Isojakin elatuslahjoja voi antaa tietyin ehdoin verotta - Edes sukulaisuussuhdetta ei tarvita

Lain mukaan verottomia lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle yhteensä alle 5 000 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Eveliina Salomaa

toimitus

Moni omilleen muuttava nuori tarvitsee alkuun päästäkseen rahaa ja tavaraa vanhemmiltaan. Kuinka paljon, mitä ja miten voi lahjoittaa ilman, että siitä pitää maksaa lahjaveroa?

Lain mukaan verottomia lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle yhteensä alle 5 000 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Raja on lahjoittajakohtainen.

– Yhteenlaskusääntö koskee yhdeltä henkilöltä saatuja lahjoja. Eli tässä tapauksessa nuori voi saada verovapaasti tuon alle 5 000 euroa kolmessa vuodessa niin isältä, äidiltä kuin kaikilta isovanhemmilta erikseen. Summa nousee silloin jo kohtuullisen isoksi, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari

Kaikkien kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen arvo lasketaan yhteen, olivatpa ne sitten mitä varallisuuslajeja tahansa eli rahan lisäksi esimerkiksi arvopapereita ja asuntoja.

Sen sijaan niin sanotut elatuslahjat jäävät perintö- ja lahjaverotuksen ulkopuolelle.

Niillä voi verovapaasti tukea kenen tahansa elatusta, kasvatusta ja koulutusta. Elatuslahjan saajan iällä ei ole merkitystä, eikä sukulaisuussuhdettakaan tarvitse olla.

Elatuslahja on kuitenkin annettava niin, että lahjan saaja ei voi käyttää sitä muuhun tarkoitukseen.

– Esimerkiksi omilleen muuttaneen nuoren laskuja voi maksaa hänen puolestaan, kuten vuokran suoraan vuokranantajalle. Sen sijaan hänen tililleen ei voi siirtää rahaa, jotta hän maksaisi laskut itse, Kaari vertaa.

Maksujen määrälle ei ole euromääräisiä rajoja.

Ihan mitä tahansa ei voi määritellä elatuslahjaksi. Ulkomaisen yliopiston lukukausimaksun maksaminen on hyväksyttävää, mutta ulkomaan lomamatkan ei. Myöskään velan lyhennys tai rahoitusvastikkeen maksaminen ei ole verovapaata.

Elatuslahjalla ei voi kartuttaa varallisuutta. Eli esimerkiksi auton lahjoittaminen lapselle ei ole sallittua ilman veroseuraamuksia, vaikka hän tarvitsisi autoa jokapäiväiseen liikkumiseen.

Lahjaveroa ei aiheudu myöskään tavanomaisesta koti-irtaimistolahjasta, jonka arvo on enintään 4000 euroa ja joka tulee saajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Toisin kuin rahalahjassa, samalta lahjanantajalta saatuja koti-irtaimistolahjoja ei lasketa yhteen, ellei kertalahjoituksen arvo ylitä 4 000:ta euroa. Jos raja ylittyy, kaikki lahjoitukset kolmelta vuodelta lasketaan yhteen ja ne vaikuttavat lahjaveroon.

Tavanomaiseen koti-irtaimistoon luetaan esimerkiksi vaatteet, kodinkoneet, matot ja huonekalut.

Kuva: Eveliina Salomaa Eveliina Salomaa

Rahaa lahjaksi vai lainaksi? Rahan lainaamista voidaan pitää lahjoittamisena silloin, jos lainaa ei alun perinkään ollut tarkoitus maksaa takaisin.

Lainan takaisinmaksusta täytyy laatia lyhennyssuunnitelma, ja lyhennysten maksaminen pitää pystyä todistamaan.

– Jos rahan saajalla ei ole maksukykyä, niin se herättää epäilyksiä, Kaari muistuttaa.

Verottajan mukaan laina voidaan katsoa lahjaksi myös silloin, jos lainanantaja antaa lainanottajalle rahaa lainan lyhentämiseksi.

Lainasta ei sen sijaan tarvitse periä korkoa. Laina ei ole lahja sen perusteella, että se on koroton.

Ihmisiltä menevät usein ennakkoperintö ja lahja sekaisin.

– Jos elävä ihminen antaa omaisuutta ilman korvausta, se on aina lahja, Kaari toteaa.

Ennakkoperintönä saadusta lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Lahja otetaan huomioon perinnönjaossa ja perintöverotuksessa.

Kuva: Eveliina Salomaa Eveliina Salomaa

Lahja ei kuitenkaan ole ennakkoperintöä, jos kaikki rintaperilliset saavat yhtä ison lahjan tai lahjanantaja on määrännyt lahjakirjassa, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä.

Kyseessä voi olla ennakkoperintönä huomioitava lahja myös silloin, jos myyt omaisuuttasi alihintaan lapsellesi.

Lahjaveron määrään vaikuttavat lahjan arvo ja veroluokka eli lahjanantajan ja -saajan välinen sukulaisuussuhde.

Ykkösveroluokkaan kuuluvat lähimmät sukulaiset, kuten lapset, lapsenlapset ja vanhemmat. Kakkosluokkaan kuuluvat muut kuin lähimmät sukulaiset eli esimerkiksi sisarukset.

– Alin verokanta on kahdeksan prosenttia, ja veroa maksetaan 5 000 euron yli menevältä osalta, Kaari laskee.

Jos omalle lapselleen (ykkösveroluokka) lahjoittaisi 200 000 euroa, veroa menisi 11 prosenttia. Kakkosveroluokassa määrä on noin kaksinkertainen.

Lahjaverolaskureita löytyy esimerkiksi Veronmaksajien ja Verohallinnon internetsivuilta.

Verotettavasta lahjasta pitää tehdä ilmoitus verottajalle, verovapaasta sitä ei ole pakko tehdä. Ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä.

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 2. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 3. Sisä-Suomen poliisin tilastot kertovat: huumausainerikollisuuden määrä kasvoi tuntuvasti alkuvuoden aikana
 4. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 5. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 6. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 7. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 8. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 9. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 10. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa
 13. Maatilan lämpökeskus tuhoutui tulipalossa Mänttä-Vilppulassa
 14. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 15. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 2. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 8. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 9. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 10. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 11. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 12. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 15. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.