Kansanedustaja ja juristi Heikki Vestman nousi puolustamaan Päivi Räsästä, jota epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: "Laki kaventaa sananvapautta"

Heikki Vestman on sipoolainen kansanedustaja. Sauvo Jylhä

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, juristi Heikki Vestman (kok.) puolustaa voimakkaasti kansanedustajakollegaansa Päivi Räsästä (kd.). Vestman on julkaissut tiedotteen otsikolla " Herätys! Liberalismin nimessä Räsäselläkin on uskonnon- ja sananvapaus."

Kannanotto koskee kahta esitutkintaa, joissa Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä käynnisti maanantaina esitutkinnan Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaisemasta kirjoituksesta, joka muistetaan otsikosta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”.

Heikki Vestman muistuttaa, että poliisi päätti aiemmin olla käynnistämättä esitutkintaa kyseisestä kirjoituksesta. Poliisitutkinnassa on ollut Päivä Räsäsen twiitti viime kesältä.

– Kansanedustajana en voi olla näiden tutkintojen johdosta ilmaisematta huoltani siitä, mikä uskonnon- ja sananvapauden tila Suomessa on, Vestman kirjoittaa tiedotteessaan.

– Kenenkään ei pitäisi joutua länsimaisessa liberaalidemokratiassa rikostutkinnan kohteeksi sen johdosta, että ilmaisee oman uskonnollisen vakaumuksensa. Raja on tässä ylittynyt.

Vestman pitää esitutkintakynnyksen ylittymistä jo sellaisenaan merkkinä siitä, että vuonna 2011 voimaan astunut rikoslain säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on epäonnistunut.

Rikoslain pykälä, johon Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaiseman kirjoituksen esitutkinta perustuu, astui nykymuodossaan voimaan seitsemän vuotta kyseisen tekstin julkaisemisen jälkeen.

Heikki Vestman kysyy, millä perusteella lakia sovelletaan taannehtivasti.

– Onko siis niin, että ottaessaan asioihin kantaa ihmisten tulisi nykyisen lainsäädännön noudattamisen lisäksi pystyä ennakoimaan kaikki tulevat lainsäädäntömuutokset? Tämä on oikeusturvan ja taannehtivan lainsäädännön kiellon näkökulmasta mahdoton tilanne, Vestman ilmoittaa tiedotteessaan.

– Esitutkinnan käynnistyminen Räsäsen tapauksissa johtaa todennäköisesti siihen, että vapaus ilmaista oma vakaumuksensa tosiasiallisesti kaventuu, kun ihmiset eivät uskalla enää kertoa siitä. Tämä ei ole oikein.

Vestman painottaa olevansa itse asiasta (seksuaalietiikka)eri mieltä Päivi Räsäsen kanssa. Hän ottaa asiaan kantaa nimenomaan siksi, että haluaa vaalia suomalaisten sananvapautta.

Edit 6.11. klo 11.38. Lisätty kaksi viimeistä lausetta, joissa Vestman tähdentää kannanottonsa motiivia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 13. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Pääkirjoitus: Maltti on valttia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.