Tampereelle on tulossa kokonaan hiilineutraali kortteli – Tampere-talo ja valmistuva Marriott-hotelli käyttävät uusiutuvaa energiaa

Valtuutetut haluavat Tampereen kehityksen hiilineutraaliksi tarkempaan syyniin. Tampere-talo

Pekka Ruissalo

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli. Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen.

Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Ensi vuoden alussa avautuva hotelli on ensimmäinen uutena rakennettava kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali kiinteistö Suomessa.

Se on myös ensimmäinen Kevan omistama, uutena rakennettava hiilineutraali rakennus. Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on Tampere-talon julkisuuteen toimittaman tiedotteen mukaan keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

Talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraalisuuden.

Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta. Tampere-talo hyödyntää lisäksi aurinkovoimaloidensa energiaa.

Tampere-talo siirtyi käyttämään Tammerkosken vedellä tuotettua sähköä vuonna 2012 ja Näsijärven veden viileyden avulla tuotettua kaukojäähdytystä vuonna 2015. Vuosina 2017 ja 2019 taloon asennettiin aurinkopaneelit, joilla talo ryhtyi tuottamaan osan sähköstään itse.

Talosta tuli hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella. Hake on energiamuotona laskennallisesti hiilineutraali ja EU-tasolla hyväksytty päästötön energiamuoto. Hakkeen kuljetuksesta ja poltosta syntyy kuitenkin jonkun verran päästöjä.

Hotellikiinteistön omistaa Keva. Kevan tavoite on, että vuoden 2020 alusta kaikki sen uutena rakennettavat kiinteistöt ovat hiilineutraaleja. Hotellista tulee Kevan ensimmäinen uutena rakennettava hiilineutraali kiinteistö.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo Oy juhlii ensi vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Talo sai Joutsenmerkin vuonna 2014 ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa. Kiinteistöön on tehty vuosien varrella useita energiatehokkuutta lisääviä muutoksia sekä uudistettu laitteita elinkaarensa aikana. Kiinteistön energialuokitus nousi E:stä C:hen tänä vuonna.

– Alamme seuraavaksi vähentää entisestään tapahtumiemme ja liiketoimintamme hiilijalanjälkeä ja hakea keinoja siihen, miten vähentää päästöjen syntymistä tai kompensoida niitä. Meillä on jo nyt paljon erilaisia ympäristökuormitusta vähentäviä, vähähiilisiä tuotteita ja ratkaisuja.

– Esimerkiksi ravintolassa tarjotaan vähähiilistä ruokaa ja jätehuollossa on tehokkaat kierrätysratkaisut. Muutokset energiankulutuksessa ovat tuoneet meille myös taloudellisia säästöjä. Kulutuksemme on lähes puolittunut 30 vuodessa, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas

Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden edelläkävijä yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 13. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.