Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi julkisti rikostilastot Pirkanmaalla – Raiskauksissa ja henkirikoksissa jopa rajua kasvua

Henkirikoksia runsaasti, seksuaalirikokset kokonaisuudessaan noin 30 prosentin nousussa ja raiskausrikoksissa erityisen suuri nousu.

Tässä kolme keskeistä huolenaihetta, jotka nousevat esiin Sisä-Suomen poliisin alkuvuoden tilastoista Pirkanmaan osalta. Tilastot käsittävät kahdeksan ensimmäistä kalenterikuukautta vuodelta 2019. Tilastoja esiteltiin aiemmin lokakuussa järjestetyssä poliisin mediapäivässä.

Henkirikoksia on kalenterivuoden aikana tapahtunut alueella 10 kappaletta. Se on enemmän kuin aikaisempina vuosina samaan aikaan. Osaan näistä on liittynyt käytännössä täysin provosoimaton, arvaamaton väkivalta. Yksi vaikutin on helposti selvillä: sekakäytön määrä on kasvussa, ja lääkeaineita saa halvimmillaan eurolla tai kahdella. Tämä taas johtaa pahimmillaan väkivaltaisiin rikoksiin.

– Kyllä poliisityössä on nykyisellään riittävästi haasteita. Sen voi sanoa, että yhteiskunnassa pahoinvoinnin määrä on tuntunut vaan kasvavan, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Osmo Ovaska

Viimeisen 10 vuoden aikana Suomessa on tapahtunut useampiakin koulusurmia. Poliisi ei suoraan halua kommentoida, aiheuttiko Kuopiossa sattunut murhenäytelmä valmiustason nostoa myös Pirkanmaalla, mutta vastauksen voi päätellä rivien välistä.

– Jos puhutaan vaikka tällaisista potentiaalisista koulu- tai joukkosurmaajaprofiileista, niistä tulee vinkkejä kymmeniä vuositasolla. Tarvitsisimme kuitenkin lisää resursseja, että voisimme syventyä jokaiseen tapaukseen riittävän perusteellisella tasolla, Ovaska sanoo.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Timo Vuola pelkistää resurssiasian käytännöllisellä ja varsin arkisella tasolla.

– Enemmän poliiseja: se tarkoittaa tietysti enemmän tekeviä käsiä, ja poliisipuolella sen vaikutuksen huomaa lähes välittömästi. Enemmän tekijöitä saa enemmän aikaan, Vuola kuvaa.

Haasteita tuo myös lainsäädäntö. Aivan kevyin perustein poliisi ei voi kutsua ketään kuulusteluihin, eikä tietenkään pelkkä oletus ”tuo vaikuttaa potentiaaliselta koulusurmaajalta” riitä.

Tilastoista löytyy toki myös huojentavia lukemia. Viime vuosina varsinkin Tampereen keskustan alueella harmia tuottaneet ryöstöt ovat vähenemässä: ryöstöjen kokonaismäärässä on laskua edellisvuoteen verrattuna 20 prosenttia. Viime vuosina Tampereen keskustassa on ollut paljon taskuvarkauksia, joihin liitettiin romanialaiset kerjäläiset.

– Kokonaisuutta ajatellen sellaisen viestin voisin kaupunkilaisille kuitenkin antaa, että ei ole syytä huoleen. Tampereella on turvallista, huomauttaa Osmo Ovaska.