Teatteriarvio: Piina tuo kauhun teatteriin – "Millintarkka trilleri"

Stephen King, 72, on kirjoittanut kymmeniä suursuosion saaneita jännitysromaaneja. Vuonna 1987 ilmestynyt

Piina on yksi hyytävimmistä. William Goldman on kirjoittanut siitä näytelmäversion. Siinä näytelmäkirjailija Paul Sheldon on tapansa mukaan mennyt maaseudun rauhaan saattamaan kirjansa loppuun. Pahassa lumimyrskyssä hänen autonsa ajautuu tieltä ja hän loukkaantuu vakavasti.

Entinen sairaanhoitaja Annie Wilkes – kirjailijan ykkösfani – pelastaa hänet autosta ja vie kotiinsa toipumaan. Pikku hiljaa kirjailijalle selviää ettei naisella ole tarkoitustakaan päästää häntä koskaan pois.

Naisen mieli on järkkynyt, hän on älykäs, mutta täysin arvaamaton. Vammautuneen kirjailijan poispääsy-yritykset hän torpedoi kerta toisensa jälkeen. Piinaavaa jännitystä kestää järkyttävään loppuun asti.

Ohjaaja Antti Mikkola kertoo nähneensä Piinasta tehdyn elokuvan moneen kertaan vain 12-vuotiaana. Elokuvallisia keinoja hän käyttää ohjauksessaankin, tarkat leikkaukset pitävät katsojat pihdeissään.

Mikkolaa tuntuu kiinnostavan vahvojen ja mieleltään oikullisten naisten kuvaaminen. Jo TTT:n ja Telakan yhteistuotanto Ei voi auttaa, sori, toi näyttämölle erikoisia naisia, TT-Frenckellissä nähty Huojuva talo läpivalaisi pahan naisen mielen liikkeitä ja Piina jatkaa samaa teemaa.

Hyväksi yhteistyöpariksi Antti Mikkola on saanut veljensä Timo Mikkolan, joka on suomentanut Piinan hyytävän kielen.

Näyttelijöiksi ohjaaja on valinnut todellisen kultaketjun. Mari Turusen Annie Willis on pienintä piirtoa myöten kylmäverinen ja täysin arvaamaton.Hän osaa näytellä ystävällistä, mutta on hetken päästä kuin itse paholainen.

Esa Latva-Äijö on kirjailija Paul Sheldonina maailmanmies, joka yrittää kaikin keinoin miellyttää kiduttajafaniaan. Pienikin väärä liike voi koitua kohtalokkaaksi. Latva-Äijö on TT:n luottonäyttelijöitä, hän onnistuu aina löytämään roolistaan tarkan ytimen.

Jukka Leistillä on pienempi, mutta tärkeä rooli talossa vierailevana poliisina. Hän taitaa niin farssin kuin vahvan draamankin ja tekee nytkin hienon työn.

Mikko Saastamoisen lavastussuunnittelussa pyörivän näyttämän kliininen valkeus muuttuu hetkessä asunnon punaväritteiseksi. Hyvä oivallus on kirjailijan kuvien tuominen lopussa kaikkialle.

Hannu Hauta-ahon äänisuunnittelu ja Tiiti Hynnisen valo- ja videosuunnittelu ovat oleellisia kauhun tuojia tähän huipputrilleriin.

TT-Frenckell

Kirjoittanut William Goldman, perustuu Stephen Kingin romaaniin Piina (1987)

Suomennos Timo Mikkola

Ohjaus Antti Mikkola

Lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen

Valo- ja videosuunnittelu Tiiti Hynninen

Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho

Kampausten ja maskien suunnittelu Kirsi Rintala

Rooleissa Mari Turunen, Esa Latva-Äijö, Jukka Leisti

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut