Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raitiotie tuo muutoksia katujen puhtaanapitovastuisiin – Piirustukset ovat nyt nähtävillä

Raitiotien valmistuminen tuo muutoksia kadun kunnossa- ja puhtaanapitovastuihin raitiotiekaduilla. Pääsääntöisesti kiinteistön haltijoiden kunnossapitovastuu kevenee ja kaupungin kasvaa.

Tampereen kaupunki on tehnyt periaatepiirustukset havainnollistamaan vastuunjakoa eri tyyppisillä raitiotiekaduilla. Ne ovat nähtävänä verkossa 18.10.– 8.11.2019 sivulla www.tampere.fi/katujenkunnossapito sekä palvelupiste Frenckellissä.

Kaupungilla ja yksityisillä kiinteistön haltijoilla on omat laissa (669/1978) osoitetut velvollisuutensa väylien puhtaana- ja kunnossapidossa. Katujen ajoratojen, torien, aukioiden sekä kävely- ja pyöräteiden talvihoidosta vastaa kaupunki. Jalkakäytävän talvihoidosta vastaa jalkakäytävän viereisen kiinteistön haltija eli usein huoltofirma tai pientalon omistaja. Kadun ympärivuotinen puhtaanapito esimerkiksi roskista kuuluu kadun keskiviivan saakka kadun kohdalla olevalle kiinteistön haltijalle.

Periaatepiirustuksissa on esitetty kunnossa- ja puhtaanapitolaista poikkeava vastuujako, koska rata-alueella työskentely on vaativampaa mm. turvallisuuden näkökulmasta. Rataosuuksilla talvikunnossapidosta ja ympärivuotisesta puhtaanapidosta vastaa kaupunki yhdessä raitiotien kunnossapitäjän kanssa.

Raitiotiekatujen kunnossapitoa hankaloittaa katutilan tiivistyminen, koska kaduilla on uusia raitiotiehen kuuluvia rakenteita kuten pysäkkilaitureita, portaaleja, pylväitä, portaita ja erilaisia tukimuureja. Talvella raitiotiekaduilla on vähemmän lumitilaa ja lunta todennäköisesti joudutaan kuljettamaan pois kaduilta useammin ja enemmän.

Periaatepiirustuksissa on esitetty vastuiden jakautuminen Tampereen kaupungin, Raitiotie Oy:n ja kiinteistöjen kesken. Muuttuvassa toimintaympäristössä eri osapuolten yhteistyön merkitys korostuu.

Rakennetuista raitiotiekaduista laaditaan yhdyskuntalautakunnalle kadunpitopäätökset, joihin liitetään yksityiskohtaiset teemakartat havainnollistamaan lopullista kaupungin ja kiinteistöjen vastuunjakoa. Kadunpitopäätökset lähetetään tiedoksi kiinteistöjen haltijoille, joita päätökset koskevat.