Kolumni: Artisti maksaa

Rakastan musiikkia. Se on tosi tärkeä osa elämääni. Keikoilla käynti, eturivissä tanssiminen, hyppiminen ja härvääminen ovat jotain sairaan upeaa, siinä arjen huolet unohtuvat.

Harmittaa, kun kuulen jatkuvasti, että ihmiset eivät enää käy keikoilla eivätkä osta levyjä. Vaikea käsittää, että joku ei mene katsomaan ihailemaansa bändiä livenä, kun tilaisuus olisi; kuulostaahan se aivan erilaiselta kuin äänite, ja on huikea elämys. Kun fanit eivät muutenkaan käy keikoilla, keikkojen järjestäjät eivät uskalla pitää lippujen hintoja järkevän korkeina niin, että esiintyjälle jäisi jotain käteenkin.

Minä, kaupantäti, olen monesti yllättynyt, kun lippu on minunkin mielestäni liian halpa: 10 tai 11 euroa, vähemmänkin. Kerran Vastavirralla esiintyi viisi bändiä ja lipun hinta oli muutamia euroja.

Aloin laskeskella, paljonko se teki per bändi, ja tulin siihen tulokseen, että hyvä tavaton, eiväthän he saa sillä summalla edes bensakuluja katettua!

Siis – artisti maksaa? Artistit tekevät hyvää musiikkia, levyttävät ja käyvät esittämässä sitä meidän iloksemme, omaan piikkiinsä, ilman korvausta?

Eihän siinä ole enää mitään järkeä! Eipä tarvitse ihmetellä, jos yhä useampi bändi päättelee, ettei heillä ole enää varaa keikkailla.

Rahaa tarvitsisi laskuihin, täytyisihän Suomen kiertämisestä jotain jäädä käteenkin.

Juuri kuulin yhdestäkin määrittelemättömän pitkästä keikkatauosta, syynä juuri tämä asia. Kyllä pisti mielen matalaksi.

Harva myöskään ostaa levyjä, useimmilla pyörii vain Spotifyn biisilista. Spotifyn korvaukset artisteille ovat naurettavan pienet.

Muistaakseni tuttu artisti sai koko vuodesta hiukan yli 12 euroa. Juhuu! Juhlat on alkaneet!

Muuten, vain joka yhdeksäs taiteilijaeläkettä hakeva saa sen. Miettikääpä, jos sama olisi duunareilla!

Jos haluatte tukea jotain pientä bändiä tai artistia ja ennen kaikkea jos haluatte heidän jatkavan musiikin tekemistä, käykää keikoilla ja ostakaa vaikka paita ja pinssi.

Siitä tulee muutama euro bändin jäsenille. Minä teen niin aina, kun on jotain oheistuotetta myynnissä.

Rock on!

Anne Nyman

Kaupunginvaltuutettu, Nokia (vas.)

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut