Kommentti: Pyöräilijät kaipaavat ohjeita – Tamperelaiset, ottakaa mallia turkulaisista

Satakunnansilta. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Kirjoitin viikonvaihteen (21.–22.9) Tamperelaiseen jutun siitä, että kaupunki aikoo selkiyttää pyöräväylien liikennejärjestelyjä ja merkintätapoja.

Erityisesti keskusta-alueella olen kiinnittänyt huomiota tamperelaiseen tapaan pyöräillä huolettomasti jalkakäytävillä. Esimerkiksi Tamperelaisen toimituksen vieressä sijaitsevalla Satakunnansillalla näkee jatkuvasti jalkakäytävillä liikkuvia pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita pimputtamassa kelloaan jalankulkijoille ohituksen merkiksi.

Kaupunkikulttuureissa on eroa. Asuin ennen Tampereelle muuttamista Turussa, jossa jokainen – aivan jokainen – koki kansalaisvelvollisuudekseen huomauttaa jalkakäytävillä pyöräileville fillaristeille.

Tampereella tätä näkee hyvin harvoin ja vielä harvemmin huomauttaminen aiheuttaa minkäänlaista muutosta pyöräilijän toiminnassa. Jalkakäytävällä pyöräily on niin yleistä, että autojen seassa pujottelu näyttää oudolta.

"Pyöräilijän paikka on lähtökohtaisesti siellä missä on asfalttia. Tällä hetkellä jalkakäytävätkin ovat pääasiassa asfalttia, mutta liikennemerkit osoittavat ne väylät, joilla saa pyöräillä: ilman pyörätie-merkkiä kyseessä on jalkakäytävä", totesi liikenneinsinööri Timo Seimelä jutussa.

Tampereella tämä perusasia ei tunnu olevan kaikkien hallussa.

Katukulttuurissa pitäisikin tapahtua näkyvä muutos. Pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden pitäisi ymmärtää, minne he kuuluvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 9. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.