Kohumainos siivitti Tam-Silkin menestykseen – Verkkokauppa ylitti viidessä päivässä koko vuoden 2017 tuloksen: "Tiesin, että nyt tämä lähtee leviämään"

Vietetään elokuuta. Ilma on lämmin Italiassa, jonne Tam-Silkin omistaja Tuomo Saarni on matkustanut lomamatkalleen. Hän on omistanut perinteisen tekstiiliyhtiön jo puolentoista vuoden ajan, ja pyrkinyt koko ajan lisäämään sen näkyvyyttä.

Pian tulee viesti. Kaveri on törmännyt LinkedInissä kuvaan Tam-Silkin Kangasalan Sanomissa julkaistusta ilmoituksesta. Kuva on saanut jo yli 2500 tykkäystä.

– Siinä vaiheessa tiesin, että nyt tämä lähtee leviämään, kertoo Saarni.

Loppuloma menikin toimittajien ja muiden mainoksesta innostuneiden soittoihin vastaamiseen.

Kun Saarni osti puolitoista vuotta sitten osti Tam-Silkin hän teetti markkinatutkimuksen, josta kävi ilmi, että edes monet kangasalalaiset eivät tienneet brändistä. Jo vuonna 1925 nimellä Tampereen Silkkikutomo perustettu tekstiilialan yritys oli vaipumassa unholaan.

Asia päätettiin korjata panostamalla sähköiseen mainontaan.

Saarni keksi idean luettuaan Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan haastattelun, jossa hän väitti, ettei Reino- ja Aino-tossujen valmistaminen kannata Suomessa. Finlayson ja Ikea olivat jo tätä ennen nokitelleet toisilleen ilmoituksissa, joissa suuryritykset kehuskelivat lakanoidensa kauneudella.

– Halusimme herättää keskustelua. Me teemme täällä kotimaista vaatetta, jota ei ole hinnoilla pilattu. Liiketoiminta kasvaa ja tänä vuonna tuplataan liikevaihto. Mainos ei siis sinänsä ollut suunnattu Ikealle tai Finlaysonille vaan suomalaiselle kuluttajalle, joista harvempi enää tietää, että meillä on tämäntyyppistä valmistavaa teollisuutta, sanoo Saarni.

Ei tiennyt Saarnikaan vielä kaksi vuotta sitten. IT-alalla aiemmin työskennellyt mies uskoi kuitenkin perinteiseen bisnekseen ja osti Tam-Silkin.

Saarni osasi odottaa, että mainos herättäisi huomiota ja toisi yritykselle näkyvyyttä. Siitä huolimatta ihmisten innostus yllätti hänet.

– Verkkokaupan myynti ylitti viidessä päivässä vuoden 2017 koko vuoden myynnin.

Mainoksen vaikutus näkyy edelleen. Verkkokaupan ja Tam-Silkin tehtaanmyymälän myynti on kasvanut, ja yhä edelleen liikkeessä vierailee päivittäin uusia ihmisiä, jotka kertovat tulleensa paikalle lehtimainoksen ansiosta.

– Siitähän se myynti syntyy, kun ihmiset tietävät, että tämä on olemassa, sanoo Saarni.

Kiitosta on tullut myös yrittäjiltä sekä Kangasalan kaupungilta, joka on kiitellyt Tam-Silkin tempausta koko kaupungille tuomastaan näkyvyydestä.

Mainoksen myötä Saarni on myös päässyt osallistumaan muutamaan haastatteluun yhdessä Finlaysonin Kurttilan ja Ikean edustajan kanssa.

– Kurttila on sanonut, että se oli hieno veto meiltä. Positiivisessa hengessä tässä ollaan kukin tahollaan oltu. Ne on niin valtavia yrityksiä, ettei meillä ole minkäänlaisia rahkeita lähteä niitä haastamaan. Kyse oli loppuviimeksi markkinoinnista.

IT-taustansa vuoksi Saarni uskoo, että isot firmat ovat tehneet virheen siirtäessään tuotantonsa halvempiin maihin.

– IT-alalla oli kymmenen vuotta sitten samanlainen buumi siirtää toimintaa halvempien tuotantokustannusten maahan, mutta 5-10 vuodessa huomattiin, ettei se välttämättä tuo niitä aiottuja säästöjä. Työpaikat ovat siitä sitten lähteneet valumaan takaisin Suomeen. Ongelma on silloin jossain ihan muualla kuin yksittäisen ompelijan palkassa. Se on organisaatiossa tai liiketoimintamallissa, joka ei vastaa nykypäivän tarpeisiin.

Nyt omistaja toivoo, että yritys myös pysyy ihmisten mielissä. Yhtiö työllistää 23-24 henkilöä sekä välillisesti lukuisia yhteistyökumppaneita. Henkilökuntaa tarvittaisiin myös lisää.

– Tam-Silk on tällä hetkellä kovassa kasvussa ja tarvitsemme koko ajan lisää väkeä erityisesti tuotannon puolelle.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut