Kolumni: Lisää lapsia – lisää lapsilisää

toimitus

Suomessa syntyvien lasten määrä vähenee todella nopeasti. Vielä 2012 Suomessa syntyi lähes 60 000 lasta, viime vuonna enää 46 000.

Voimakas väestönkasvu ei tietenkään ole mikään automaattisesti tavoiteltava tila maailmassa, jossa ihmisiä on jo luonnon kannalta liikaa. Suomen yhteiskuntajärjestelmä ja hyvinvointivaltio perustuvat kuitenkin siihen, että uusia veronmaksajia tulee ikääntyvien tilalle koko ajan ja sen vuoksi alhaisella syntyvyydellä on järisyttävät vaikutukset myös Suomen talouteen.

Asian vakavuutta ei ole vielä täysin tiedostettu. Ilmastonmuutoskeskustelu on haudannut alleen kaikki muut haasteet. Myöskään uudesta hallitusohjelmasta ei löydy toimenpide-ehdotuksia, joiden uskoisi muuttavan kehityksen suuntaa.

Virossa syntyvyys käännettiin nousuun perhepolitiikalla, muun muassa lapsilisiä korotettiin merkittävästi. Kolmesta lapsesta saa Virossa lapsilisää 510 euroa, Suomessa 330 euroa. Kun ottaa huomioon maiden keskipalkat, huomaa kuinka merkittävästä asiasta on kyse. Myös Suomen perhepolitiikkaan tarvitaan huomattavia muutoksia, jotta perheet rohkaistuisivat antamaan tilaa lapsille, unelmoimalleen lapsiluvulle.

Yhteiskunnan maksamat tuet tai muutkaan toimenpiteet eivät kuitenkaan voi yksin ratkaista syntyvyyden haastetta. Tarvitaan myös asennemuutosta. Kyselyissä moni nuori aikuinen on poissulkenut vanhemmuuden kokonaan. Pelätään työpaikan puolesta tai uralla jälkeen jäämistä.

Omaan itseen keskittyvään elämäänkään ei lapsi sovi. Jopa pelko ilmastonmuutoksesta tulee esille vastauksissa. Monia syitä.

Positiivista signaalia vanhemmuuteen tarvitaan myös työnantajilta: palkkaliukumassa ylös työkokemuksen, samoin vanhemmuuden perusteella, työjärjestelyihin joustavuutta.

Syntyvyys ei kuitenkaan ole vain yhteiskuntaa koskettava asia. Pohjimmiltaan kyse on yhdestä elämän upeimmasta asiasta, vanhemmuudesta. Äidistä, isästä ja niistä kaikkein rakkaimmista – lapsista. Tuota rakkautta ei voi rahassa mitata eikä sen arvoa tai kokemusta voi muualta saada.

Itse saan olla kolmen upean nuoren miehen äiti. He ovat suuri lahja, parasta elämässäni.

Sari Tanus

Kansanedustaja (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.