Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän paraati tuo tankit Tampereen kaduille – Kaupungin merkkivuosi saattoi vaikuttaa tapahtumapaikan valintaan: "Nyt kun noin sanot"

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Tampereella. Paraati tuo kaupungin kaduille noin 1300 sotilashenkilöä ja yli 50 ajoneuvoa.

Paraatiin osallistuu joukkoja niin Maa-, Meri- kuin Ilmavoimistakin, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Noin puolet ohimarssin ajoneuvoista on panssarikalustoa, kuten esimerkiksi taistelupanssarivaunu Leopard 2A6 ja Panssarihaupitsi K9 Thunder. Sään salliessa toteutetaan myös ylilento Hornet- ja Hawk-hävittäjillä sekä helikoptereilla.

Viimeksi paraati on järjestetty Tampereella vuonna 2011. Puolustusvoimat järjestää vuosittain kaksi valtakunnallista paraatia: 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä sekä 6.12. itsenäisyyspäivänä.

Tapahtuman suunnitteluun osallistunut Pirkanmaan aluetoimiston everstiluutnantti Veli Rajala kertoo, että paikkakuntaa vaihdetaan vuosittain, koska Puolustusvoimat haluaa näyttäytyä koko maassa.

– Viime kesänä 4.6. olimme Rovaniemellä ja vuosi sitten 6.12. Mikkelissä. Suunnitelmat on laadittu aina pari vuotta eteenpäin. Kaupungit ja kunnat tietävät tämän ja usein toivovat tätä, jos heillä on esimerkiksi merkkivuosipäiviä, kertoo Rajala.

Hän ei tiedä, miten Tampere paraatipaikaksi valikoitui, koska päätökset tehdään keskitetysti Pääesikunnassa. Tampere juhlii tänä vuonna 240-vuotisjuhliaan.

– Toki siellä on muitakin asioita, jotka vaikuttavat, mutta nyt kun noin sanot, niin voisi hyvinkin olla kyse siitä, että Tampere juhlii tänä vuonna pyöreitä merkkivuosia, vastaa Rajala toimittajan kysymykseen.

Tapahtumasta on tarkoitus järjestää ensi kuussa tiedotustilaisuus. Markkinointi aiotaan aloittaa lähempänä varsinaista ajankohtaa.

Tampereen kaupunki ja Panssariprikaati päätyivät sopimukseen tapahtuman järjestämisestä jo syyskuun alussa.

Kaupungin osalta kyse on pitkälti vain tapahtuman mahdollistamisesta eikä kulujen odoteta sen osalta nousevan korkealle, kertoo kaupungin suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala

Summia hän ei kommentoi, koska suurtapahtumien tarkat sopimukset on kaupungin osalta määritetty salaisiksi liikesalaisuuksien perusteella.

– Tampere osallistuu tässä kyseisessä tapahtumassa lähinnä fasiliteettien osalta. Osallistumme myös vieraanvaraisuuden osalta järjestelyihin, sanoo Iina Ojala.

Hänen mukaansa isoilla tapahtumilla on valtaisa merkitys Tampereen julkikuvalle. Tampereen tavoitteena on olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuonna 2030.

Ojala myös huomauttaa, että paraati sitoo Tampereen osaksi valtakunnallista itsenäisyyspäivän juhlintaa.

– Tampere saa tapahtumasta medianäkyvyyttä ja tuo kaupungille välillisiä tuloja, koska se houkuttelee paikalle ihmisiä myös muilta paikkakunnilta. Se myös lisää kotikaupunkiylpeyttä ja tarjoaa yhteisöllisyyden kokemuksia, perustelee Ojala.

Everstiluutnantti Veli Rajala sanoo, että yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa on sujunut erittäin hyvin.

– Tässä tulee tila- ja katulupakysymyksiä, sekä monia sellaisia asioita, joita joudutaan pohtimaan kaupungin eri toimijoiden kanssa, kertoo Rajala.

– Olemme joutuneet tietenkin ottamaan huomioon raitiotien ja Kannen rakentamisen. Kaupungin kanssa yhteistyö on sujunut valtavan hyvin, kuten kaikkialla muuallakin.