Nyt on kätilöiden vuoro riisua vaatteet: Tampereella työskentelevät alansa ammattilaiset julkaisivat alastonkalenterin

Ensi vuoden kalenterivalintoja miettiessäsi voit nyt miettiä vaihtoehdoksi myös Pirkka-Hämeen kätilöyhdistyksen tekemää kalenteria, jonka kuvissa nähdään kaksitoista kätilöä Aatamin asussa. Kalenteri kantaa nimeä #OletKaunis2020.

Tai paremminkin voisi puhua Eevan asusta: hankkeen puuhanainen Sanna Koivukangas kertoo, että Tampereella sairaalatöissä työskentelevistä kätilöistä kaikki ovat naisia. Suomessa miespuolinen kätilö ei noin muuten ole harvinaisuus saati uhanalainen laji.

Jokainen kalenterin kuvissa nähtävistä kätilöistä työskentelee Tampereella.

– Nuorin kalenterissa mukana olevista on 27-vuotias, vanhin taas juuri eläkkeelle jäänyt kätilö, Koivukangas kertoo kalenterin taustoista.

Myös Koivukangas itse on mukana kalenterissa.

Kätilöt lähtivät asialle vahvasti kehopositiivisuuden hengessä. Hänen mukaansa kätilöillä jos keillä on tällaisesta asiasta vahva omakohtainen näkemys.

– Kätilöllä on suuri etuoikeus kulkea naisen rinnalla elämän herkimmässä tilanteessa. Me saamme huomata sen läheltä, miten nainen on herkimmillään, hehkuu ja heijastaa vahvaa luonnollista voimaa, Sanna Koivukangas kuvailee.

– Perimmäinen ajatus on varmaan hyvin selkeä: rakasta itseäsi, niin naisena kuin ihmisenä. Se ei aina vaikuta maailmassa olevan aivan itsestäänselvää, hän jatkaa.

Kommentilla hän viittaa esimerkiksi nuoriin, jotka sairastuvat syömishäiriöihin. Kalenterin osalta osa myyntituotoista menee Syömishäiriöliitolle.

– Kalenteri on jo herättänyt ihan mukavasti kiinnostusta. Työpaikalla esimiehetkin ovat kyselleet että milloin se on valmis, Koivukangas naurahtaa.

Ensimmäisen kerran ajatus kalenterista tuli esille maaliskuun 2019 paikkeilla. Hanke herätti nopeasti innostusta kätilöiden oman ammattikunnan keskuudessa, ja malleja löytyi nopeasti.

– Kuvaaja Saara Partanen on itsekin kätilö, ja oli alusta lähtien selvä valinta kuvauksiin. Hänen kanssaan oli luonteva tehdä yhteistyötä. Kuvaukset ovat jääneet tietysti hyvin mieleen, ja ennen kaikkea se että kuvissa oleminen jännitti lopulta yllättävän vähän. Varmasti siinä oli paljon Saaran vaikutusta, Koivukangas kehuu.

Hankkeesta jäi siinä määrin mukava tunnelma, että tarvittaessa kätilöt ottavat vaatteet pois uudemmankin kerran.

– Mikäli kysyntää löytyy, niin mikäpä ettei se voisi olla mahdollista, Koivukangas sanoo.

Alastonkalenteri

#OletKaunis2020 -kalenteri valmistui lokakuussa 2019. Kalenterin kuvissa nähdään kaksitoista Taysin kätilöä ilman vaatteita. Kaikki kuvatut ovat naisia.

Kalenterin toteuttajana on Pirkka-Hämeen kätilöyhdistys, jonka tarkoituksena on hankkeessa omien sanojensa mukaan tarttua ajankohtaiseen aiheeseen sekä kantaa kortensa kekoon kehopositiivisuuden puolesta.

Osalla kalenterin myyntituotoista tuetaan Syömishäiriöliitto – SYLIn toimintaa.

Kalenterin valokuvat on ottanut tamperelainen valokuvaaja Saara Partanen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut