Suhdannelaineet pohdituttavat Pirkanmaan yrittäjiä – Talousfoorumissa varauduttiin tuleviin haasteisiin

Peer Haataja ja Päivi Myllykangas arvioivat Pirkanmaan tulevaisuudennäkymiä talousfoorumissa. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Pirkanmaan yritysbarometrin mukaan 53 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa nyt edellisvuotta suuremmaksi. Aiempana vuonna luku oli 62 prosenttia. 27 prosentilla liikevaihto säilyi ennallaan ja 20 prosenttia arvioi sen pienenevän. Aiempana vuonna pienempää liikevaihtoa odotti vain 11 prosenttia.

Yritysbarometriin vastasi 326 kauppakamarin jäsenyritysten edustajaa. Kysely tehtiin syyskuussa. Yritysbarometrin kanssa samassa tilaisuudessa julkistetun Pirkanmaan talouskatsauksen kokoavat vuosittain Tampereen Kauppakamari, Business Tampere, Pirkanmaan Liitto ja Pirkanmaan Yrittäjät.

Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja sanoi Pirkanmaan talousfoorumissa, että suhdannebarometri antaa hyvän kuvan talouden suunnasta.

– Voi sanoa, että se kuvaa meidän jäsenistön näkemystä siitä, missä kohtaa suhdannetta ollaan ja miten meidän jäsenyrityksemme näkevät lähitulevaisuuden kehityksen, sanoo Haataja.

Suhdanteissa on tapahtunut pieni liikahdus. Osa aiemmin positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuneista yrityksistä on muuttanut kantaansa neutraaliksi ja myös negatiiviset näkemykset ovat lisääntyneet.

– Päätulos on kuitenkin se, että saldoluvut ovat edelleen vihreällä ja positiivisella. Mitään isoa tai radikaalia muutosta tällä tarkastelujaksolla ei ole tapahtunut, kertoo Haataja.

Tilannetta hän kuvaa siinä mielessä poikkeukselliseksi, että vielä syyskuussa avoimien työpaikkojen määrä oli kaikkien aikojen ennätyslukemissa. Yritykset rekrytoivat edelleen henkilöstöä.

– Nyt näyttää siltä, että paine kasvattaa henkilöstömäärää on pienenemään päin. Voi olla, että ensi vuonna tilanne jatkuu samaan suuntaan, mutta yritykset eivät koe rekrytointihaasteita niin pahana ongelmana kuin on pidemmän aikaa ollut. Tilanne ei ole tässäkään mielessä hälyttävä.

Hän muistuttaa, että talouden vaihtelu on täysin normaalia eikä rajua tai poikkeuksellista finanssikriisiä ole odotettavissa.

– Suunta voi kääntyä ensi vuoden puolella loivasti kasvuun, jos riskitekijät eivät realisoidu. Tämä on lainehtimista. Näistä luvuista ei tarvitse olla huolissaan, mutta toki niihin on hyvä varautua.

Pirkanmaan Liiton innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Päivi Myllykangas kävi talousfoorumissa puhumassa innovaatiotilannekuvasta.

Hän nosti esiin kansainvälisyyden teeman, johon kuuluu useita kysymyksiä. Kansainvälistymmekö me? Kansainvälistyvätkö korkeakoulut? Onko meillä verkostoja maailmalla?

– Tampereen näkyvyys kansainvälisessä mediassa on parantunut merkittävästi. Joko Business Tampere on tehnyt hirmuisen hyvää työtä tai sitten meillä on oikeasti kansainvälisesti mielenkiintoisia asioita, kuten esimerkiksi se kamerateknologian keskus, joka vetää mielenkiintoa Tampereelle.

Lukuja

Henkilöstön määrä kasvoi 39 prosentilla (46 prosenttia vuonna 2018) ja laski 14 prosentilla (9 prosenttia 2018) vuodentakaisesta. Samana se pysyi 47 prosentilla vastaajista.

Seuraavan 6 kuukauden aikana suurin osa vastaajista (51 prosenttia) kertoi pitävänsä henkilöstömääränsä samalla tasolla. Rekrytarpeita oli kolmanneksella vastaajista. Työvoiman vähennystarpeista kertoi 12 prosenttia vastaajista.

Investoinnit pysyvät viime vuoden tasolla 45 prosentilla yrityksistä. Ne kasvavat 31 prosentilla. Viime vuonna näin arvioi 41 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 12. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.