Ambulanssinkuljettaja teloi selkänsä työtehtävässä ja sai kipuihin apua vasta, kun hänelle määrättiin kannabista – Näin hän suomalaisesta päihdepolitiikasta ajattelee

Tältä näyttää kannabis, jota on myönnetty reseptiä vastaan. Kuvan purkki lääkekannabista maksaa 70 euroa, ja se on Kela-korvattava lääke siinä missä muutkin lääkkeet. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nyt Pirkanmaalla asuva entinen ambulanssinkuljettaja muistaa edelleen tarkasti hetken, jolloin hän tajusi että tulevaisuus omassa ammatissa on käytännössä taputeltu. Yövuoroa tehnyt mies meni katsomaan, reistaileeko paarien automatiikka.

Sitten paarit tulivat koko painolla miehen kannateltavaksi.

– Alaselässä tuntui kova kipu samantien. Jotain meni rikki.

Mies ei enää ole työskennellyt vuosiin entisessä ammatissaan. Kipujen kasvaessa mies ehti ajatella, ettei työskentelisi enää missään ammatissa.

Sitten alkuvuonna 2016 hänelle määrättiin lääkekannabista.

– Sitä ennen oli pariin vuoteen hyvä että pääsin ylös edes sohvalta ilman hirvittäviä kipuja. Tuosta voi samalla laskea sen, miten aineeseen suhtaudun.

Mies ehti saada aikanaan ambulanssinkuljettajana hyvän läpileikkauksen suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaiseen päihdekulttuuriin. Esimakua tuli jo pikkupoikana.

– Minä vietin paljon aikaa isoisäni kanssa, joka oli käynyt sodan. Elämä sen jälkeen ei ollut papalle helppoa: alkoholia kului ja sitä kului myös lapsen nähden. Muistan jo aika nassikkana osanneeni laulaa että Eldankajärven jää on taakse jäänyttä elämää, sitä pappa lauloi aina kun oli vähän maisteltu, mies muistelee.

Kyseessä onErkki Tiesmaan sanoittama, vuonna 1941 alkuperäisesti tehdyksi merkitty suosittu suomalainen sota-ajan laulu.

– Aikuisena sitten näki samaa janaa toisesta kulmasta. Pääkaupunkiseudulla ajettiin ambulanssia ja siihen aikaan asiakaskuntaan kuului vielä tällaisia nurkkakuntien alkoholisteja. Ne tulivat monet niin tutuiksi, että osasimme heidän sosiaaliturvatunnuksensakin. Niitä vietiin sitten eri puolilta paikattavaksi: oli taskut täynnä virsikirjoja ja ties mitä ja kaikenlaista oli voinut päivän mittaan sattua, jonka päätteeksi oli sitten asiaa taas päivystykseen, mies muistelee.

Vaikka mies on nähnyt suhteellisen nuoresta iästään huolimatta suomalaisen päihdekulttuurin pitkän oppimäärän kautta, hän ei kannabiksen laillistamiseen suhtaudu jyrkän kriittisesti.

– Sellaista mallia kannatan, jossa aineen käyttö olisi valtion kontrollissa. Käyttö perustuu yksilön kannalta omaan harkintaan ja vastuuseen, mutta myynti olisi jollain tavalla valtion valvonnassa.

Mies vierastaa osin runsaastikin suomalaista päihdevalistusta, jota ei pidä realistisena.

– Nythän päihdevalistus pohjautuu siihen, että otat sätkän kannabista ja kuolet samantien. Sitten junnu kokeilee sellaista ja huomaa etteihän tässä mitenkään käy. Sitten siirrytään kovempiin aineisiin, kun ajatellaan että nekin vaikuttavat samalla lailla, ja sitten tulee ongelmia.

– Uskon itse että hatsipäät pärjäävät omalla harkinnalla. Ja sitten niin, että päihtyneelle tai välitysepäilyn alaiselle ei myytäisi, mies huomauttaa.

Haastateltava esiintyy tässä jutussa ilman nimeä ja kuvaa. Selitys siihen löytyy tästä.

– Olen saanut aikanaan turhan paljon tiedusteluja lääkkeen myymisestä ja määränneen lääkärin nimestä. Myös syitä määräykselle on kyselty. Yksi purkki minulta vietiin kotoa, mies sanoo.

Lisää miehestä ja lääkekannabiksesta voit lukea lauantain printti-Tamperelaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 9. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 14. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.