Olli Kaske väittää, että kahvi, pulla ja konjakki pelastivat hänen henkensä – Nyt hän on vannoutunut kahviharrastaja

Olli Kaske on juonut kahvia lapsuudesta lähtien. Päivi Tuovinen

toimitus

Sanotaan, että kylmä kahvi kaunistaa. Kahviharrastaja Olli Kaske, 69, taas sanoo, että lämmin kahvi voi jopa pelastaa hengen.

Paljasjalkainen helsinkiläinen perustelee väitettään Käpylän lapsuudenkodissaan sattuneella tapauksella.

– 1950-luvulla oli uutta, että pienille lapsille annettiin rautaa. Vatsani ei kestänyt sitä. Ravinto ei imeytynyt elimistööni enkä saanut D-vitamiinia. Sain riisitaudin alun. Olin tuolloin alle vuoden ikäinen seimilapsi.

D-vitamiinin puutteesta johtuva riisitauti on luuston sairaus, joka tappoi lapsia entisajan Suomessa.

Kun riisitauti alkoi jäytää Kaskea raudasta johtuvan ripuloinnin myötä, isoisä otti käyttöön järeät keinot.

– Hän haki minut pois seimestä (silloinen lastentarha) ja raudan antaminen loppui. Vaari antoi tilalle kahvia, pullamössöä ja konjakkia – paranin, Kaske väittää.

Kaske on juonut kahvia säännöllisesti pikkupojasta lähtien.

– Vanhempani eivät olleet kahviharrastajia, mutta mummu oli. Hän haki kaupasta pussillisen erikoisempia papuja, joita sitten jauhettiin myllyssä.

Varsinainen kahvi-intoilija Kaskesta tuli viitisentoista vuotta sitten, mutta se ei johtunut mummun esimerkistä.

– Haluan hyvää kahvia, Kaske kiteyttää syyn.

Kasken mielestä sellainen on italialaistyylistä espressoa, mustaa kahvia. Se on hänelle päivän piristys ja nautinto.

– Sen sijaan kahvin valmistus ei minua niinkään kiehdo.

Kahviharrastaja luo makuvivahteita juomaansa säätelemällä tiettyjä muuttujia. Näitä ovat vesi, pavut, jauhatus, lämpötila, raaka-aineiden ja välineiden puhtaus sekä toistettavuus. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kaske valmistaa kuitenkin kahvia espressokeittimellään päivittäin ja paahtaa papuja muutaman viikon välein.

Nytkin Kasken rivitaloasunnon terassilla Länsi-Pakilassa tuoksuvat vastapaahdetut pavut. Vihreät afrikkalaiset Harrar-pavut ovat ruskistuneet 223-asteisessa paahtimessa vartin ja jäähtyneet sitten toisen vartin.

Papuja on maailmassa laaja kirjo, mutta Kaske käyttää miltei aina samaa lajiketta.

– Kun aloitin harrastuksen, kokeilin monta vuotta erilaisia vaihtoehtoja ja tein johtopäätöksiä. Tulin sitten siihen tulokseen, että Harrar on paras: se on kaikkien kahvien äiti, Kaske luonnehtii.

Kyseessä on ikivanha afrikkalaispaimenten käyttämä kahvipapu. Se antaa Kasken mukaan "helpon ja vähän pyöreän maun, jossa ei ole hirveästi vivahteita".

– Se on vain kahvia ilman mitään temppuja, Kaske kuvailee makua.

Kasken mukaan kahvia voi harrastaa hyvin monella tavalla.

– Itse haluan minimoida epäonnistumisten mahdollisuudet, enkä enää kokeile uusia papuja tai tee sekoituksia. Pidän harrastamisen yksinkertaisena: tykkään juoda vain yhdenlaista kahvia.

– Enemmän tämä onkin tapa nauttia kunnon kahvia kuin harrastus sanan varsinaisessa mielessä, Kaske pohtii.

Kaske paahtaa noin 250 gramman papueriä kerralla. Paahtopäivänä valmistuu muutama erä, jotka kypsyvät pussissa uuttovalmiiksi viikossa.

Kypsiä papuja voi käyttää kahvin valmistamiseen enintään muutaman viikon.

– Tilaan papuja Hollannista 14 euron kilohintaan. Suomestakin saa kahvipapuja ja -välineitä, mutta ne ovat selvästi kalliimpia kuin ulkomailla.

Olli Kaske paahtaa kerralla noin 250 gramman papueriä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kasken mukaan yhdenlaisella keittimellä kahvia tekevä harrastaja luo makuvivahteita juomaansa säätelemällä tiettyjä muuttujia. Näitä ovat vesi, pavut, jauhatus, lämpötila, raaka-aineiden ja välineiden puhtaus sekä toistettavuus.

– Kahvi voi maistua heinälle, jopa kalalle, jos sitä ei tee oikein, Kaske kuvaa.

Muuttujien laadulla ja määrällä on merkitystä.

– Tuurilla ei ole tässä sijaa.

Kasken mukaan kahviharrastus sopii hänenlaiselleen kärsivälliselle, yksityiskohdista innostuvalle "pilkunviilaajalle". Kun kahvia harrastetaan, puntaroidaan tarkasti etenkin makua. Kuitenkin jo ulkonäöstä ja tuoksusta voidaan tehdä laatuun liittyviä päätelmiä.

– Ei kannata juoda giniä tai syödä purkkaa, ennen kuin maistaa kahvia, Kaske korostaa.

Kaske myöntää, että kahviharrastus voi olla melkoista insinööritiedettä ja hifistelyä. Hän itsekin toisinaan hifistelee: hän käyttää espresson tekoon kaikenlaisia hienoja härpäkkeitä, kuten uuttokahvaan tarkoitettuja erikoissuodattimia.

