Kirjastokortin saa kännykkään, lainan voi siirtää kaverille... – Pirkanmaalla otetaan käyttöön uusi mobiilisovellus

Kirjastonhoitaja Hanna Nousiainen neuvoi maanantaina tammelalaista Jorma Torvikoskea uuden sovelluksen käytössä. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Pirkanmaan kirjastoissa otetaan käyttöön mobiilisovellus.

Uudella PIKI-mobiilikirjastosovelluksella voi uusia lainat sekä tehdä haut ja varaukset.

PIKI-verkkokirjastossa vuodessa tehtävistä 2,5 miljoonasta istunnosta noin puolet tehdään mobiililaitteilla eli kännykällä tai tabletilla.

Uuteen mobiilisovellukseen sisältyy myös sähköinen kirjastokortti.

– Sähköinen kirjastokortti kulkee aina mukana ja toimii tavallisen kirjastokortin tavoin lainaamisessa ja omatoimikirjaston avaimena, koordinaattori Pirjo Järvinen sanoo.

Uusi toiminto kaverilaina onnistuu sovelluksessa, jos sekä lainaajalla että kaverilla on käytössä PIKI-mobiilikirjastosovellus. Kaveri skannaa sovelluksessa haluamansa kirjan tiedot ja lähettää pyynnön kaverilainaan. Jos teoksessa ei ole varauksia, alkuperäinen lainaaja saa sovelluksessa pyynnön siirtää laina kaverille.

– Esimerkiksi koululaiset, jotka ovat löytäneet kivan kirjan, voivat näin siirtää lainan toiselle. Tarkoituksena on lisätä lukuharrastusta.

Järvinen uskoo, että näppärä ja nopea mobiilisovellus mataloittaa muutenkin kynnystä kirjastopalvelujen käyttämiseen.

Sovellus on saatavissa Android- ja iOS-versiona.

PIKI-mobiilikirjasto ei korvaa kokonaan perinteistä PIKI-verkkokirjastoa, sillä suuremmat tiedonhaut, lehtien varaaminen, verkkomaksaminen ja omien tietojen päivitys hoidetaan edelleen verkkokirjastossa.

Toinen uusi palvelu on e-kirjakokoelma OverDrive, joka sisältää e-kirjoina ja e-äänikirjoina pääosin englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. OverDrivea voi käyttää suoraan selaimella tai ladata mobiililaitteelle Libby-sovelluksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.