Kansanedustajat: Ulosoton suojaraja on iso kannustinloukku – "Ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa työtä vastaan"

Petteri Mäkinen

Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenet ja keskustan kansanedustajat Hanna Huttunen ja tamperelainen Jouni Ovaska ovat tehneet kirjallisen kysymyksen ulosoton suojaosan korottamisesta.

Huttunen ja Ovaska kysyvät, milloin hallitus antaa eduskunnalle esityksen ulosoton suojaosan korottamisesta ja miten hallitus aikoo parantaa ulosotossa olevien taloudellista toimeentuloa.

– Ulosotossa on yli puoli miljoonaa suomalaista. Kymmenen viime vuoden aikana ulosotossa olevien ihmisten määrä on jatkuvasti lisääntynyt. Ongelma uhkaa edelleen kärjistyä.

– Ulosoton suojaosan korottaminen vähintään takuueläkkeen tasolle parantaisi monen ulosotossa olevan suomalaisen kannustimia työllistyä ja vähentäisi toimeentulotukeen kohdistuvaa painetta. Muutos vaatii huolellista kokonaisselvitystä, jotta uudistus auttaisi kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia eikä vaikeuttaisi pienituloisten asemaa muulla tavalla, Huttunen ja Ovaska toteavat.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että hallitus selvittää pikaisesti vaalikauden alussa ulosottokaaren muutostarpeet ja että tavoite on korottaa ulosoton suojaosaa vähintään takuueläkkeen tasolle.

– Nykyisellään monelle ulosotossa olevalle suomalaiselle ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa työtä vastaan. Lisäksi ulosoton suojaosa määritetään kaavamaisesti tuloluokittain eikä suojaosassa huomioida välttämättömiä elinkustannuksia. Siksi monet ulosotossa olevat ihmiset joutuvat hakemaan arjessa pärjäämiseen toimeentulotukea, Huttunen ja Ovaska toteavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut