Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Hoitajamitoitus mietintämyssyssä

Hoitajamitoituksen nosto 0,7:ään oli viime eduskuntavaalien kuuma peruna. Nyt Antti Rinteen (sdp) hallitus toteuttaa tämän lupauksen. Pidän hoitajamitoituksen nostamista oikeasuuntaisena linjauksena, mutta tiedän sen aiheuttavan kunnissa harmaita hiuksia tulevina vuosina.

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan sitova hoitajamitoitus tulee voimaan ensi vuoden elokuussa. Muutoksille on luvassa huhtikuuhun 2023 kestävä siirtymäaika, jonka aikana mitoitus on vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on luvannut kunnille lain edellyttämät rahat. Tampereella 0,7 hoitajamitoitus tarkoittaa noin 13 miljoonaa euroa ja yli 300 uutta työntekijää.

Tampereella laskettiin viime vuonna valtuustossa talouden tasapainottamistoimena hoitajamitoitusta 0,01:llä. Kyseinen säästökeino aiheutti keskustelua keväällä eduskunnassa asti, kun kokoomus syytti SDP:n edustajia ristiriitaisesta toiminnasta eduskunnassa ja valtuustossa. Hoitajamitoitus on edelleen Tampereella valtakunnallisesti hyvä 0,57 omassa tuotannossa ja 0,6 ostopalveluissa.

Suurin huoli itselläni hoitajamitoituksessa on osaavan henkilöstön saaminen. Meillä on ollut jo nyt hankaluuksia rekrytoida sijaisia

kotihoitoon. Tarvitaan valtakunnallisesti lisää lähihoitajien koulutuspaikkoja, hoitajia ulkomailta ja heille suomen kielen koulutusta sekä kotihoidon palkkauksen ja houkuttelevuuden vahvistamista. Pelkään, että kunnat eivät siirtymäaikana halua lisätä tehostetun palveluasumisen paikkoja riittävästi. Tehostetusta palveluasumisesta on jo nyt tullut asumisen muoto, jossa asukkaat ovat entistä hoidettavampia ja asuvat yhä lyhyemmän ajan. Sitova hoitajamitoitus ei saa johtaa siihen, että kotona hoidetaan yhä huonokuntoisempia vanhuksia.

Keskustelu hoitajamitoituksesta jatkunee. Keskustelun tiimellyksessä on syytä muistaa, että pelkillä desimaaleilla ei vanhuksia hoideta. Hoitaminen on vaativaa ihmissuhdetyötä, jossa keskeistä on ihmisten kohtaaminen yhdenvertaisesti ja arvostaen.

Johanna Loukaskorpi

kirjoittaja on hyvinvointipalveluista vastaava apulaispormestari (sd.)