Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olisiko tässä sinulle ja perheellesi sopiva paikallinen syyslomakohde? Teiskon Kintulammin suosio kasvaa vuosi vuodelta! – Vuosittaisia kävijöitä 40 000

Tampereen Teiskosta löytyy pirkanmaalainen luontokeidas, jonka suosio ei ole osoittanut laantumisen merkkejä. Puhutaan siis Kintulammin luontokohteesta, joka on löytänyt kasvavassa määrin kävijöitä.

Näin asian ainakin näkee Ekokumppanien Petri Mäkelä, joka vastaa alueen ylläpidosta. Lisäksi Ekokumppanit suorittaa alueella laskentaa, jonka perusteella pystytään katsomaan varsin tarkasti se, millaisia kävijämäärät todellisuudessakin ovat.

– Jos alueelle tulee henkilöauto, se lasketaan kahden henkilön mukaan. Bussin osalta lasketaan että 20 ihmistä, pikkubussi 10 ihmistä.

– Voi kuulostaa maallikkonäkökulmasta vähän karkealta tavalta, mutta tuolla olemme saavuttaneet kävijälaskennassa hyvinkin tarkkoja lukemia, Mäkelä kuvaa laskukaavaa.

Alueen kävijämäärien yksilöity mittaus aloitettiin marraskuussa 2018, ja mittauksen tuloksena alueen vuosittaiseksi kävijämääräksi näyttää vakiintuvan noin 40 000 retkeilijää.

Kintulammin alue rakennettiin 2017–2018 aikana vastaamaan 10 000 retkeilijän vuosittaista käyttöä. Siksi Ekokumppanit kuulee nyt maanomistajia siitä, mitä he ajattelevat suunnitelmasta, johon liittyy alueelle kaavailtu uusi ulkoilureitti.

Talvikuukausina alueella kävi noin 2000 ihmistä kuukaudessa, mutta kevään tullen määrät ovat yleensä kaksinkertaistuneet.

– Toukokuussa retkeilijöitä oli jopa yli 4000, Petri Mäkelä kertoo.

Kintulammin ruuhkaisimmat hetket keskittyvät läpi vuoden viikonloppuihin ja vilkkainta vuodenaikaa ovat syksyn kuukaudet. Kävijämäärien kasvun aiheuttama paine näkyy etenkin alueen lukuisilla taukopaikoilla, joissa tulen ääreen pääsyä on paikoin pitänyt jopa jonottaa. Reiteillä sen sijaan tilaa riittää ja ruuhkaisimpinakin päivinä metsässä ja vaelluspoluilla saa kulkea melko rauhassa.

– Reittien ja taukopaikkojen lisäämisen tarve näyttää ilmeiseltä niin Kintulammilla kuin muuallakin kaupunkiseudun lähialueilla, jolloin kävijäpainetta pystyttäisiin jakamaan tehokkaammin kasvukeskuksen ympärille, Mäkelä sanoo.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen kävijämäärien ja retkeilyn yleisenkin kasvun syyksi on arveltu luontobuumia, joka on jatkunut jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Kintulammin ansioksi voidaan laskea ripeästi tehtävä huolto, selkeät opasteet ja rakenteet, jotka houkuttelevat alueelle kävijöitä joka puolelta maailmaa.

– Olemme pystyneet puuttumaan joihinkin merkittävimpiin haasteisiin kaupungin liikuntapalveluiden nopean reagoimisen turvin. Esimerkiksi alueen parkkipaikat todettiin heti alkuun liian pieniksi ja saimme hoidettua parkkien laajennukset nopealla aikataululla maaliskuussa 2019. Syksyn aikana parkkeihin rakennetaan vielä kuivakäymälät, Mäkelä jatkaa.