Yle: Korkein oikeus ratkaisi – kannabiksesta kärähtäneelle kuskille ei enää automaattisesti rattijuopumustuomiota

Kannabiksesta kärähtänyt kuski ei saa enää automaattisesti rattijuopumustuomiota, kertoo Yle Kannabiksen käyttö on Suomessa laitonta, joten siitä kiinni jäänyt tuomitaan kuitenkin aina huumausaineen käyttörikoksesta.

Aiemmin rattijuopumussyyte saatettiin nostaa päiviä polttelun jälkeen, mutta korkeimman oikeuden ratkaisu muutti käytännön. Uuden käytännön mukaan tuomio tulee käytännössä silloin, kun auton rattiin on tartuttu tuntien sisällä käytöstä, kirjoittaa Yle

Käytännön muuttumisen syynä onkorkeimman oikeuden muutaman vuoden takainen ennakkopäätös. Siinä oikeus hylkäsi syytteet ja hovioikeuden antaman rattijuopumustuomion tapauksessa, jossa autonkuljettaja oli polttanut kannabista muutama päivä ennen ajoa.

Ylen mukaan poliisi ja syyttäjä ovat muuttaneet käytäntöään korkeimman oikeuden linjan mukaiseksi.

– Asiaan on reagoitu, ja käytäntö on muuttunut. Ettei tehdä turhaa työtä, sanoo Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastajaIlpo PajunenYlelle

Poliisin mukaan kuski passitetaan huumetesteihin silloin kun poliisilla on huume–epäilyynsä jokin syy. Esimerkiksi silloin kun alkometri ei värähdä, mutta auto huojuu tai kuskin silmät seisovat.

Siksi rikostarkastaja Pajunen epäileekin, että päiviä aikaisemmin kannabista käyttäneitä ja siten ajokuntoisia kuskeja ei huumetesteihin juuri päädy.

– Ei juttuja pilvin pimein ole. Pitää olla jokin ärsyke epäillä, että on päihteiden vaikutuksen alainen. Käyttäytyminen, ajovirhe tai joku tämän kaltainen, toteaa Pajunen Ylelle

Ylen artikkeli aiheesta on täällä

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut