Kolumni: Päätä sydämellä

toimitus

Istun eduskunnassa työhuoneeni pöydän ääressä. Olen juuri tullut Säätytalolta kokouksesta, jossa sinetöimme budjettineuvottelun lopputuloksen.

Aurinko paistaa työpöytäni ääreen. Mieli on myös yhtä aurinkoinen. Politiikan suunnanmuutos on selvä: tässä budjetissa parannetaan heikommassa asemassa olevien elämää.

Tapasin kevään aikana paljon ihmisiä, jotka kantoivat huolta tulevaisuudesta. Huolta taloudesta, työstä, turvallisuudesta ja ympäristöstä. Politiikan inhimillinen puoli näkyy juuri ihmisten kohtaamisissa - ja mielestäni nämä kohtaamiset on tuotu näkyväksi tähän neuvoteltuun budjettipaperiin.

Kuten keväällä Tammelantorilla lupasin, henkilökuntaa vanhustenhoitoon tullaan lisäämään. Se ei yksin riitä, vaan koko hoitoalasta on tehtävä houkuttelevampi, myös lompakon paksuudessa mitattuna. Samalla pitää kehittää koti- ja omaishoitoa. Valvonnasta puheenollen, aloitin kesällä Kelan valtuutettujen varapuheenjohtajana. Tehtävä on erityinen - valvoa Kelan toimintaa. Toimintakenttä miljardiluokan budjetissa on laaja, mutta yhdessä siinä voi onnistua. Ole siis yhteydessä epäkohtia havaitessasi, niin yritetään ratkoa niitä. Ensimmäisten joukossa asialistalla on Kela-taksit.

Eduskunnassa pöydälleni on tulossa lähiaikoina useita tärkeitä lakiesityksiä. Muun muassa vanhuspalvelulakia uudistetaan ikäihmisten perusoikeuksia vahvistamalla, tehostetun palveluasumisen maksupolitiikalle pannaan viimein reilut pelisäännöt ja terveyskeskuksessa lääkäriin on päästävä jatkossa seitsemässä päivässä.

Yhteiskunnan häpeäpilkkuun, eli eläkeläisköyhyyteen puututaan myös. Pienimpien eläkkeiden korottamiseen esitetään 183 miljoonaa euroa ja samalla eläkeläisten verotusta kevennetään. Tässä korotuksessa on kyse vasta ensimmäisestä askeleesta. Se ei ole ehkä monien toivoma harppaus, mutta vuosien leikkausten jälkeen suunta on oikea.

Eduskunnassa tarvitaan päätä ja sydäntä.Mukavaa alkavaa syksyä ja aurinkoista mieltä!

Ilmari Nurminen

kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Tampereen Sorsapuistosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 11. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.