Mitä jos nauttisitkin Harry Potterista tai muista huippunäytelmistä Lontoossa – suosituimpiin esityksiin saa lippuja vain kiireisin

Palace Theatre, jossa esitetään näytelmää Harry Potter and the Cursed Child. Satu Paloniemi

Anonyymi

Lukuisat teatterit ovat hyvä syy lähteä Lontooseen. Tarjolla on niin Harry Potteria kuin Tina Turneriakin – musikaaleja, näytelmiä ja muita esityksiä on kymmeniä.

Tarjontaan on helpointa perehtyä sellaisella sivustolla, jossa listataan kaikki myynnissä olevat esitykset, mutta toki myös yksittäisiä esityksiä tai teattereita voi googlailla.

Lippujen hinnat vaihtelevat esityksen, istumapaikan ja jonkin verran myös esitysajankohdan mukaan. Luonnollisesti kalleimpia ovat parhaat paikat ja viikonloppunäytökset, halvimpia ovat arkipäivänäytökset eli matineat.

Lontoolaisissa teattereissa hintahaitari samaan näytökseen voi hyvinkin olla 20–200 puntaa eli noin 18–180 euroa paikan mukaan.

Lippujen hankkimiseen on useita vaihtoehtoja. Suosituimpiin esityksiin, kuten vaikkapa Harry Potter and the Cursed Child -näytelmään tai Hamilton-musikaaliin, lippuja kannattaa kärkkyä heti niiden tullessa myyntiin. Näihin esityksiin myydään lippuja vain niiden omilta sivuilta.

Vähemmän nosteessa oleviin esityksiin lippuja saa lyhyemmälläkin varoajalla, mutta mikäli on tarkka paikan suhteen, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Netistä lippujen osto hoituu luottokortilla. Lippukauppoja on useita erilaisia, ja niissä on erilaiset saatavuudet, paikanvalintatoiminnot sekä hinnat

Usein teatterin omilta sivuilta saa ostettua varsin kohtuuhintaiset liput. Parhaat tarjoukset saalistetaan muista lippukaupoista, joita löytyy pilvin pimein googlaamalla esimerkiksi "London musical tickets".

Netin lippukaupasta ostetun lipun voi saada kaupasta ja esityksestä riippuen joko itse tulostettavana sähköpostiin tai näyttää älylaitteen ruudulta. Lipun voi noutaa teatterilta esitykseen mennessä, tai sen voi joutua hakemaan erillisestä noutopisteestä.

Lippuja voivat myydä myös trokarit, mutta varovaisuutta kannattaa noudattaa, ettei tule huijatuksi – varo myös ylihintaista Viagogoa. Kannattaa tarkistaa, että lippukauppa on STAR-sertifioitu eli jäsenenä the Society of Ticket Agents and Retailers -yhteisössä. Tämä ilmaistaan lippukaupan sivulla STAR-logona.

Suomenkielinenkin lippusivustokin on olemassa, joskin siellä varaussysteemi on hieman jäykkä ja hinnat saattavat olla paljonkin kalliimpia kuin muualla.

Osalla teattereista on niin sanottuja Ticket Lottery -arvontoja, jossa voi voittaa oikeuden ostaa lippuja hyvinkin halvalla hinnalla. Arvonnoista kerrotaan lisätietoa teatterin sivuilta.

Viime hetken alennuksia haluavat voivat suunnata Leicester Squarella sijaitsevalle TKTS-lippukojulle, josta saa saman päivän näytöksiin halpoja lippuja sen mukaan mitä jäljellä on. Lippumyymälöitä on muitakin.

TKTS-lippumyymälä sijaitsee Leicester Squarella. Kuva: Satu Paloniemi Satu Paloniemi

Teattereiden sivuilla on usein ohjeet siitä, miten paikalle pääsee kätevimmin. Pukeutuminen teattereissa on vapaata ja monimuotoista. Viikonloppuisin näkee hienoakin pukeutumista, mutta paikalle voi yleensä tulla sellaisena kuin on. Turistit saapuvat usein lenkkareissaan ja reppu selässä koko päivän nähtävyyksiä kierreltyään.

Teattereilla on useimmiten turvatarkastus; joskus se on vain laukuntarkastus, kun taas joissakin paikoissa tutkitaan jopa metallinpaljastimella. Hyvin harvinaista on, että tarkastuksen suorittaa koirapartio.

Useimmiten teattereihin saa viedä oman juomapullon ja eväitä; rajoituksista kerrotaan yleensä teatterin sivuilla. Paikalle kannattaa mennä ajoissa, sillä ihmismassat ovat suuria ja asettautuminen vie oman aikansa.

Teatterilla on useimmiten virvokemyyntiä, ja väliajalla katsomossakin saattaa kiertää esimerkiksi jäätelönmyyjä. Ostamansa syömiset tai vaikkapa viinilasillisen saa vielä katsomoon, joskin monissa paikoissa juomien tulee olla muovimukeissa.

Esitysten kuvaaminen ja tallentaminen on kiellettyä, ellei toisin ilmoiteta, samoin kuin matkapuhelimen käyttö ylipäätään esitysten aikana. Teatterissa myydään käsiohjelmia, joita saattaa olla eri malleja, asiapitoisempia tai enemmän kuviin keskittyviä. Usein myynnissä on myös muita fanituotteita, kuten jääkaappimagneetteja ja t-paitoja.

Green Card kannattaa ottaa mukaan, jos autoilee vaikka Lontoossa. Kuva: Arkisto / Satu Paloniemi Arkisto / Satu Paloniemi

Pari kolme tuntia kestävän esityksen seuraaminen voi tuntua ajatuksena hankalalta, jos kielitaito on puutteellinen – tai jos seurueeseen kuuluu lapsia, joiden kielitaito ei vielä riitä.

Aina voi tietysti vain nauttia musiikista ja visuaalisesta annista vaikka juoni jäisikin etäiseksi, mutta enemmänhän esityksestä saa irti, jos ymmärtää kunnolla tapahtumien kulun.

Esitykseen voi toki valmistautua ennalta. Esimerkiksi Lion King (Leijonakuningas) tai Aladdin avautuvat varmasti helpommin, jos on nähnyt Disneyn animaatioelokuvan ja muistaa juonen.

Aikuisemmille katsojille samoin toimii vaikkapa The Phantom of the Opera ( Oopperan kummitus). Muistakin voi löytyä elokuva katsottavaksi etukäteen. Synopsiksen eli esityksen juonikuvauksen lukeminen ennalta auttaa myös.

Käsiohjelmia Lontoon teattereiden esityksistä. Kuva: Satu Paloniemi Satu Paloniemi

Kaikissa esityksissä kielitaidolla ei ole niin väliä. Esimerkiksi Rip It Up – the 60's on 60-luvun musiikkiin keskittyvä show, ei juonellinen musikaali. Välissä on haastatteluosuuksia ja videopätkiä, mutta vaikka niiden anti jäisi ymmärtämättä, se ei haittaa musiikista ja tanssista nauttimista. Tulevina vuosina samalla nimellä on tulossa ainakin 70-luvun musiikkishow.

Keskittymiseen vaikuttaa varmasti myös esityksen pituus. Yleensä esitykset kestävät kahdesta kolmeen tuntia. Harry Potter and the Cursed Child -näytelmä muodostaa ihan omanlaisensa poikkeuksen. Se esitetään kahdessa osassa, Part 1 ja Part 2, ja nämä yhdessä muodostavat koko tarinan kaaren.

Kumpikin osa kestää yli 2,5 tuntia, ja kummassakin on väliaika. Nämä kannattaa katsoa joko peräkkäisinä iltoina tai samana päivänä, jolloin osa 1 on päivänäytös ja osa 2 iltanäytös.

Teksti ja kuvat: Satu Paloniemi

Tarjontaa

Disney-henkeä lapsille ja lapsenmielisille: Lion King, Aladdin.

Räävittömämmän huumorin ystäville: The Book of Mormon.

Klassikon ihastelijoille: The Phantom of the Opera, Les Miserables.

Iloa, sydämellisyyttä mutta myös sanomaa kaipaaville: Everybody's Talking About Jamie, Waitress.

Erottuvaa musiikkia ja sisältöä: Hamilton.

Improvisaatiota: Showstopper!

Tietyn artistin musiikkiin keskittymistä: Thriller (Michael Jackson), Mamma Mia! (Abba), The Tina Turner Musical, The Simon & Garfunkel Story, 9 to 5 (Dolly Parton).

Näyttävyyttä ja huumoria erityisesti nuorison makuun: Wicked.

Harry Potter –faneille: Harry Potter and the Cursed Child (puhenäytelmä, ei musikaali).

Lista esityksistä, mukana myös lyhyet kuvaukset: www.londontheatre.co.uk/whats-on/musicals

Apua paikkojen valintaan: www.theatremonkey.com

Paikanvalinta-apua, myös lipunmyyntiä, kattava lista esityksistä: seatplan.com/london

Suomenkielinen lippusivusto: www.lontoonmusikaalit.fi

STAR-sivut: https://www.star.org.uk

Myös Facebookin Lontoo-ryhmistä saa neuvoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.