Pirkkala kehittää Pereensaarta – Laivaliikennöintiä Laukontorilta saarelle on pohdittu: "Ei paljon lähemmäs Tampereen keskustaa pysty rantakahvilaa tekemään"

Pereensaaresta halutaan kehittää monipuolinen virkistysalue. Pirkkalan kunta

toimitus

Pirkkalan kunta hakee kehitysideoita Pereensaaren alueelle. Pereensaari on kaavoitettu monipuolisesti vapaa-ajan viettopaikaksi ja alueelle kaivataan nyt toimintoja. Kunta onkin pyytänyt ehdotuksia mahdollisilta yrittäjiltä Pereensaarelle tulevasta virkistystoiminnasta, joka voi olla esimerkiksi kahvila-, matkailu- tai hyvinvointipalvelu.

Alueelta löytyy jo entuudestaan huvila ja saunarakennus, jotka ovat suojeltuja kohteita. Huvilan pihapiiriin saa rakentaa vain yksikerroksisia täydennysrakennuksia.

Pereensaarella on rakennusoikeutta yhteensä 620 neliömetriä, joista 220 koskee suojeltuja rakennuksia. Lisärakennusoikeutta on siis 400 kerrosneliömetriä.

– Lähtökohtana on, että uudelle kumppanille vuokrataan maa-alueet ja vanhat rakennukset tänne tulevaa toimintaa varten. Kunta on siis tässä mukana ainoastaan mahdollistajana, kertoo Pirkkalan elinkeino- ja hankejohtaja Ahti Laakso

Saaren keskiosa aiotaan säilyttää melko avoimena niitty- ja nurmipintaisena piknik-puistona. Asemakaavassa on varaukset palstaviljelyyn ja uimarantaan. Kaava mahdollistaa myös saunalauttojen säilyttämisen alueella.

Kaavan mukaan Pereensaareen tulee puistosuunnitelma. Kuva: Pirkkalan kunta Pirkkalan kunta

Uuden kaavan tarkoituksena oli Laakson mukaan selkeyttää saaren virkistyskäytön ja vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia, sekä mahdollistaa siellä olevien rakennusten kehittäminen yrityslähtökohdista.

Saarella ei ole tällä hetkellä merkittävää julkista käyttöä. Saarella kulkee ulkoilureitti ja siellä on kunnan soutuvenepaikkoja. Peltoalue on ollut viljelykäytössä.

– Kaavan mukaan tänne tehdään puistosuunnitelma. Tuleva rakennusten yrittäjä pääsee osallistumaan saaren kehittämiseen ja vaikuttamaan siihen, mitä tänne toteutetaan.

Pirkkalan kunnassa visioidaan, että tulevaisuudessa Pereensaari olisi merkittävä virkistys ja retkipaikka, jossa useimmat pirkkalalaiset pääsisivät harrastamaan.

Pereensaari sijaitsee kivenheiton päässä Viikinsaaresta (vasemmassa laidassa), näyttää Ahti Laakso. Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Pereensaari sijaitsee Pyhäjärvellä aivan Pirkkalan keskustan läheisyydessä. Alue kuului aiemmin Tampereelle ja sieltä käsin käytiin hoitamassa Viikinsaaren ylläpitotoimia. Saaren rannasta avautuu näkymä suoraan Tampereen kaupunkiin.

– Ei paljon lähemmäs Tampereen keskustaa pysty rantakahvilaa tekemään, toteaa Ahti Laakso.

Ideoita haetaan syksyn aikana. Toiveena Pirkkalan kunnalla on, että ensi keväänä kunnalla olisi jo yhteistyökumppani, jonka kanssa voitaisiin laatia pitkäaikainen vuokrasopimus.

– Emme ole sitoutuneet mihinkään tiettyyn aikatauluun, mutta hienoa olisi, jos voisimme kertoa tässä jo keväällä, että kuka tätä lähtee viemään ja mihin suuntaan, sanoo Laakso.

Kunnan sisällä on jo käyty keskusteluja myös mahdollisesta laivaliikenteestä Viikinsaaren ja Pereensaaren välillä.

– Olemme pohtineet, että olisi aika helppoa järjestää laivaliikenne Laukontorilta Viikinsaareen ja tehdä toinen pysähdys sen jälkeen Pereensaaressa. Se vaatisi kuitenkin tarkempia tutkimuksia, että sopiiko ranta laivaliikenteelle. Saunan edessä on kivilaiturin pohja jo olemassa, mihin todennäköisesti pystyisi yhteysaluksella tulemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.