Poliisi julkisti rikostilastot Pirkanmaalla – Raiskauksissa ja henkirikoksissa jopa rajua kasvua

Pekka Ruissalo

Henkirikoksia runsaasti, seksuaalirikokset kokonaisuudessaan noin 30 prosentin nousussa ja raiskausrikoksissa erityisen suuri nousu.

Tässä kolme keskeistä huolenaihetta, jotka nousevat esiin Sisä-Suomen poliisin alkuvuoden tilastoista Pirkanmaan osalta. Tilastot käsittävät kahdeksan ensimmäistä kalenterikuukautta vuodelta 2019. Tilastoja esiteltiin aiemmin lokakuussa järjestetyssä poliisin mediapäivässä.

Henkirikoksia on kalenterivuoden aikana tapahtunut alueella 10 kappaletta. Se on enemmän kuin aikaisempina vuosina samaan aikaan. Osaan näistä on liittynyt käytännössä täysin provosoimaton, arvaamaton väkivalta. Yksi vaikutin on helposti selvillä: sekakäytön määrä on kasvussa, ja lääkeaineita saa halvimmillaan eurolla tai kahdella. Tämä taas johtaa pahimmillaan väkivaltaisiin rikoksiin.

– Kyllä poliisityössä on nykyisellään riittävästi haasteita. Sen voi sanoa, että yhteiskunnassa pahoinvoinnin määrä on tuntunut vaan kasvavan, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Osmo Ovaska

Viimeisen 10 vuoden aikana Suomessa on tapahtunut useampiakin koulusurmia. Poliisi ei suoraan halua kommentoida, aiheuttiko Kuopiossa sattunut murhenäytelmä valmiustason nostoa myös Pirkanmaalla, mutta vastauksen voi päätellä rivien välistä.

– Jos puhutaan vaikka tällaisista potentiaalisista koulu- tai joukkosurmaajaprofiileista, niistä tulee vinkkejä kymmeniä vuositasolla. Tarvitsisimme kuitenkin lisää resursseja, että voisimme syventyä jokaiseen tapaukseen riittävän perusteellisella tasolla, Ovaska sanoo.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Timo Vuola pelkistää resurssiasian käytännöllisellä ja varsin arkisella tasolla.

– Enemmän poliiseja: se tarkoittaa tietysti enemmän tekeviä käsiä, ja poliisipuolella sen vaikutuksen huomaa lähes välittömästi. Enemmän tekijöitä saa enemmän aikaan, Vuola kuvaa.

Haasteita tuo myös lainsäädäntö. Aivan kevyin perustein poliisi ei voi kutsua ketään kuulusteluihin, eikä tietenkään pelkkä oletus ”tuo vaikuttaa potentiaaliselta koulusurmaajalta” riitä.

Tilastoista löytyy toki myös huojentavia lukemia. Viime vuosina varsinkin Tampereen keskustan alueella harmia tuottaneet ryöstöt ovat vähenemässä: ryöstöjen kokonaismäärässä on laskua edellisvuoteen verrattuna 20 prosenttia. Viime vuosina Tampereen keskustassa on ollut paljon taskuvarkauksia, joihin liitettiin romanialaiset kerjäläiset.

– Kokonaisuutta ajatellen sellaisen viestin voisin kaupunkilaisille kuitenkin antaa, että ei ole syytä huoleen. Tampereella on turvallista, huomauttaa Osmo Ovaska.

Tilastojen kertomaa Pirkanmaalta

Henkirikoksia on alkuvuoden aikana sattunut 10. Se on poliisin mukaan paljon verrattuna aiempiin vuosiin.

Seksuaalirikosten määrä on kasvanut noin 30 prosentilla. Raiskauksien määrä on kasvanut 62 prosentilla. Poliisin mukaan puhutaan suuresta kasvusta.

Moottoriajoneuvovarkauksien määrä on kasvanut viime vuodesta yhteensä 35 prosenttia ensimmäisen kahdeksan kalenterikuukauden aikana.

Asuntomurtojen määrä on kasvanut 15,3 prosenttia.

Ryöstöt ovat vähentyneet kaikkiaan 20 prosentilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 7. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 8. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 9. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 10. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 11. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 12. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 13. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 12. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 13. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 14. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.