Työtön koneinsinööri nousi lattiatasolta yhdeksi Suomen palkituimmista oluenpanijoista – "Väkeä oli kuin Kooveen maalilla ja menoa kuin moukarihäkissä"

Ravintolasali on tyhjentynyt tällä viikolla Plevnassakin. Nyt ravintola aloittaa maanantaina ruuan kotiinkuljetukset, kertoo toimitusjohtaja Sam Viitaniemi. Petteri Mäkinen/Tamperelaisen arkisto

Petteri Mäkinen

Väkeä oli kuin Kooveen maalilla ja menoa kuin moukarihäkissä.

Näin muistelee Plevnan puuhamies Sam Viitaniemi ensimmäistä iltaa uudessa ravintolassa 31. lokakuuta vuonna 1994 eli neljännesvuosisata sitten.

Tamperelainen ravintolakansa tungeksi tutustumaan aivan uuteen tuttavuuteen, panimoravintolaan, jossa oluita pantiin Finlaysonin Plevna-kutomohalliin rakennetun ravintolan tiskin takana. Hanoissa oli kahta omaa olutta: Plevnan vaaleaa ja tummaa.

– Tummaa tehdään yhä samalla reseptillä, mutta vaaleaa ei – luojan kiitos, naureskelee Viitaniemi.

Plevnan ja Viitaniemen yhteinen tarina lähti lattiatasosta. Konkreettisesti.

Valkeakosken ammattikorkeakoulun koneautomaatiopuolelta insinööriksi valmistunut nuori mies etsi 1990-luvun lamavuosina paikkaansa tekemällä puusepän apumiehen töitä tekstiilitehtaasta toimisto- ja liiketiloiksi muuttuneella Finlaysonin alueella.

Eräs työtehtävä oli kosken rannan värjäämörakennuksesta purettujen lattialankkujen asentaminen uuteen panimoravintolaan.

– Muistan ensimmäisen käynnin Plevnan tiloissa. Sisällä oli Bobcat ja osa kutomon koneista oli vielä paikoillaan.

Idea panimoravintolasta oli lähtenyt tehdaskiinteistöjen omistajalta vakuutusyhtiö Varmalta. Ravintolan yrittäjiksi lähtivät Saludin Hannu Wiss, Eero Fagerlund ja Marika Tähtinen-Hakala. Panimo sai yrittäjikseen Matti Janhosen sekä Marjatta ja Timo Tähtisen.

Jo ensimmäisten vuosien jälkeen vetovastuu ja pääosa omistuksesta jäivät lattianrakentajasta panimon pyörittäjäksi siirtyneelle Viitaniemelle ja ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakalalle Kolmanneksi omistajaksi jäi Timo Tähtinen.

Panimon ja ravintolan eli Koskipanimo Oy:n ja Tampereen Panimoravintola Oy:n liiketoiminta ovat olleet alusta asti erillään.

– Kumpikin toimii kannattavasti, mutta ei tulisi toimeen ilman toista, luonnehtii Viitaniemi.

– Meitä pidettiin hulluina, mutta uskoa riitti alusta asti, vaikka iso, täysin uudenlainen ravintola hieman sivussa Hämeenkadulta olisi saattanut olla riski, naurahtaa Tähtinen-Hakala.

Skeptisimmät eivät povanneet Plevnalle ruusuista taivalta: reilun 300 metrin matka Hämeenkadulta katsottiin aivan liian pitkäksi. Neljännesvuosisata on osoittanut vääräleukojen olleen väärässä. Konseptimuutoksia tai faceliftejä ei ole tarvinnut tehdä.

– Paikka pysyy, mutta oluet ja ruoka uudistuvat. Finlaysonin alueella on ollut alusta asti hyvä flow päällä. Tämä on pieni kaupunki kaupungissa, kehuu Viitaniemi.

– Tämä on pysynyt alusta asti keskieurooppalaisen oluttuvan ja suomlaisen ravintolan risteytyksenä. Ruoka on reilua ja rehellistä isoina annoksina. Vuosien varrella salaattien kasvisvaihtoehtojen määrä on lisääntynyt, kertoo Tähtinen-Hakala.

Kaksi Plevnan historian suurinta uudistusta on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana. Ensi valmistui Itäisellekadulle noussut panimon hukkalämmöllä lämpiävä veranta ja sen jälkeen omat oluet saatiin pullomyyntiin panimon yhteydessä olevaan myymälään.

– Alkoholiverotus ei tee hommaa helpoksi. Vähittäismyyntilupaa odotimme 24 vuotta, puuskahtaa panimomestari.

Viitaniemi korostaa olevansa Plevnassa ensisijaisesti oluentekijä. Tosin avajaisissa nautittujen kahden oluen isä oli panimomestarin isä Aulis ”Jimi” Viitaniemi. Varsinaiseksi oppi-isäkseen Sam nostaa muun muassa Carlsbergilla ja Guinnesilla työskennelleen Boris Orlon, joka opetti oluenpanemisen taidon kädestä pitäen.

Vuosien varrella erilaisia oluttuotteita on ollut myynnissä yli 300. Niiden lisäksi myynnissä on tällä hetkellä kolme siideriä ja panimosima. Vuosituotanto on noin 230 000 litraa.

Koskipanimon tuotteista 70 prosenttia myydään Plevnassa ja Tuomiokirkonkadulla sijaitsevalla ravintolayhtiöön kuuluvalla Oluthuoneella.

– Meillä mennään laatu – ei litrat – edellä. Viemäriin ei ole tarvinnut epäonnistuneita oluteriä kaataa, kertoo moneen kertaan oluistaan palkittu Viitaniemi.

25-vuotiasjuhlia Plevnassa vietetään torstaina 31. lokakuuta. Juhlapäivän pääesiintyjäksi on buukattu maailmalla mainetta kerännyt ja Yhdysvaltain-kiertueelta Plevnaan saapuva suomalainen country-yhtye Steve ’n’ Seagulls. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Heillä on samanlainen veijarimainen elämänasenne kuin meillä, selittää Viitaniemi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 11. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.