”No... Ei tämä ihan helppoa ole” – Pormestaripelin avaus meni niin vaikeaksi, että politiikan asiantuntija turvautui yllätyskorttiin

Julistin keskiviikon lehdessä, että pormestaripeli alkoi maanantaina. Pertti, otetaanpa spekulaatiokierros. Mikä on kevään 2021 kuntavaalien jälkeen suurin puolue Tampereella?

– Demarit voitti viime vaaleissa kokoomuksen vain niukasti ja vihreätkin ovat Tampereella jo iskuetäisyydellä. Tästä tulee todella tiukka.

Eli otat vihreät mukaan taisteluun pormestarin pallista jo ensi vaaleissa?

– Pitkällä aikavälillä vihreitä suosii se, että Tampereen paino opiskelupaikkakuntana kasvaa ja toisaalta äänestysikärajan laskemiseen on paineita. Nyt vihreät on hallituspuolueena suurennuslasin alla, mutta jos isoja töppäyksiä siellä ei tule, on ykköseksi nouseminen Tampereella hyvinkin mahdollista.

Puhutaan nimistä ja lähdetään Lauri Lylystä. Mikä on näppituntumasi hänen jatkamisestaan?

– Hän ei ole julkisesti asiasta puhunut. Näyttää ainakin siltä, että hän viihtyisi tehtävässään.

Sitten lisää nimiä pöytään. Jos Lyly ei lähde ehdolle ja demarit voittaa vaalit, kenestä pormestari?

– Kun Marinin katse on ministerinä valtakunnan politiikassa tulee seuraavina mieleen konkarikaksikko Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen. Valtuutetuista Pekka Salmella on pitkä kokemus. Kyllä tämä silti ongelmallista on.

Onko kokoomus helpompi spekuloinnin kohde?

– No... Ei tämä ihan helppoa ole. Ikonen tuskin pormestariksi enää palaa, sillä ministerin paikka tulevissa hallituksissa on hyvä tavoite. Sofia Vikmanilla olisi kokemusta, mutta tuskin hänkään. Apulaispormestari Aleksi Jäntti? Ei vielä. Tässähän jää jäljelle Kalervo Kummola, joka on pyöritellyt mahdollisuutta ehdolle lähdöstä.

Sitten vihreät?

– Anna-Kaisa Heinämäki olisi ollut vahva ehdokas, mutta hän jätti valtuustopaikan lähti virkauralle. Iiris Suomela pormestariksi? Ei. Apulaispormestariksi noussut Jaakko Stenhäll? Ei vielä. Jäljelle vanhimpana ehdokkaana jäisi valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen.

Jos ehdokkaiden nimeäminen on näin vaikeaa, nyt olisi sauma kaivaa esille yllätyskortteja...

– Otetaan konsernijohtaja Juha Yli-Rajala. Jos hän lähtisi kuntavaaleihin kokoomuksen pormestariehdokkaana, hän menisi varmasti läpi. Yli-Rajala olisi kokenut ja osaava myös pormestariksi.

Kuinka tärkeä oikean ihmisen saaminen pormestariksi Tampereen kannalta on?

– Ei siihen hommaan ketä tahansa voi laittaa. Pormestarilla on kaupunginhallituksen puheenjohtajana merkittävä valta-asema Tampereella. Lisäksi hän antaa ulospäin kaupungille kasvot. Hoitaminen vaatii sekä neuvottelutaitoja että johtajuutta.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut