Tampereen Teatteri julkisti kevään antinsa – Luvassa eräs suomalaisen näytelmähistorian suurklassikoista

Liisa Mustonen ohjaa Tampereen Teatterin kevääseen raikkaasti tuuletetun klassikon, Niskavuoren Hetan.

Jukka Leisti yhtyeineen tarjoilee uuden musiikki-illan Georg Otsin tahtiin.

Yhteistyö teattereiden välillä jatkuu energisenä ja kansainvälisenä, vierailulista on pitkä ja kiinnostava.

Kulttuuriravintola Kivessä loistavat tähdet, joukossa Antti Reini ja Kaj Chydenius.

Muun muassa näitä on luvassa Tampereen teatterin keväässä.

Tampereen Teatteri tuottaa kevätkauteen 2020 yhden Suomen ikonisimmista näytelmistä, Niskavuoren Hetan.

Sen ensi-ilta on 30. tammikuuta Frenckell-näyttämöllä. Hella Wuolijoen klassikkoteos tuuletetaan ja tuodaan näyttämölle Liisa Mustosen ohjauksessa uudella, koskettavalla tavalla.

– Heta edustaa nykyihmistä, patriarkaalista hahmoa, asemaa, valtaa, rahaa, mainetta, julkisuutta, ihailua halajavaa menestyjää, joka kadottaa tai on jo kadottanut kosketuksensa itseensä ja muihin ihmisiin, kuvaa Mustonen.

– Heta toimii tiedostamattomasti ja traumansa hihnassa. Usein “elämän käsi” läjähtää poskelle ja on vain pakko taipua. Silloin voi hahmottaa uuden reitin ja väylän, vaikkakin kipeän ja tappuraisen. Uusi reitti voi tarjota mahdollisuuden päästä lähelle, yhteyteen. Elämässä on kyse kasvamisesta, oppimisesta ja eheytymisestä, siihen kaikkeen suostumisesta - ja siitä kertoo myös Heta.

Hetan roolissa nähdään Eeva Hakulinen. Ensimmäistä kertaa Tampereen Teatterissa vieraileva Teijo Eloranta on Akusti. Ensimmäistä kertaa Tampereella vierailee myös Kansallisteatterin näyttämöiltä tuttu Cécile Orblin.

Muissa rooleissa ovat Tom Lindholm, Ritva Jalonen, Aliisa Pulkkinen, Ville Majamaa ja Antti Tiensuu. Lavastussuunnittelusta vastaa Mikko Saastamoinen, pukusuunnittelusta Mari Pajula, valosuunnittelusta Tiiti Hynninen ja äänisuunnittelusta Maura Korhonen.

Kulttuuriravintola Kivessä nähtiin neljän vuoden ajan Jukka Leistin ja yhtyeen valloittava Olavi Virta Electric Unplugged Valo Blues -musiikkiesitys. Nyt Leisti (laulu), Ari Kankaanpää (kitara), Janne Salkolahti (koskettimet) ja Raimo Salmi (valosuunnittelu) valmistavat uuden Olavi Virta ensemble plays Georg Ots etc:n, joka sisältää Olavi Virran lisäksi muun muassa Georg Otsin tunnetuksi tekemää musiikkia. Kantaesitys on toukokuussa Kulttuuriravintola Kivessä.

KOM-teatterissa ensi-iltansa saanut supersuosittu Valehtelijan peruukki vierailee tammikuussa ja toukokuussa Frenckell-näyttämöllä. Pirkko Saision ja Marja Packalénin uutuusteos on esitys muistamisesta ja minuksi tulemisesta, jossa he näyttelevät oman elämänsä tilanteita. Esityksen on ohjannut Heini Junkkaala, joka on toiminut Saision ja Packalénin rinnalla kolmantena käsikirjoittajana. Tammikuun jo loppuunmyytyjen esitysten lisäksi myynnissä lisäesityksiä toukokuulle.

Lava-ammuntaa VI on Ulla Tapanisen hillitöntä six pack -komiikkaa ja rakastetun esityssarjan kuudes itsenäinen jatko-osa, joka sai tänä syksynä ensi-iltansa Ryhmäteatterissa. Esitykset 9. maaliskuuta alkaen Frenckell-näyttämöllä.

– Aina sanotaan, että taitelijan pitäisi uudistua. Minä en uudistu! Vanhassa vara parempi! pamauttaa Ulla Tapaninen.

Ruotsin suurin kiertueteatteri Riksteatern vierailee Man får väl ställa upp -esityksellä. Kyseessä on stand up -koomikkona tunnetuksi tulleen näyttelijä-ohjaaja Adde Malmbergin kirjoittama ja ohjaama maaseutufarssi. Esitys toteutetaan yhteistyössä Riksteaternin, Svenska Teaternin ja Ruotsin suurlähetystön kanssa, ja se vierailee myös Svenska Teaternissa, Kotkan kaupunginteatterissa, Kuopion kaupunginteattereissa, Wasa Teaterissa ja Åbo Svenska Teaterissa. Tampereen ensi-ilta on 24. huhtikuuta Frenckell-näyttämöllä.

Ansku ja tähdet tuo jälleen Anna-Elina Lyytikäisen haastateltavaksi kiinnostavia taiteilijapersoonia. Keväällä lavalle nousevat ohjaaja-näyttelijä Liisa Mustonen, Notre Damen kellonsoittajan nimiroolissa loistava musikaalinäyttelijä Petrus Kähkönen ja kansainvälistä näyttelijäuraa menestyksekkäästi tekevä Antti Reini.

Toiveuusintana 13. helmikuuta nähdään Väsynyt olemaan vahva, jossa Eeva-Liisa Mannerin sanoja ja Niño Miguelin säveliä tulkitsevat näyttelijä Emilia Pokkinen ja flamencokitaristi Toni Jokiniitty.

Tomi Alatalo ja Toni Harjajärvi vierailevat 4. maaliskuuta Pukkila-esityksellään. Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama esitys kertoo Volter Kilven Alastalon salissa -eepoksen ja koko Saaristosarjan tärkeimmästä hahmosta – heikosta, humoristisesta ja demonisesta Pukkilan kapteenista. Esitys on tyylipuhdasta komediaa, mutta sana-akrobatiallaan se saattaa kampata näyttelijän myös tragedian puolelle.

Kaj Chydenius ja Puntti Valtonen esiintyvät 24. maaliskuuta yhteisellä Mitä meillä on -esityksellään. Chydeniuksen sävellykset antavat uuden elämän mm. edesmenneen Claes Anderssonin Mitä meillä on -runoon, ja sävelensä saavat myös mm. Ilkka Kylävaaran, Jukka Itkosen ja Arvo Turtiaisen humoristiset tekstit. Vakavampia sävyjä tarjoillaan Arto Mellerin ja V.A. Koskenniemen sanoihin tehdyin sävelin.

Kari Hevossaari ja Taru Nyman ovat esiintyneet Kaj Chydeniuksen kanssa jo vuosia, mutta 22. huhtikuuta he esiintyvät ensi kertaa yhdessä Tampereella. Maalaistyttö ja poika sisältää runsaan kattauksen uusia sävellyksiä ja vanhoja klassikoita, aiheet ulottuvat maalaisromantiikasta kaupunkilaisten tuntoihin.

Päänäyttämön ohjelmistossa jatkaa loppuunmyydyt katsomot kerännyt suurmusikaali Notre Damen kellonsoittaja. Esitykset jatkuvat 2. toukokuuta saakka. Frenckell-näyttämöllä jatkavat trilleri Piina, sympaattinen Elling ja komediapiristys Lisää saikkua, kiitos!. Kivessä jatkaa Häpeä! – Nolo komedia sekä suositut musaillat Jazz Club Kivi ja bluesia tarjoileva Down Home Kivi. Runoraati, Runokaraoke sekä Venlan runoillat jatkuvat suosittuina ilmaisohjelmina.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut