Leivon Leipomon hittituote vaikuttaa koko yritykseen – Boltsien jättimenestys ei ota loppuakseen: "Kaikki on mennyt, mikä on saatu tehtyä"

Tuotekehittäjä Jarno Salmi ja tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kehittävät yhdessä uusia Boltsi-makuja. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Leivon Leipomon tehtaanmyymälän parkkipaikka on tuttuun tapaan aivan täynnä. Päällisin puolin mikään ei näytä muuttuneen, mutta sisällä toimistolla iloitaan menestyksestä.

Elokuussa Leivon Leipomo lanseerasi Boltsit, kaurasiemenpyörykät, jotka näyttävät erehdyttävästi lihapullilta. Tuote voitti TV5-kanavalla esitetyn Suomalainen menestysresepti -kilpailun, jota veti julkkiskokki Jyrki Sukula Sen jälkeen tuote saapui S-ryhmän kauppoihin.

Suosioon oli varauduttu, mutta siitä huolimatta kysyntä ylitti kaikki odotukset. Tuote kirjaimellisesti hupeni kauppojen hyllyiltä.

– Olimme valmistautuneet siihen, että Boltseista tulee menestys. Varauduimme valmistamalla ennusteisiin nähden tuplamäärän, mutta kysyntä olikin tripla. Se oli huikea yllätys, kertoo tuotantopäällikkö Anssi Räntilä

Se johti moniin positiivisiin ongelmiin. Leipomo on joutunut muun muassa rekrytoimaan lisää henkilökuntaa suuren kysynnän vuoksi.

Räntilä myöntää seuraavansa päivittäin somekeskustelua ja myyntilukuja. Vielä toistaiseksi yhtäkään Boltsi-pakettia ei ole päätynyt hävikkiin, koska päiväys olisi mennyt vanhaksi. Se on hyvä merkki, sillä alussa jännitettiin sitä, jääkö tuote vain ohimeneväksi villitykseksi.

– Kaikki on mennyt, mikä on saatu tehtyä. Yhtään ainutta rasiaa ei ole mennyt päiväyksen takia hävikkiin. Olemme olleet nyt yhdeksän viikkoa kaupoissa ja Boltsi on edelleen Suomen kolmanneksi myydyin pyörykkä. Se on ollut aivan huikeaa.

Menestyksestä ollaan kuitenkin hyvillään. Boltsien menestys on heijastunut koko leipomoon.

– Leivon Leipomon tunnettuus kasvoi valtavasti. Emme olisi ikinä osanneet odottaa tällaista julkisuutta, eikä sellaista olisi voinut ostaa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Sanna Leivo

– Onhan se uskottavampaa, kun julkisuus tulee tätä kautta eikä ostamalla.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Boltsit ovat tulleet jäädäkseen. Räntilän mukaan monet tuotetta testanneet kuluttajat ovat osoittautuneet uskollisiksi ja jatkaneet niiden ostamista. Edelleen on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät ole tuotetta kokeilleet.

Tästä syystä uusien Boltsi-makujen kanssa ei kiirehditä, vaikka niitä koko ajan kehitetäänkin.

– Ei ole mitään järkeä tuoda niitä markkinoille tässä tilanteessa, kun niin moni potentiaalinen asiakas ei ole näitä olemassaoleviakaan kokeillut. Niitä kuitenkin työstetään koko ajan, hän sanoo.

Hän on kattanut kokouspöydälle kaksi lautasellista uusia Boltseja, joiden makua hiotaan edelleen. Mikään kiire niitä ei ole kuitenkaan tuoda markkinoille.

– Voimme ottaa aivan rauhallisesti. Meillä ei ole mikään kiire.

Kesken haastattelun Räntilä saa puhelun, johon hän vastaa rennosti: "Boltsi".

– Ihan tavallinen vastaus nykyään, naurahtaa tuotekehittäjä Jarno Salmi.

– Se oli tehtaanjohtaja, kun soitti, sanoo Räntilä.

Boltsi-pullia valmistetaan Honkajoen tehtaalla.

– Hän sanoo minua aina Boltsiksi, hän naurahtaa.

Tv-sarjan myötä Räntilästä itsestään on tullut pienoinen julkkis. Boltsimies. Tunnistettavan ulkonäkönsä vuoksi hänelle tullaan toisinaan kaupassa käydessä juttelemaan.

– Tietysti se on aika nopeasti nollattu, kun ajan parran pois. En vain viittinyt ajaa vielä, kun sinä tulit, huomauttaa Räntilä toimittajalle.

Fakta

Tampereen vanhin yksityinen leipomoyritys. Leipuripariskunta August ja Fanny Leivo perustivat sen vuonna 1913 ja leipomo on pysynyt siitä lähtien saman perheen omistuksessa.

Nykyinen toimitusjohtaja on jo neljännen sukupolven leivolainen.

Yhtiö työllistää tällä hetkellä noin sata henkilöä. Yhtiön mukaan sen pisimmät työsuhteet ulottuvat viidelle vuosikymmenelle.

Leipomo ei ole pitkän historiansa aikana koskaan vaihtanut paikkaa vaan se on laajentunut alkuperäisellä paikallaan Uusikylässä.

Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve-siemenleipä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Boltsi-makuja on tulossa vielä lisääkin, lupaa tuotekehityksessä mukana ollut tamperelainen ravintolayrittäjä 22.8.2019 20:00
  2. Leivon Leipomon ruokainnovaatio voitti Suomalainen Menestysresepti -kilpailun – Tässä on Jyrki Sukulan hehkuttama Boltsi: "Kuin ruoan JVG" 12.8.2019 9:00
  3. Leivon Leipomon ruokakeksintö päätyy tv-kisasta suoraan kauppojen hyllyille – Näin syntyi Boltsi: "Kyllä siinä vähän nauratti" 14.7.2019 18:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut