Eläinsuojien valvontavastuu siirtyy kunnille – Muutos astuu voimaan tammikuussa 2020

Ympäristönsuojelulain uudistumisen myötä yhä useampi nykyisin Pirkanmaan ELY-keskuksen valvoma eläinsuoja siirtyy kuntien viranomaisten valvottavaksi tammikuusta 2020 alkaen. Pirkanmaan alueella kuntiin siirtyviä eläinsuojia on noin 30.

Ympäristönsuojelulakiin on kirjattu vuoden alusta voimaan tullut uusi ilmoitusmenettely, joka korvaa joillakin toimialoilla ympäristölupamenettelyn. Yleinen ilmoitusmenettely koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja.

Tällaisia ovat esimerkiksi osa terveydelle tai ympäristölle vaarallisten nestemäisten kemikaalien varastoista, elintarvikkeiden tai rehujen valmistuksesta, eläinsuojista, varikoista, ampumaradoista ja kiinteistä eläintarhoista.

Suurin yksittäinen ilmoitusmenettelyyn siirtyvä ryhmä on eläinsuojat (esimerkiksi lypsylehmä- ja lihanautatilat sekä sikalat). Mikäli uusia eläinsuojia rakennetaan tai vanhoja laajennetaan, ei ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvien toiminnanharjoittajien tarvitse enää pääsääntöisesti hakea aluehallintovirastosta ympäristölupaa, vaan asia käsitellään kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa ilmoituspäätöksenä.

– Ilmoitusmenettelyn suurin muutos ympäristölupaprosessiin verrattuna on se, että kunnan viranomaisella on 120 päivää aikaa tehdä päätös ilmoituksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Puutteellinen ilmoitus jätetään tutkimatta eikä toimintaa saa aloittaa, toteaa ylitarkastaja Hanne Liukkonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Eläinsuojien valvonnan kannalta muutos tarkoittaa käytännössä sitä että yhä useampi nykyisin ELY-keskuksen valvoma eläinsuoja siirtyy kunnan viranomaisen valvottavaksi. Ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluvat toiminnat siirtyvät kunnan valvontaan 1.1.2020 lähtien, vaikka toiminnassa ei tapahtuisikaan muutoksia. Nykyiset ympäristöluvat pysyvät ennallaan.

– Pirkanmaan alueella kuntiin siirtyviä eläinsuojia on noin 30. Valvonnan siirtymisestä ilmoitetaan toiminnanharjoittajille henkilökohtaisella kirjeellä eikä siirto edellytä toiminnanharjoittajilta toimenpiteitä. Pirkanmaan ELY-keskus valvoo jatkossa noin 30 eläinsuojaa, Liukkonen täsmentää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut