Kangasala valmistautuu seuturatikkaan Ylöjärven, Pirkkalan ja Tampereen kanssa – Näin se etenee

Tampereen seudulla työstetään parhaillaan raitiotien seudullista yleissuunnitelmaa kaupunkien yhteistyönä. Hankkeessa tarkasteltavat laajenemissuunnat ovat Pirkkala, Ylöjärvi ja Kangasala.

Kangasalla raitiotie ulottuisi Lamminrahkan ja Saarenmaan tuleville yritys- ja asuinalueille. Lamminrahkan rakentaminen on jo liikenneyhteyksien osalta käynnissä, ja sekä asemakaavassa että katusuunnittelussa on jo varauduttu raitiotien rakentamiseen.

Myös Saarenmaan suunta on mukana yleissuunnittelussa. Kangasalan kaupungilla on parhaillaan käynnissä osayleiskaavatyö, jossa tutkitaan pitkällä tähtäimellä uuden kaupunginosan rakentamista alueelle.

Yleissuunnitelmasta ei löydy vielä tässä vaiheessa paljon kerrottavaa, koska sitä vasta valmistellaan. Yleissuunnitelman tilaajakuntien, eli Tampereen, Pirkkalan, Kangasalan ja Ylöjärven tavoite on päättää raitiotien ratavarauksista syksyllä 2020.

Yleissuunnitelman tarkoituksena on lähinnä varata tilaa maankäytön tarpeisiin, tässä tapauksissa siis raitiotien vetämiseen. Niillä varmistetaan raitiotien toteutettavuus. Kangasalan kaupungin rakennuspäällikkö Merja Saarilahti kertoo, että tässä vaiheessa vasta etsitään ja katsotaan erilaisia linjausvaihtoehtoja.

– Kun tutkitaan nyt, niin siihen osataan varautua tulevissa asemakaavoissa. Silloin pystymme tulevissa maankäyttösuunnitelmissa varaamaan tilaa raitiotielle. On merkittävästi helpompaa toteuttaa se myöhemmin, kun otamme tällaiset asiat etukäteen huomioon, sanoo Saarilahti.

Koska kyse on liikennejärjestelmästä, jossa on mukana useita kuntia, asiaa joudutaan tarkastelemaan seudullisesti.

– Saarenmaa ja Lamminrahka ovat häntäpäitä, joissa me olemme mukana. Vaihtoehtoja selvitetään kuitenkin seudullisesti.

Yleissuunnitelma ei sido kuntia tai kaupunkeja rakentamaan ratikkaa, mutta sen tarkoituksena on pitää ovi avoinna raitiotien rakentamiselle. Mitään aikatauluja siitä, milloin raitiotie Kangasalle yltää, ei ole. Edes Hiedanrantaan menevälle yhteydelle ei ole vielä toteutuspäätöstä.

Seuturatikan kulkureitistä on kysytty myös kuntalaisten mielipidettä. Kyselyyn vastasi yli 2 800 henkeä, joista vain 8 prosenttia asui Kangasalla. Sen edelle vastausprosentissa kiilasivat myös Ylöjärvi (14 prosenttia) ja Pirkkala (15 prosenttia).

Kangasalan rakennuspäällikkö ei kuitenkaan vetäisi luvuista minkäänlaisia johtopäätöksiä, koska asiaa tarkastellaan kokonaisuutena. Hän myös huomauttaa, että Kangasalla raitiotie koskettaa eniten sellaisia ihmisiä, jotka vasta tulevaisuudessa tulevat asumaan uusissa Lamminrahkan ja Saarenmaan asuinalueilla.

– Ei se ole meillä noussut esiin, koska tätä tarkastellaan kokonaisuutena. Totta kai tämä tulee koskettamaan enemmän sellaisia ihmisiä, jotka Lamminrahkassa ja Saarenmaalla asuvat. Tätä voi tulkita monella tavalla, arvioi Saarilahti Tamperelaiselle.

Sekä Saarenmaa että Lamminrahka sijaitsevat aivan Kangasalan ja Tampereen rajalla. Saarenmaa sijaitsee suhteellisen lähellä Hervannan raitiolinjoja ja varikkoaluetta, ja siksi kaupunki on halunnut myös siellä tutkia ratikan ulottumista Kangasalan puolelle.

Raitiovaunu tarjoaisi uusille alueille tehokkaan joukkoliikennejärjestelmän sekä nostaisi asuin- ja yritysalueiden vetovoimaa.

– Lamminrahkaan ja Saarenmaalle on molempiin ajateltu sekä asumista että työpaikkoja. Näiden alueiden liittäminen tehokkaaseen joukkoliikennejärjestelmään tukisi seudun arkiliikkumisen verkostoa ja vahvistaisi sitä kautta myös kaupunkiseudun vetovoimaisuutta asumisen ja elinkeinon paikkana, spekuloi Kangasalan kaupunginarkkitehti Mari Seppä

Seuturatikka-kysely

Tampereen raitiotien seudullisen yleissuunnitelman eli Seuturatikan kuntalaiskyselyyn alustavista linjausvaihtoehdoista saatiin 2 854 vastausta.

Kyselyllä haluttiin saada kuntalaisten mielipiteitä reittivaihtoehdoista ja ratahaarojen toteuttamisjärjestyksestä.

Kyselyn vastaajien mielestä raitiotie on tarpeen ulottaa lähivuosina ensisijaisesti Pirkkalan Partolan alueelle (noin 60%) ja Tays keskussairaalalta Tampereen Koilliskeskukseen (46%).

Kyselyn vastaajista Tampereella asui 57 prosenttia, Pirkkalassa 15%, Ylöjärvellä 14%, Kangasalla 8% ja loput muualla. Aktiivisimmin kyselyyn vastattiin Pirkkalassa.

Lähde: Seuturatikka.fi

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut