Lukiolainen Tampereelta voitti Pikku-Finlandian – Raati oli myyty tämän upean lopun luettuaan

Äidinkielen opettajain liiton Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailun voitti Tampereen Kalevan lukion opiskelija Pyry Vaismaa

Hänet palkittiin Helsingin Kirjamessuilla tänään.

Vaismaan voitokas essee Mieletön pudotus käsittelee Albert Camus’n romaania Sivullinen (1942).

Vaismaan essee teki raatiin vahvan vaikutuksen persoonallisella tyylillään, teoksen henkilökohtaisella luennalla ja liikkeellä teoksen maailmasta reaalimaailmaan, elokuviin ja teoksen filosofiseen taustaan – eksistentialismiin.

Esseen lopetus on raadin mielestä upea.

“Niin - hengittäminen, se ei saa siltikään loppua. Sivullinen opetti minut olemaan rehellinen itselleni. Ei pidä pyristellä vastaan, vääntää itseään asentoihin, joissa vain muut näyttävät hyvältä. Liikkeessä täytyy pysyä. Täytyy olla aineenvaihduntaa. Täytyy edetä ripein askelin, tietäen, että jokainen niistä voi olla ratkaiseva pudotus pohjattomaan onkaloon. Kuljen kadulla viistosti ja kaulukset ylhäällä. Taustalla kuulen vain liikenteen melun sekä äänen, joka syntyy, kun pikkukivi rapisee kengänpohjassa pölyistä asfalttia vasten.”

Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 35. kerran. Kilpailu toteutetaan Suomen Kirjasäätiön tuella.

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 37 kirjallisuusesseetä, joista loppukilpailuun pääsi kuusi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut