Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roy, 84, Guyanasta kotiutui Nekalaan – "Kaikki tulee päästä"

Roy Pashur on outo lintu tamperelaisessa taidekentässä – hän on maalannut koko ikänsä pikkutarkkoja, realistisia maalauksia. Hänen työnsä ovat hyvin värikylläisiä ja kauniita.

Aiheensa taiteilija saa luonnosta ja eläimistä. Hän kuvaa tarkkaan kukkia orvokeista orkideoihin, usein lähikuvina. Kaikenlaiset eläimet: värikkäät linnut, sudenkorennot, sammakot, liskot, käärmeet ja pantterit näyttävät hänen kuvaaminaan aidosti eläviltä. Viime vuosina läheisiksi ovat tulleet lapsuudesta tutut muistot, viidakkokuvat ja intiaanilapset.

Roy Pashur syntyi Guyanassa intialaistaustaisen isän ja venezuelalaisen äidin kotiin. Perheessä oli kaksi poikaa ja kaksi tyttöä, mutta kätilöäidin kuolema vain 35-vuotiaana jätti 5- vuotiaan Royn elämään pitkän ikävän.

Isäänsä Roy kiittää monesta.

– Hän luki paljon, rakensi hienoja huonekaluja ja ennen muuta opetti, että mitä vain voi tehdä. Se on ollut hyvä elämänohje.

Ollessaan 23-vuotias Roy Pashur muutti Englantiin. Siellä hän viihtyi pitkään, pääsi töihin apteekkiin ja silkkipainoon, opetteli maalaamaan, tekemään taidepaperia ja paperiveistoksia. Taiteilijana hän on luonnonlahjakkuus, itseoppinut.

– Kaikki tulee täältä, hän tuumaa ja osoittaa päätään.

Tampereelle Roy Pashurin toi rakkaus 70-luvun alussa. Ensimmäinen työpaikka löytyi Amerplastilta ja sitä seurasi Taitolippu, jossa hän sai hyödyntää Englannissa oppimaansa silkkipainotekniikkaa. Viimeiset työvuotensa taiteilija teki mieluisassa Tampereen Taidemuseossa vahtimestarina ja kassana.

Taiteesta Roy Pashur ei ole jäänyt eläkkeelle vaan on maalannut yhä ahkerasti ja pitänyt monia näyttelyitä. Jonkin verran on ollut myös tilaustöitä. Muotokuvamaalarina Pashur onkin erinomainen – hän löytää kuvattavistaan oleellisen ja monelle mieluisasti maalaa myös näköisen. Tyttärestään Monikasta ja pojastaan Roy-Petristä sekä neljästä lapsenlapsestaan hän onkin maalannut muotokuvat. Tulevaisuuden haaveena on näyttelyn pitäminen.

Taiteilija on koko elämänsä ajan pitänyt hyvää huolta terveydestään. Nuorena hän harrasti kehonrakennusta ja myöhemmin kotona asuessaan hänellä oli kellarissa täydelliset kuntoilulaitteet.

Pari vuotta sitten Pashur muutti Nekalaan senioritaloon, mutta makuuhuoneessa olevat isot kahvakuulat paljastavat kuntoilun jatkuvan. Päivittäiset lenkit lähikauppaan pitävät myös vetreänä.

Pashur on myös aina syönyt terveellisesti. Elintavoilla on varmasti ansionsa siihen, että hän on pysynyt hyvässä kunnossa.

Eipä uskoisi, että mies täyttää 16. lokakuuta 85 vuotta.

Senioritaloa Roy Pashur kiittelee. Hän viihtyy yksin: katselee jättikokoisesta televisiosta dokumentteja ja luonto-ohjelmia, maalaa ja kuuntelee paljon musiikkia.

Asunto on mukava ja tilava. Lasitettu parveke ja sen edessä oleva puutarha lisäävät viihtyisyyttä.