Tutkimus: Havupuumetsien aerosolit eivät enää viilennä ilmastoa kuten ennen

Tampereen yliopistolla tutkitaan nyt havupuiden aerosoleja. Sami Saarenpää

Pekka Ruissalo

Havupuumetsien aerosolit eivät enää viilennä ilmastoa kuten ennen. Seuraavien vuosien aikana Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät tarkemmin, miten eri päästölähteet vuorovaikuttavat molekyylitasolla.

Pienimpien hiukkasten muodostumiseen tarvitaan vahvoja vuorovaikutuksia, joita on vasta hiljattain pystytty tutkimaan teoreettisin ja kokeellisin keinoin.

– Luonnolliset, kasvuston muodostamat haihtuvat yhdisteet sekoittuvat ihmiskunnan saastepäästöjen kanssa ja johtavat hiukkasten kasvuun, jota tässä tutkimuksessakin valotettiin. Molekyylimittakaavan vuorovaikutukset ovat vielä huonosti tunnettuja, tenure track -professori Matti Rissanen Tampereen yliopistosta kertoo.

Kasvihuonekaasupäästöt lämmittävät ilmastoa, kun taas pienet ilman mukana liikkuvat hiukkaset eli aerosolit jäähdyttävät sitä. Uusi tutkimus osoittaa, että kaikkein pienimmät aerosolit yleistyvät normaalikokoisten ja suurempien aerosolien kustannuksella ja ainoastaan viimeksi mainituilla on jäähdyttävä vaikutus. Tutkimus voi auttaa vähentämään epävarmuutta, joka liittyy aerosolihiukkasten vaikutuksiin pilviin ja ilmastoon.

Ilma on täynnä siinä liikkuvia hiukkasia – aerosoleja. Osa niistä syntyy luonnostaan ja osan aiheuttavat ihmisen käyttämät polttoaineet. Jotkut ovat terveydelle vaarallisia kun taas toiset heijastavat auringonsäteitä.

Yksi merkittävistä luonnossa esiintyvistä aerosolilähteistä on havumetsissä syntyvät tuoksuvat terpeenit. Esimerkiksi pohjoinen havumetsäalue ”taiga”, joka ulottuu nauhana ympäri maailmaa, on 14 prosenttia maailman kasvillisuudesta ja maailman suurin yhtenäinen maaekosysteemi.

Terpeenit reagoivat kemiallisesti ilmakehän otsonin kanssa ja muuttuvat voimakkaasti hapettuneiksi orgaanisiksi molekyyleiksi, jotka tarttuvat ilmassa valmiiksi oleviin aerosolipartikkeleihin.

Tämä johtaa uusiin pilvipisaroihin, koska jokainen pilvipisara muodostuu höyryn tiivistyessä riittävän suuren aerosolihiukkasen pinnalle. Pilvipisaroiden suurempi määrä johtaa tiheämpiin pilviin ja vähentyneeseen auringonsäteilyyn.

Maatalouden ammoniakkipäästöt ja fossiilisten polttoaineiden rikkidioksidipäästöt muuttavat pelisääntöjä, jolloin terpeenien ja muiden orgaanisten molekyylien hapetustuotteet jakaantuvat moniin useampiin, mutta pienempiin, aerosolihiukkasiin. Koska hyvin pienten aerosolien halkaisija on pienempi kuin valon aallonpituus, hiukkaset eivät pysty heijastamaan valoa.

Vaikka rikkidioksidi ja ammoniakki ovat kaasuja, ne tuottavat uusia hiukkasia ilmakehän kemiallisten reaktioiden kautta.

– Paradoksaalisesti suurempi määrä aerosolihiukkasia voi johtaa metsistä vapautuvien orgaanisten molekyylien jäähdytysvaikutuksen vähentymiseen tai jopa katoamiseen, sanoo Pontus Roldin, ydinfyysikko Lundin yliopistosta ja artikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

– Pitkälle hapettuneilla orgaanisilla molekyyleillä on oletettu olevan merkittävä jäähdytysvaikutus ilmastoon. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, vaan vaikutuksen laajuus riippuu myös rikkidioksidin ja ammoniakin päästömääristä tulevaisuudessa. Ihmisen toiminnan ja näiden kaasujen johdosta vaikutus voi olla päinvastainen kuin ensin näyttäisi, tutkimuksessa mukana oleva Matti Rissanen kertoo.

Rikkidioksidipäästöt ovat jo vähentyneet huomattavasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa 1980-luvulta lähtien, ja oikean suuntaisia askeleita on nyt havaittu myös Kiinassa.

– Rikkidioksidin vähentämiseksi tarvitaan suhteellisen yksinkertaisia teknisiä ratkaisuja, esimerkiksi laivojen ja hiilivoimaloiden tuottamien pakokaasujen puhdistamista. On paljon haastavampaa vähentää ammoniakkia, koska sitä vapautuu suoraan eläimistä ja maaperän lannoituksesta, Pontus Roldin sanoo.

Lihantuotannon on arvioitu kasvavan tulevaisuudessa huomattavasti, kun köyhät maat lähinnä Aasiassa vaurastuvat. Vielä ei tiedetä, mitä seurauksia muutoksilla on, mutta arviointien tekeminen edellyttää nyt kehitetyn kaltaisten yksityiskohtaisten mallien käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.