"Otetaan mieluummin kannabista kuin kaljaa" – YLE: Tampereen huumetilanne päätyi ajankohtaisohjelman kärkiaiheeksi, mitä mieltä sinä olet huumausaineiden käytön dekriminalisoinnista?

Ammattimainen huumeiden kasvattaminen ja myynti vei pirkanmaalaismiehen leivättömän pöydän eteen. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Pekka Ruissalo

Huumausaineiden käyttö Tampereella nousi maanantai-iltana A-Studion kärkiaiheeksi. A-Studio huomioi, että vuoden 2018 aikana neljä ammattikouluopiskelijaa oli kuollut huumeiden käytön seurauksena Tampereella.

– Siis sehän on ihan totta, että yhä nuoremmat käyttää yhä kovempia aineita. Jopa yläasteikäiset käyttävät kannabista, ekstaasia tai amfetamiinia ja jopa myyvät niitä, kommentoi Sisä-Suomen poliisin vanhempi konstaapeli Ville Kyllönen ohjelmassa.

Poliisi on ohjelman mukaan arvioinut, että Tampereella on 5 000 huumeiden käyttäjää.

– On yhä enenevässä määrin mukana alle 18-vuotiaita, ja valitettavasti myös alle 15-vuotiaita, kommentoi rikosylikomisario Jari Kinnunen ohjelmassa.

– Sanotaan, että kannabista saa helpommin kuin alkoholia, kommentoi yksi ohjelman haastattelemista tamperelaisista nuorista.

Ohjelman voit katsoa kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Varsinaisessa studiokeskustelussa nähtiin myös yksi tamperelainen, eduskunnan nuorin kansanedustaja, Vihreiden Iiris Suomela. Suomela on puolueensa tavoin ajamassa huumausaineiden dekriminalisointia, toisin sanoen sitä ettei huumeiden käytöstä poistetaan rangaistavuus kokonaan.

– Rikoslaissa huumausaineeksi määriteltyjen laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta tai kannabiksen pienten määrien kasvatuksesta omaan käyttöön ei pidä rangaista, linjataan vihreiden nykyisessä poliittisessa tavoiteohjelmassa vuosille 2019-2023.

Suomelan kanssa keskustelemassa ollut perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen tyrmäsi ehdotukset. Hänen mukaansa "se kuulostaa suoraan sanoen aivan umpihullulta".

Suomelan Twitter-syötteen yhteydessä kirjoitetut kommentit ja niistä kirvonnut keskustelu on luettavissa tämän kommentin yhteydestä.

Myös YK ja sen lukuisat alajärjestöt ovat vaatineet huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Esim. tämä tuore YK-raportti alkaa tiukkasanaisesti: "People who use drugs have been the biggest casualties of the global war on drugs."https://t.co/CsyM8WK1vK#yleastudio — Iiris Suomela (@iiris_suomela) October 28, 2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 7. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 12. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.