Poliisi ei ole aikeissa lopettaa Raisa Räisäsen katoamisen tutkintaa – ”Uskomme, että on ihminen joka tietää...”

Raisa Räisäsen katoamiseen on liitetty useita tutkintalinjoja. Yksi niistä vei Tampereen Multiojankadulle. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Lauantaina 16. lokakuuta vuonna 1999 tapahtui Tampereella jotakin sellaista, jonka syystä ei välttämättä kukaan edelleen hengissä oleva osaa sanoa varmaa tietoa.

Miksi, miten ja mihin Raisa Räisänen lopulta katosi?

Tuosta päivämäärästä on ensi keskiviikkona kulunut tasan 20 vuotta. Silloin tutkinta muuttuu murhatutkinnaksi.

– Sille on ajallinen peruste, eli tuo 20 vuotta. Tällaisessa tapauksessahan olisi aina mahdollisuus tehdä päätös, että tutkinta lopetetaan. Tässä tapauksessa ei lopeteta, sillä uskoa siihen että tapaus selviää on olemassa, sanoo tapausta vuodesta 2005 asti tutkinut Keskusrikospoliisin Tampereen yksikön rikoskomisario Paavo Tuominen

– Uskon, että on ihminen tai ihmisiä, jotka tietävät Raisa Räisäsen katoamisen syyn.

Tuomisen mukaan tapaukseen liittyen tulee yhä säännöllisesti vinkkejä: käytännössä vähintään yksi viikossa.

– Asia koetaan selvästi yhteiseksi. Suomalaiset eivät ymmärrä, miten joku voi kadota noin ja haluavat vastauksen.

Päällimmäisiä tutkintalinjoja on kolme. Viime vuosina on eniten tutkittu niin sanottua taksikuskilinjaa, joka tuli esille vuonna 2015 täkäläisen autoilijan otettua asian esille.

– Taksikuskin mukaan hän on kyydinnyt nuoren tytön ulkomaalaisen miehen kanssa Multiojankadulle. Tyttö oli kuljettajan mukaan vaikuttanut olevan peloissaan ja pohtinut ääneen, mitäköhän hänelle käy.

Sitten käsittelyssä ovat olleet myös museoauto- ja naisparilinjat.

– On ollut useampi silminnäkijähavainto siitä, että nuori, pitkä tyttö on noussut museoauton kyytiin Hämeenkatu 16:n edustalla. Autoa on ajanut skandinaavisen näköinen mies.

– Samaten on ollut useampiakin silminnäkijähavaintoja pitkästä nuoresta naisesta ja pienempikokoisesta, vanhemmasta naisesta, jotka ovat kävelleet puolenyön aikoihin Hämeenkadulta Armonkalliolla rautatien ylittävälle sillalle. Sieltä on viimeinen silminnäkijähavainto, Tuominen kertoo.

Tampereen Armonkallion suuntaan liittyi myös vihje, jonka jättäjä oli kuullut alueelta Räisäsen katoamisyönä kaksi kovaäänistä naisen kirkaisua Haarakadun seudulta. Tälle vihjeelle ei tutkimuksissa kuitenkaan ole Paavo Tuomisen mukaan löytynyt katetta.

Tuominen sanoo, että Raisa Räisäsen tapaus ei ole ainoa avoin katoamistapaus edes hänen tutkinnassaan. Vanhin tapaus löytyy vuodelta 1972, jolloin vene kaatui ja pariskunta putosi veteen. Toisen heistä epäillään hukkuneen, mutta ruumista ei ole koskaan löytynyt.

– Se tapahtui Lahdessa, joka oli tuolloin osa Hämeen lääniä. Kun katoamisesta kuluu vuosi, silloin todennäköisyys selvitä tyypillisesti pienenee radikaalisti.

Raisa Räisäsen katoaminen on saanut Suomessa kahden vuosikymmenen aikana valtavasti julkisuutta. Paavo Tuominen sanoo, ettei tapaus ole kuitenkaan alkanut koskaan kummitella unissa tai vapaa-aikana.

– Poliisi on tällaisessa tapauksessa tavallaan ulkopuolinen. Raskainta tämä kaikki on omaisille, joiden pitää palata kipeisiin muistoihin yhä uudestaan ja uudestaan.

Mahdollista on, että tapaus jää Tuomisellekin ikuiseksi mysteeriksi. Mies pystyisi jäämään työstään eläkkeelle ensi vuonna niin halutessaan.

– Sitten tämä tapaus vaan siirtyy seuraavalle, Tuominen sanoo rauhallisesti.

Tämä tapauksesta tiedetään

16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereen keskustassa lauantaina 16. lokakuuta 1999.

Viimeinen varma havainto Räisäsestä on kello 22.50, jolloin hän käveli Hämeenkadun yli.

Kadotessaan Räisäsellä oli yllään musta lyhyt puolihame, punainen olkaintoppi, samettinen lyhythihainen musta paitapusero, musta bleiseri ja sandaalimalliset korkokengät, joissa on kymmenen sentin korko.

Räisänen käytti Nokia 2110i-mallista, harmaata matkapuhelinta. Se katosi Räisäsen mukana.

Poliisin mukaan heille on toimitettu useampia harmaita puhelimia, mutta mikään niistä ei ole varmuudella Räisäsen käyttämä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut