Ensimmäiset ratikkajohdot saavat sähkön – Raitiotien läheisyydessa työskeleminen vaatii pian luvan

Ratikkajohtimia asennettiin Hervantaan tänä keväänä. Nyt koko reitillä toimintaan niin kuin niissä olisi jo jännite.Tampereen Raitiotie Oy:ltä pitää hakea suostumus, jos tekee töitä lähempänä kuin 4 metrin päässä raitiotiestä. Pasi Tiiitola

Petteri Mäkinen

Tampereen Ratikka nähdään Hervannan katukuvassa jo ensi keväänä, kun vaunun tyyppikokeet aloitetaan.

Sitä ennen ratajohtoon kytketään jännite.

Marraskuun 18. päivästä alkaen raitiotien läheisyydessä työskentelemiseen tulee hakea suostumus. Tampereen Raitiotie Oy järjestää myös Ratikkaturvakoulutusta raitiotien läheisyydessä työskenteleville.

Suostumuksen raitiotien läheisyydessä työskentelemiseen myöntää Tampereen Raitiotie Oy.

Raitiotien läheisyydeksi määritellään alue, joka sijaitsee enintään 4 metrin etäisyydellä raitiotiestä. Mikäli työ tapahtuu 1,5 metrin etäisyydellä tai lähempänä ratajohdon jännitteisiä osia kuten ajojohtimia, sähköradan kiinnitysorsia tai johtimen ripustimia, on lupaprosessissa tarkistettava, vaatiiko työ jännitekatkon.

Raitiotien ajolangat ovat liittymissä normaalisti 5,5 metrin korkeudessa, joten Tampereen Raitiotie Oy:hyn on oltava yhteydessä myös silloin, kun ajojohtimien alta kuljetetaan yli 5 metriä korkeita erikoiskuljetuksia.

Suostumuslomake on Tampereen Ratikan verkkosivuilla osoitteessa: https://www.tampereenratikka.fi/suostumushakemus/. Suostumus on Tampereen kaupungin katulupahakemuksen liite, joka perustuu Tampereen Raitiotie Oy:n ja kaupungin väliseen sopimukseen.

– Ratajohdon jännitteet ovat hengenvaarallisia, joten raitiotien läheisyydessä työskennellessä on syytä olla varovainen. Jos on epäilys, että työskennellään lähempänä kuin 1,5 metrin etäisyydellä ratajohdon jännitteisistä osista, meihin tulee olla yhteydessä. Autamme mielellämme turvallisuutta koskevissa asioissa, Tampereen Raitiotie Oy:n turvallisuus- ja järjestelmäpäällikkö Jonna Anttila kertoo.

Tampereen Raitiotie Oy järjestää Ratikkaturvakoulutusta raitiotien läheisyydessä työskenteleville. Syksyn koulutukset on suunnattu erityisesti Hervannan ja Hallilan alueella sekä Hervannan valtaväylän läheisyydessä työskenteleville tahoille ja niille, joilla on tarve työskennellä ratajohdon läheisyydessä.

Ratikkaturva-koulutuksessa käydään läpi muun muassa sekä työturvallisuuden että raideliikenteen turvallisuuden varmistamisen toimenpiteet raitiotiejärjestelmän läheisyydessä työskenneltäessä, väliaikaisten ja pysyvien rakenteiden sijoittaminen raitiotiejärjestelmän läheisyyteen sekä sähköturvallisuuteen ja maadoituksiin liittyvät asiat ml. jännitekatkomenettelyt.

Koulutus

Tulevien Ratikkaturvakoulutusten aikataulut:

31.10.2019 klo 13-16

28.11.2019 klo 13-16

Aiheeseen liittyvää

  1. Kangasala valmistautuu seuturatikkaan Ylöjärven, Pirkkalan ja Tampereen kanssa – Näin se etenee
    24.10.2019 7:00
  2. Maketti muuttuu ratikkasimulaattoriksi! – Yleisökin pääsee kokeilemaan
    10.10.2019 20:00
  3. "Positiiviset yritysvaikutukset, pyöräilyn ohjausta parannettu" – Katusuunnitelma hyväksyttiin: Näin Hatanpään valtatie muuttuisi ratikkakaduksi
    9.10.2019 13:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut