Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Pyöräilijät kaipaavat ohjeita – Tamperelaiset, ottakaa mallia turkulaisista

Kirjoitin viikonvaihteen (21.–22.9) Tamperelaiseen jutun siitä, että kaupunki aikoo selkiyttää pyöräväylien liikennejärjestelyjä ja merkintätapoja.

Erityisesti keskusta-alueella olen kiinnittänyt huomiota tamperelaiseen tapaan pyöräillä huolettomasti jalkakäytävillä. Esimerkiksi Tamperelaisen toimituksen vieressä sijaitsevalla Satakunnansillalla näkee jatkuvasti jalkakäytävillä liikkuvia pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita pimputtamassa kelloaan jalankulkijoille ohituksen merkiksi.

Kaupunkikulttuureissa on eroa. Asuin ennen Tampereelle muuttamista Turussa, jossa jokainen – aivan jokainen – koki kansalaisvelvollisuudekseen huomauttaa jalkakäytävillä pyöräileville fillaristeille.

Tampereella tätä näkee hyvin harvoin ja vielä harvemmin huomauttaminen aiheuttaa minkäänlaista muutosta pyöräilijän toiminnassa. Jalkakäytävällä pyöräily on niin yleistä, että autojen seassa pujottelu näyttää oudolta.

"Pyöräilijän paikka on lähtökohtaisesti siellä missä on asfalttia. Tällä hetkellä jalkakäytävätkin ovat pääasiassa asfalttia, mutta liikennemerkit osoittavat ne väylät, joilla saa pyöräillä: ilman pyörätie-merkkiä kyseessä on jalkakäytävä", totesi liikenneinsinööri Timo Seimelä jutussa.

Tampereella tämä perusasia ei tunnu olevan kaikkien hallussa.

Katukulttuurissa pitäisikin tapahtua näkyvä muutos. Pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden pitäisi ymmärtää, minne he kuuluvat.