Kolumni: Ilmastokeskustelu ampuu yli

toimitus

Puoli vuotta takana eduskuntatyötä ja yksi asia on tullut selväksi – ilmastokeskustelu on lähtenyt täysin lapasesta. Erityisesti eduskuntasalin vasen laita paasaa joka päivä kuinka Suomen tulee olla ”ilmastojohtaja” ja esimerkki koko muulle maailmalle. Loogista ilmastokeskustelu ei kuitenkaan ole.

Suomalaisten pitäisi kuulemma leikata päästöjään nopeammin kuin mikään muu maa. Keinoiksi tarjotaan lisää veroja muun muassa autoilijoille. Samaan aikaan Suomi lähettää vuosittain miljardi euroa kehitysapuna Afrikkaan, jotta elintaso ja kulutus - ja tietenkin myös hiilipäästöt sielläkin kasvaisivat. Afrikkalaisetkin ostavat auton, tekevät lentomatkoja ja syövät pihvejä heti, kun siihen on varaa.

Johdonmukaisuus puuttuu myös, kun keskustellaan hiilivoimaloista. Suomessa yhtä hiilivoimalaa vaaditaan suljettavaksi, vaikka samaan aikaan maailmalle rakennetaan 1200 uutta hiilivoimalaa. Mitä järkeä on sulkea yksi voimala vain esimerkin vuoksi, jos sellainen esimerkki ei ketään kiinnosta muissa maissa?

Myös mittaluokat ovat monilla poliitikoilla hukassa. Esimerkkinä tästä ovat Suomen pikkuruiset päästöt. EU:n 28 jäsenvaltion yhteiset hiilipäästöt ovat alle kymmenen prosenttia globaaleista päästöistä. Suomen päästöt ovat promillen eli käytännössä vaikka Suomi olisi huomisesta alkaen päästötön, ei sillä olisi mitään vaikutusta ilmastoon.

Yksi vihervasemmiston syyllistämisen kohde on lehmä ja siitä saatavat elintarvikkeet. Liha- ja maitotuotteita vaaditaan vähennettäviksi tai jopa poistettaviksi julkisesta ruokailusta.

Vanhainkodeissa mummot ja vaarit eivät saisi kuulemma enää lorauttaa kahviin kermaa, koska planeetta tuhoutuu. Myös liha- ja maitoveroja on ehdoteltu.

Ei järjen häivää tässäkään.

Erityisesti nuoret ovat ahdistuneita, kun ilmastonmuutosta saarnataan joka tuutista.

Olisi syytä tutkia, että minkä verran nuorten lisääntyneet mielenterveysongelmat johtuvat yliampuvasta ilmastopaasauksesta.

Poliitikkojen pitäisi ymmärtää vastuunsakun taistelevat keskenään äänestäjiensä gallup-suosiosta.

Veikko Vallin

Kansanedustaja (ps.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 2. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 6. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 7. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 8. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa
 9. Tuore tutkimus: kauran ja rukiin kuidut jarruttavat lihomista ja maksakin kiittää
 10. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 11. Koronakevään aiheuttama hoitovelka alkaa erääntyä terveydenhuollossa: Puhelujen määrä lähti nousuun
 12. USU-gallup: Puolet suomalaisista pitää rasismia suurena ongelmana
 13. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 14. Lukijalta: Mistä tuntee sivistysvaltion?
 15. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 2. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 3. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 4. Kavala vesimyrkytys vaanii nyt helteellä – "Heitä tulee päivystyksiin taas entiseen tapaan vähintään viikoittain"
 5. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 6. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 7. Tästäkö uusi kulkureitti keskustaan? – Ratinan stadionin takakansi halutaan avata jalankulkijoille ja pyöräilijöille
 8. Tammerkosken varren terassin paikalle syntyi Mokkapuisto – Tampereen uuteen puistoon on istutettu puu samasta kannasta Helsingin Lasipalatsilta kaatuneen puun kanssa
 9. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 10. Kolumni: Päärataa kehitettävä – oikoradasta luovuttava – "Siten Helsinki saisi näppärästi muut maksamaan uuden lentokenttäjunansa"
 11. Pyöräilijöille etuuksia liikennevaloissa – Näissä 36 risteyksessä vihreä aikaistuu tai pitenee pyöräilijälle, jos taskussa on auki mobiilisovellus, katso kartta
 12. Lauri Lyly summaa koronakevään: 100 miljoonan euron isku Tampereelle, mutta myös paljon hyvää – "Jos joku asia ottaa päähän, niin..."
 13. Hatanpään sairaalalla isoja bussimuutoksia ensi viikolla – Neljä linjaa kiertoreitille, myös pysäkeihin muutoksia
 14. Laukauksia kolmostiellä, poliisi yritti törmätä pakenijat tieltä – Näin Porvoon ampujien 48 minuutin takaa-ajo eteni Tampereelta Ikaalisiin
 15. Kerrostalo alkaa kohota lähelle Pyhäjärven rantaa – Asuntoja 105, suurin osa yksiöitä ja kaksioita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.