Olli Kaske kaataa paahtamansa pavut pussiin, jossa ne kypsyvät uuttovalmiiksi viikossa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kaske työskentelee soitinkorjaajana. Kruununhaan työpaikallakin hänellä on oma espressokeitin ja mylly.

– Kotona juon 1–2 kuppia päivittäin, töissä neljä, Kaske laskee.

Kaske huomauttaa, että hän voi tietyissä tilanteissa juoda suodatinkahvia ilman maitoa – kohteliaisuudesta.

Toisin kuin iso osa suomalaisista, hän ei kuitenkaan tyydy tavallisesti siihen, mitä nenän eteen tuodaan.

– Perussumppia en yleensä juo – se ei vain putoa.

Toisaalta useimmat kaverit eivät taas tykkää hänen kahveistaan.

– Eivät he oikein ymmärräkään, Kaske naurahtaa.

Vaikka Kaske tykkää juoda aina vain sitä yhdenlaista espressoa, hän ei ole jämähtänyt paikoilleen harrasteessaan.

– Aion hankkia ammattilaispaahtimen, joita pienpaahtimot käyttävät, kun tekevät koe-eriä. Niillä pystyy paahtamaan isompia eriä kerralla.

Suomalainen kahvikulttuuri on viime vuosina monipuolistunut ja moninaistuu edelleen, arvioi kahviharrastajien Ristretto.fi-sivuston ylläpitäjä Teemu Pihlatie

– Ihmiset hakevat ja näkevät suodatinkahvin ja espressopohjaisten kahvien lisäksi muitakin valmistusmenetelmiä: kahvia voi valmistaa esimerkiksi Aeropress-keittimellä, manuaalisuodatuksella tai pressopannulla.

Kahvia voi harrastaa usealla tavalla.

– Joku tykkää cappuccinosta, toinen suodatinkahvista, kolmas turkkilaisesta ja neljäs kylmäuutetusta kahvista. Välineet voi hankkia valmistustavan ja oman budjetin mukaan. Hyvän kahvin ei todellakaan tarvitse olla kallista, Pihlatie korostaa.

Pihlatie kertoo, että tietoisuus ja kiinnostus kahvia kohtaan sekä saatavilla olevan kahvin laatu ovat nousseet huikeasti Suomessa kymmenen viime vuoden aikana. Samalla aktiivisten kahviharrastajien määrä on kasvanut useisiin tuhansiin.

Pihlatien mukaan kahviharrastuksen suosiota selittää osin se, että kahvilla on avainasema kulttuurissa.

– Suomessa juodaan suhteellisesti enemmän kahvia kuin missään muualla. Lähteestä riippuen luku hiukan vaihtelee, mutta se on keskimäärin vähintään kymmenisen kiloa per henkilö vuodessa.

Kahviharrastuksen suosion taustalla on myös laajempi kansainvälinen ilmiö.

– Ihmiset ovat entistä tietoisempia siitä, mitä suuhunsa laittavat. Eri vaihtoehdoista on myös enemmän tietoa, ja niitä on aiempaa helpompaa päästä kokeilemaan.

"Kotibaristojen tapaamispaikassa" Ristretto.fi:ssä on yli 3 000 jäsentä. Sivustolla käy kuukausittain 6 000–8 000 vierailijaa.

Pihlatie arvioi, että hyvin pieni osa muutamasta tuhannesta aktiiviharrastajasta on "hardcore-harrastajia", jotka paahtavat kahvinsa itse.

– Yksi mittari harrastuneisuudesta on kahvimyllyn omistaminen ja sillä papujen jauhaminen ennen kahvin valmistusta. En määrittelisi harrastajaksi henkilöä, joka ostaa supermarketista bulkkikahvin tarjouksesta tai paketin kahvikapseleita.

Pihlatie sanoo, että useimmiten miehet sijoittavat kahvin valmistuslaitteisiin naisia enemmän. Pihlatien mukaan nämä aktiiviharrastajat eivät kuitenkaan ole pienpaahtimoiden pitäjiä, jotka tuottavat kahvia yleensä yhdelle tai useammalle kahvilalle sekä vähittäismyyntiin. Tavallisesti he tekevät juomaa vain itselleen tai lähipiirilleen.

Pihlatien mukaan varsinaisia pienpaahtimoita on Suomessa noin 15–20.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ismo Alangosta ja Maija Vilkkumaasta tuli rokkikummeja TTT:n Hamletiin – "Kun kerran elämässä pyydetään laulamaan Shakespearen tekstiä, ei siitä voi kieltäytyä"
 2. Wilman käyttöönotto tökkii – Tunnusten luonti ruuhkautti koulujen viestintäjärjestelmän
 3. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 4. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 5. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 6. Tullintorin viereen avataan startup-talo – "Tila, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen"
 7. "Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi" – Keliakiasta kärsiville leivontakirja, katso resepti Halloum-mansikkasalaattipiirakalle!
 8. Tappara vahvistuu tshekkihyökkääjällä
 9. Ilves jatkaa Veikkausliigaa, Tampereelle tulee vieraita Rovaniemeltä – "Tekemisen taso ei ole riittävä"
 10. "Tänä vuonna odotan joulua enemmän kuin koskaan" – Kansanedustaja Iiris Suomela odottaa lasta
 11. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestämään "virallista" mopomiittiä – Letka ajaa Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallin parkkipaikalle
 12. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Keskikorokkeelle ajautunut henkilöauto katkaisi valopylvään Nokialla
 14. Pääkirjoitus: Terveyttä ja tsemppiä – "Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää"
 15. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 10. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 11. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 12. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 13. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 14. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 15. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.