Tässä ovat Suomen 3 parasta vehnäolutta – konkareiden testissä siivilöityi esiin todellinen yllättäjä!

Oluttesti tehtiin puolisokkona. POS ry

Mikko Välimaa

Laitilan Panimon Kukko oli selvä voittaja, mutta kakkoseksi ylsi todellinen yllättäjä, kun pitkän linjan oluteksperteistä koottu raati rankkasi suomalaiset vehnäoluet.

Hyväksi kakkoseksi nousi S-kaupan Kotimasta-brändin vehnäolut. Sen saama menestys on taas yksi todiste siitä, että kaupan oma brändi ei välttämättä tarkoita halpaa ja epäkuranttia. Aiemmin myös S-kaupan olut on pärjännyt lagereiden makutestissä

Perinteisen Oluen Seura (POS) otti testiinsä 12 baijerilaistyyppistä vehnäolutta. Tulokset julkaistiin torstaina Reseptitaivas.fi-sivustolla.

– POS halusi selvittää, missä suomalaiset panimot menevät vehnäoluen tekemisessä. Virheellisiä oluita ei löytynyt, mutta tyyliin osuvuudessa hajonta oli laajaa, raati summaa tuloksensa.

Testit tehtiin puolisokkona, eli raatilaiset saivat tietää etukäteen mukana olevat olutmerkit, mutta eivät niiden maistelujärjestystä.

Voittaksi nousi selvällä erolla Laitilan Kukko Vehnä.

Ykköstila on uusin noteeraus panimon menestyksekkäässä tarinassa, jossa mainetta ovat saaneet vuoroin niin Laitilan pilsner-, lager- kuin portterioluet.

– Kultainen väri, vaahto ok. Tuoksussa ja maussa on kaikkia niitä elementtejä, joista weizen koostuu eli banaania, mausteisuutta, hedelmää ja vehnäisyyttä. Jälkimaku on pitkä. Jää hiukan vaisuksi verrattuna baijerilaisiin, mutta tyylinmukainen ja hyvä olut, raati kuvailee pisteet 68/100 saanutta olutta.

Toiseksi yltänyt Kotimaista Vehnäolut sai pisteet 59/100.

– Näyttää ja tuoksuu vehnäoluelta. Banaania löytyy ja vähän mausteisuutta, jota voisi olla enemmänkin. Olut on raikas, mutta suutuntuma ja jälkimaku harmillisen ohuita. Tasapainoisen raikas ja kevyehkö vehnäolut, kuului raadin arvio.

Prykmestarin Vehnä ylsi kolmanneksi pisteillä 52/100. Typpinen tyylivirhe sakotti lopputulosta.

– Vaalea, kaunis vaahto. Tuoksussa ja maussa ovat kaikki vehnäoluen piirteet, mutta tuoksussa myös hernettä (typpeä), mikä ei kuulu tyyliin. Maussa liikaa makeutta. Jälkimaku ohut. Kepeä se on, mutta tyylinmukainen.

SOS-raadissa oluita arvostelivat Harri Ahola, Janne Karila, Sakari Nupponen, Petteri Helin, Janne Suomi, Jorma Koskinen ja Jussi Rokka.

Lue koko testin tulokset täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.