Nyt puhuu Jean Sibeliuksen lapsenlapsi! – "Oudoin versio Finlandiasta oli sellainen, joka soitettiin moottorisahoilla"

Tässä kuvassa on Aino Porra, Jean Sibeliuksen lapsenlapsi. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen Tähtikadun avajaisten yksi mielenkiintoisimmista vieraista oli Aino Porra, 73 vuotta, Jean Sibeliuksen lapsenlapsi. Sibeliuksesta jätti aika, kun Aino Porra oli 10-vuotias.

– Muistan että pappa oli sellainen ihminen, jonka kanssa lapsenlapset kävivät paljon ulkoilemassa. Kävimme metsässä ja vain katselimme ympärillemme. Välillä pappa näki jotain mielenkiintoista, ja sitten pysähdyttiin, Aino Porra muistelee.

Papasta jätti aika syyskuussa 1957. Sibelius kuoli 91-vuotiaana. Aino Porra muistaa edelleenkin hyvin hautajaissaaton, joka kulki Suurkirkolta Järvenpäähän ja Ainolaan asti. Sibelius haudattiin Ainolan pihan multiin.

– Muistan hyvin tuon päivän. Itkeviä ihmisiä näkyi koko matkan ajan. Silloin tajusi, että tässä on nyt jotain erikoista, että pappa on ollut ihmisten mielissä merkittävä, Porra muistelee rauhallisesti.

Musiikki on kulkenut suvussa. Aino Porra soitti Helsingin kaupunginorkesterissa työurallaan oboeta ja poika Lauri Porra on yksi Suomen kysytyimpiä basisteja. Aino Porra ei osaa edes arvioida, montako kertaa papan tunnetuin sävellys Finlandia on soinut.

– Ei sitä varmaan kukaan osaa arvioida... on siitä tullut paljon versioita. Oudoin oli sellainen, joka soitettiin moottorisahoilla.

– Finlandia... se on kyllä sävellyksenä omaa luokkaansa. Melodian tehossa on paljon sellaista, jota on edes vaikea selittää, Porra miettii.