Tampereen Ikea aloittaa kokeilun ensi viikolla: verkkotilaus kotiovelle jopa neljässä tunnissa sähkökuorma-autolla

Ikea toimittaa nyt netissä tehdyt ostokset myös parkkipaikalle. Petteri Mäkinen/arkisto

Petteri Mäkinen

Tampereen Ikea aloittaa ensi viikolla pikakuljetuskokeilun, jossa netissä ja tavara-talossa aamupäivällä tehtyjä tilauksia kuljetetaan perille vielä saman päivän iltana. Kuljetukset ajetaan maanantaista lähtien iltaisin päästöttömällä sähkökuorma-autolla.

Pilottihanke on käynnissä vain Suomessa Ikean Tampereen tavaratalossa.

– Asiakas, joka tekee tilauksen aamupäivällä joko verkkokaupassa tai tavaratalossa saa tuotteet kotiinsa halutessaan jo saman päivän aikana sähköautolla eli sekä vastuullisesti että nopeasti, markkinoi Ikea Tampereen tavaratalonjohtaja Vesa Haapalahti

Haapalahden mukaan nopeimmillaan viive voi olla nelisen tuntia, sillä arkisin ennen kello 14:a kotisohvalta tehdyn tilauksen tuotteet voi saada kotiinsa aikaisimmillaan kello 18:n jälkeen.

Kokeilussa on mukana yksi kuljetusliike Niinivirran sähkökuorma-auto. Tamperelainen esitteli Pohjoismaiden suurimman sähkökuorma-auton jo keväällä 2016, kun se aloitti liikenteensä Tampereella. Auto ajaa Ikean kuljetuksia arkisin kello 18–22 ja viikonloppuisin kello 16–20. Kuljetuskokeilun alue kattaa Tampereen ja naapurikuntien keskusta-alueet.

Haapalahti kertoo, että sähköautolla ajetaan tilauksia niin paljon kun kyyteihin mahtuu.

– Palvelua ei nettikaupassa tai tavaratalossa tarjota, jos kuljetuskapasiteettia ei ole samalle illalle tai lähipäiville käytössä.

Kokeilulla Ikea haluaa selvittää, miten kuluttajat ottavat palvelun vastaan ja minkälaisia haasteita sen pyörittämiseen liittyy. Pelkästä sähkökyytien testaamisesta ei ole kyse, vaan kuljetuspalvelu on haaste koko logistiikalle.

– Se vaatii tarkkuutta ja nopeutta koko järjestelmältä varastokirjanpidosta ja lähetykset kasaaviin poimijoihin.

Maailmalla päästöttömiä kotiinkuljetuksia testataan viidessä eri suurkaupungissa, kuten Shanghaissa ja Lontoossa. Ikean tavoitteena on muuttaa kaikki kotiinkuljetukset päästöttömiksi vuoteen 2025 mennessä.

– Tämä kokeilu sopii hyvin strategiamme tavoitteisiin. Jatkuva kehittyminen on osa yrityskulttuuriamme.

Ikean kotisuunnittelupalvelujen henkilökunta käyttää jo biokaasuautoja, joihin tankataan Ikean ravintoloiden ruokajätteestä jalostettua biokaasua.

Maanantaina alkavalle kokeilulle ei ole määritelty päättymisaikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.