden korottamiseen esitetään 183 miljoonaa euroa ja samalla eläkeläisten verotusta kevennetään. Tässä korotuksessa on kyse vasta ensimmäisestä askeleesta. Se ei ole ehkä monien toivoma harppaus, mutta vuosien leikkausten jälkeen suunta on oikea.

Eduskunnassa tarvitaan päätä ja sydäntä.Mukavaa alkavaa syksyä ja aurinkoista mieltä!

Ilmari Nurminen

kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Tampereen Sorsapuistosta